"Om tio år finns vi i Europas finaste modebutiker"

NÖJDA. Deltagarna bakom vantfestivalen är mer än nöjda med dagen. Från vänster Mary Calla samt Inga-Lill Poromaa, 11:ans Hantverkscenter, hemslöjdskonsulent Maud Ån, Johanna Hjärtström samt Anne-Maj Gunnelbrand, Lovikka husmodersförening och Sofia Hagelin, Heart of Lovikka.   Foto: Sofia Hagelin

NÖJDA. Deltagarna bakom vantfestivalen är mer än nöjda med dagen. Från vänster Mary Calla samt Inga-Lill Poromaa, 11:ans Hantverkscenter, hemslöjdskonsulent Maud Ån, Johanna Hjärtström samt Anne-Maj Gunnelbrand, Lovikka husmodersförening och Sofia Hagelin, Heart of Lovikka. Foto: Sofia Hagelin

Foto: Sofia Hagelin

Norrbottens län2013-12-06 06:30

På några få kvadratmeter ryms ett av Sveriges mest spännande modeföretag. I The Heart of Lovikkas showroom på Wargentinsgatan i Stockholm väntar företagets enda anställda och ägare, Sofia Hagelin, på mina frågor.

Hagelin är ett spännande efternamn. Har du några kopplingar till Dagmar, som mördades av den argentinska militärjuntan, Boris som uppfann krypteringsmaskiner, Ann-Marie dotter till August Strindberg eller Carl, NHL-proffset i New York?

–•Eller Greger Hagelin som är en framgångsrik affärsman i modebranschen. Jag får ofta frågan om jag är gift med honom. Nej, mig veterligen ingen av dessa. Jag är ingift Hagelin. Jag hette Hellström tidigare. Min mamma hette Holma och kommer från Kangos.

Hur kom det sig att en kvinna från Stockholm hittar sin affärsidé i Norrbotten?

–•Det är för att jag har starka rötter där. Sedan barnsben har jag tillbringat somrar, påsklov och ibland också höstarna i Kangos. Min mormor kommer från Lovikka. Jag älskar Tornedalen.Hur dök idén upp?

–•Vi firade påsk i Kangos. Vi satt som vanligt i snögropen på Akkavaara. Min morbror, Bengt Holma, berättade att hela sticktraditionen i Lovikka höll på att försvinna. När jag skidade hem kom idén att ta allt det där vackra som finns i arvet, men att uppdatera det till något modernt. Jag ville inte göra vantar utan en hel kollektion kläder. Jag kunde inte släppa tanken. Någon vecka senare åkte jag upp till husmodersföreningen i Lovikka för att berätta om mina planer.

Hur gick mötet?–•Bra, jag var väldigt tydlig med att jag ville göra en nytolkning av arvet, inte konkurrera med husmodersföreningen. Syftet att träffa föreningen var att jag ville få deras tillåtelse att använda Lovikka i varumärket.

Varför var det viktigt för dig att ha med namnet Lovikka?

–•Det var dels för att Lovikkavanten är en av de mest kända produkter vi har i Sverige och jag ville knyta an till den traditionen. Min förhoppning är att jag ska kunna ge något tillbaka till byn. Sedan är det ett bra namn, Lovikka. Det går att säga på många språk, det är lätt att uttala och det ser rätt exotiskt ut med två k.

Innan starten av The Heart of Lovikka var du vice vd för en av Sveriges största resesajter och ändå valde du att hoppa av karriären. Varför?

–•Jag hade jobbat med Resfeber i tio år och det hade vuxit till ett stort företag med 160 anställda i Norden. Sedan blev vi uppköpta. Jag kände att jag hade gjort mitt där. Jag trivs bäst i startfasen av ett företag och var sugen att börja om.

Hur gör man för att samla ihop modet till att starta ett modeföretag mitt i en lågkonjunktur och utan erfarenhet av branschen?

–•Ibland funderar jag över hur galen man egentligen är, men samtidigt tror jag att man måste vara lite galen för att bli entreprenör. Man måste våga göra det man brinner för, naturligtvis i kombination med någon sund affärsplan. Jag tänkte - och så tänker jag ofta - på dödsbädden kommer man snarare att ångra det man inte gjorde i livet.

Modebranschen är en tuff bransch. Vad är din största utmaning?

–•Jag skulle säga att det är tre saker. Det är svårt att få distribution i återförsäljarledet, vilket gör det svårt att ta sig in på marknaden. En annan utmaning är att verksamheten är likviditetskrävande. I februari lägger butikerna order, då köper vi garner och betalar stickfabriken. Vi får betalt först ett halvår senare. För det tredje, samtidigt som Lovikkavanten är ett känt begrepp bland svenskar tänker de flesta på snökokor och lukten av våt ylle och inte på mode. Det här är något som jag underskattade vid starten. Det handlar om att omformulera och bygga nya värderingar i varumärket Lovikka. På andra marknader, som till exempel Japan, där tycker man bara att det är otroligt exotiskt med berättelsen om hur Erika Aittamaa skapade en 120-årig sticktradition och om de långa, kalla vintrarna med norrsken norr om Polcirkeln. Jag älskar att berätta den historien.

Designar du själv kollektionen?

–•En del, men jag jobbar med en fantastiskt duktig designer, Hanna Stocklassa. Hon gör att vi får en hög modegrad. Det blir enhetlig kollektion med en fantastisk passform.

Ditt företag har en uttalad miljömålsättning. Vad innebär det?

–•En av de största utmaningarna för modebranschen är att om vi ska göra något gott för vår planet kan vi inte fortsätta med en masskonsumtion av kläder och textilier. Under de senaste tio åren har textilberget fördubblats i Sverige. En typisk tonåring använder sin kofta i tre månader och köper ständigt nya billiga kläder. Jag vill göra plagg som håller länge.

Övervägde du någon gång att starta tillverkningen i Lovikka?

–•Det har jag absolut gjort, men det är inte kommersiellt gångbart. Kläderna hade blivit för dyra. Vi gör dem i Baltikum och Tjeckien i stället och får hitta andra sätt att samarbeta med Lovikka.

Vad omsätter ditt företag?

– I år blir det knappt tre miljoner. Jag har fortfarande inte vågat anställa, men till nästa år måste jag göra det. Det går inte att jobba så här mycket. Med den utvecklingstakt som jag ser nu ska jag nog kunna fördubbla omsättningen redan nästa år, främst för att det går så otroligt bra i Japan.

Vilken av dina dåliga vanor vill du bli av med?

–•Att jobba för mycket. Det är en fördel att vara egenföretagare eftersom man kan styra sina arbetstider. Det svåra är att kunna säga nej till jobb. Min jobbigaste tid inträffar alltid i oktober, då arbetar jag runt 70 timmar i veckan.

Varför tror du att intresset för stickningar ökar?

–•Det är en trend att man längtar efter något som känns äkta och genuint. Titta på matbranschen, där handlar det om samma sak, man längtar efter något lokalproducerat, hemlagat eller eko. Det finns en "gör-det-själv"-trend i världen, där stickning är en del.

I höst har ditt klädmärke lanserats i Japan. Vad blir nästa steg?

–•Tyskland är nästa marknad som jag tittar på. De gillar den här typen av plagg och det är en stil som passar dem. Tyskarna älskar Sverige.

Vad vill du hellre - ha ett exklusivt klädmärke eller finnas i var kvinnas garderob?

–•Absolut exklusivt. Jag har ingen ambition att bygga ett enormt företag. Jag ser framför mig att vi om tio år har 10-15 anställda och att vi finns representerade i de finaste modebutikerna i norra Europa och Japan. Kanske har vi påbörjat en lansering i USA.

Vem är Heart of Lovikkas mest kända kund?–•Kronprinsessan Viktoria. För en tid sedan kom hennes stylist förbi och valde ut några plagg. Viktoria fick prova kläderna i hemmiljö och köpte en klänning. Jag har sett att hon burit klänningen på bild.

Varför är det betydelsefullt att dina kläder bärs av kändisar?

–•Det är otroligt värdefullt. Jag tycker att stylisten som kronprinsessan jobbar med gör ett fantastiskt jobb. Viktoria stöder svenskt mode. Det märks direkt i försäljningen om hon burit något plagg som publiceras i tidningar.

När startar arbetet med nästa års kollektion?

– Det har redan startat. Här på bordet ligger de första skisserna. Våren 2014 inspireras vi av islossningen. Isblock som slits loss av naturens starka krafter, dånet, det forsande, porlande vatten, och solens starka strålar. Allt vaknar till liv igen när isen går och dagarna blir bara ljusare. Jag älskar den tiden på året.

Vad stickar du på just nu?

–•Ingenting. Min mormors arv hoppade faktiskt över mig. Jag kan inte sticka, men min dotter kan. Hon gör att arvet från Lovikka lever vidare.

Namn: Sofia Maria Hagelin

Född: 1972 i Stockholm.

Bor: Stocksund, Stockholm.

Familj: Maken Martin, 41 år, barnen Märta, 10, Nils, 8 och Ivar, 5.

Utbildning: Civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm.

Karriär: Grundade sajten Resfeber i 10 år och startade modeföretaget The Heart of Lovikka 2009.

Din fredagskväll – hur ser den ut?
– Barnen och min man kommer hem vid 17-tiden. Då sätter sig alla i soffan och vi har fredagsmys som de flesta svenska familjer. Jag och Martin tar ett glas vin och barnen får saftdrinkar med sugrör. Storasyster älskar att göra snittar. Det är en av veckans höjdpunkter. Till slut masar vi oss till köket för att laga middag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!