Det absolut populäraste köket i Norrbotten just nu är vitt, stort och praktiskt. Luckornas moderna formspråk kompletteras av en rejäl måttbeställd diskbänk i rostfritt stål.
– Det är mycket vitt. Ljust, luftigt och gärna handtagslöst, nio av tio kök vi säljer är varianter på det, säger Toni Penttinen på HTH Köksforum i Luleå.
Många väljer bort blanka ytor, laminat och starka färger till förmån för vitmålade träluckor. Köket är en stor investering som ska hålla länge och man vill inte ledsna på färg och materialval efter ett par år.
– För fem år sedan sålde vi nästan bara laminatkök men nu vill många att det ska hålla länge. Ett målat kök är mer tiodlöst, säger Kenneth Karlsson på Kvänum i Luleå.
Hållbart och praktiskt är ledorden för säsongens kökstrender.
– Många söker tryggheten i köket. Här ska man kunna laga mat, man ska kunna träffas och umgås i köket och här ska även finnas plats för barnens lek, säger Johanna Eliasson, interiördesigner på Ikea i Haparanda.
Hon berättar att tre fjärdedelar av svenskarna numer tycker att köket är husets hjärta, enligt en undersökning som Ikea har gjort bland sina kunder.
– Det som framförallt efterfrågas här i Norrbotten är lantliga kök. De flesta vill ha stora och ljusa kök med bra förvaring. Det ska inte vara som ett showroom utan det ska användas, fortsätter hon.
Johanna Eliasson talar om tre stilar som är extra trendiga i köken just nu – lantligt, skandinaviskt, industriellt.
I den lantliga stilen sätter luckor i vitt eller grått med speglar och spröjsade vitriner känslan, kompletterat av porslinsho och traditionella handtag. Vitvarorna integreras så att de inte syns.
Den skandinaviska stilen kännetecknas av ljusa färger, enkla, moderna former och rent trä. Inredningsdetaljer i starka accentfärger bryter av lugnet.
Kök i industristil liknar många gånger restaurankgkök, med rostfria bänkar och vitvaror. Här är vitt kakel med mörka fogar närmast obligatoriskt. Trä och färska örter mjukar upp den hårda atmosfären.
Samma popularitet som gillestugan fick på 70-talet har köksön fått idag, och det är en trend som inte visar några tecken på att ge upp.
– De är både snygga och praktiska och gör att man enkelt kan laga mat i sällskap. Så länge det stora matlagningsintresse vi ser i dag finns kvar kommer köksön att ha sin givna plats i köket, så länge utrymmet tillåter det, säger Toni.
På köksbutikerna i Norrbotten råder just nu högsäsong, många är de som vill förhya hemmet och hinna få ett nytt kök innan jul.
– Det första beslutet du måste ta är om du vill göra det själv och spara en slant eller leja bort arbetet och spara tid, säger Toni på HTH.
Sedan är det dags att fundera över vilka funktioner och vilken stil man är ute efter.
– Planeringen är viktig. Det ska ju gå att laga mat i köket utan att man blir tokig på hur opraktiskt det är, säger Toni.
– Hemmet man bor i får gärna styra vilket kök man väljer. I en Norrbottensgård passar ett traditionellt lantligt kök med speglar och spröjs ofta bättre än ett modernt, säger Kenneth på Kvänum.
Intresset för retrokök med inspiration från 50- och 60-talen har ökat stadigt sedan de första alternativen kom ut på marknaden för sju-åtta år sedan.
– När de kom undrade vi om någon skulle köpa dem men de har blivit riktiga storsäljare. Personer i 20- till 30-årsåldern är största målgruppen, säger Kenneth.
Johanna Eliasson tror att retrotrenden har nått sin kulmen men att det rådande loppisintresset och återbrukstänket kommer att leva kvar ett tag tack vare miljövinsterna.
– Jag har märkt av ett större miljötänk hos våra kunder. Allt fler frågar om hållbarhet, återvinning och miljövänliga vitvaror, säger Johanna på Ikea.
De vita köken har legat på högsta mode i några år nu, men fler än tidigare vågar nu ta in starkare kulörer som accentfärger.
– Färgglada kök säljer vi nästan aldrig. De som vill ha färg väljer i stället en färgglad tapet eller kakel, säger Toni.
På färgskalan syns mycket pasteller, men även jordfärger som grått, brunt och beige och riktigt knalliga färger.
– Pasteller är jättemodernt just nu och det kan man ha i både lantliga och moderna kök, som små detaljer, möbler eller på luckor i en del av köket, men aldrig i hela, säger Johanna.
Hon berättar att textilier av linne eller med kraftiga mönster ofta används för att ge liv åt traditionella baskök. Koppar, mässing och marmor är populära material på inredningadetaljer, enkla att byta ut efter säsong. Möblerna är ljusa och skandinaviska eller råa och av metall. På bloggar och inredningstidningar syns en hel del marockanskt kakel, men om det blir en trend som tar sig vidare till den stora massan återstår att se.
– På väg upp just nu är svart ek, det börjar trenda nu. De som köper svarta ekkök är folk som hänger med, säger Toni på HTH.