Obolhärvan: Fler stora förlorare

Kända hockeyspelare som Stefan Jonsson, Mikael Karlberg, Patrik Juhlin med flera har drabbats i Obolhärvan. Men också en familj i Västsverige som förlorat cirka två och halv miljon kronor.- Det mesta är nog borta. Jag hade pengarna i annan förvaltning, men flyttade över dem till Obol för att det var klart bättre avkastning där, säger den medelålders mannen som investerat för sina två barn och sin bror.

Norrbottens län2008-02-21 06:47
Det ser ut att vara många som drabbats i Obol-härvan. Norrbottens-Kuriren kan i dag bland annat presentera namn på flera kända hockeyspelare som investerat i Obol och som anmält det till kanadensiska Dundee Securities.

Sedan tidigare är det känt att Obol förvaltat pengar för Mikael Renberg och Vaclav Burda. Andreas Johansson, Fredrik Olausson och Jarmo Myllys har också sagt att man haft förvaltning i Obol Investment.

78-årig kvinna

Totalt handlar det om cirka 15–20 fordringsägare av olika slag som vänt sig till kanadensiska Dundee Securities, antingen själv eller via ett ombud. Det finns bland annat en kvinna i 78-årsåldern, ett par systrar i yngre medelåldern och kända hockeyspelare och Luleå Hockey som klubb.

Med på listan finns också en egen företagare från Mälardalen och redan tidigare allmänt kända Längmanska Företagarfonden. Lägg till en företrädare för en grupp av schweiziska investerare och en kvinna på Irland. Flera av fordringsägarna har inte angivit hur mycket man investerat. Förre Västerås- och HV71-spelaren Aleksei Salomatin skriver dock till det kanadensiska förvaltningsbolaget att han investerat nästan en miljon kronor.

Några av dem som finns med på Dundees lista över fordringsägare till länsstyrelsen i Stockholms län finns också med i den grupptalan som leds av advokat Lars-Olof Svensson. Men långt ifrån alla.

Gjorde anmälan

Den medelålders mannen från Västsverige som Norrbottens-Kuriren pratat med är dock med i en eventuell grupptalan och har också anmält det misstänkta brottet till ekobrottsmyndigheten.

Totalt ser hans familj ut att förlora drygt två och halv miljoner kronor som han 2004 investerat för sina två barn och sin bror.

- Jag hade pengarna i en annan förvaltning, men flyttade över till Obol efter ett tips för att det gav klart bättre avkastning och så var det också. Utan att komma ihåg exakt gick det klart bättre än börsen. Men i efterhand kan man undra var pengarna funnits. Vad jag förstår skulle de förvaltas i Europa, men det blev till slut Dundee i Kanada. Det här är ett hårt slag då en stor del av vårt sparkapital förmodligen förlorats, säger mannen som bor i Västsverige.

Döttrarnas arv borta

Han träffade inte Jan Saradlic eller Bo Johansson utan en annan rådgivare.

Kuriren har också pratat med en mamma i Mellansverige som bland annat investerat pengar från arv för sina två döttrar i 20- och 30-årsåldern.

- Det känns oerhört tråkigt när det är arv från farföräldrar och deras pappa som verkar ha försvunnit. Det handlar om 90.000 kronor var som de förmodligen förlorat nu, säger mamman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!