Oppositionen fick inget veta i förväg

Oppositionsrådet Anders Öberg kritiserar regiondirektörens beslut, som togs utan politisk behandling. "Politiken abdikerar" hävdar han.

Oppositionsrådet Anders Öberg (S) anser att politiken abdikerar.

Oppositionsrådet Anders Öberg (S) anser att politiken abdikerar.

Foto: Maria Johansson

Norrbottens län2019-10-05 06:00

På torsdag morgon, innan regionstyrelsens möte startade, informerades oppositionen om regiondirektörens beslut att klyva närsjukvårdsdivisionen i två delar. 

– Vi vart ju chockade när det presenterades i går, vi har inte hört något om det. Här tycker jag politiken abdikerar och låter det bli tjänstemannastyrning helt och hållet av regionen, säger oppositionsrådet Anders Öberg (S) på fredagen.

Vad anser du om beslutet i sak?

– I och med att jag inte har något underlag har jag svårt att ha någon åsikt om vad man vill åstadkomma, vad är förbättringen? Jag har svårt att uttala mig om det är bra eller dåligt, säger Anders Öberg.

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) tillbakavisar kritiken från Anders Öberg. 

– Han får prata om vad han vill. Vi har kollat upp det här med juristen, det är en fråga som ligger helt i hennes roll som regiondirektör, säger Kenneth Backgård.

– Vi kan inte vänta på att genomlysningen blir klar, det är en mastodontverksamhet, säger Kenneth Backgård. 

Kenneth Backgård säger att regionledningen informerades i måndags om den förestående förändringen. Det har inte funnits någon naturlig mötespunkt att informera oppositionen innan regionstyrelsens möte i torsdags menar han.

– Det här är inget man skickar ut på sms, säger Kenneth Backgård. 

Vad anser du om beslutet i sak?

– Jag tycker hennes beslut är korrekt, jag delar hennes uppfattning och stöder det till 100 procent, hon har koll på vad hon rycker är rimligt. Vi ser redan nu resultat i de ekonomiska rapporterna, säger Kenneth Backgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!