Nyårsjubileum på Torneälv

I somras invigde de polcirkelns första järnglob.Nästa år hoppas de kunna starta bygget av Överkalix första bowlinghall.Men först ska Juoksengi fira dubbelt nyår för 15 året i rad. – Vi brukar ha 700-1 000 besökare, säger Tomas Westerberg.

Foto:

Norrbottens län2013-12-28 05:52

1 Hur många år har ni firat dubbla nyår i Juoksengi?

– Det blir femtonde gången i år. Vi startade i samband med Millennieskiftet då vi tog kontakt med våra vänner på finska sidan i Juoksenki och sa att vi ville göra någonting gemensamt. Då föddes idén om ”We do it twice”.

– Första året var vi på finska sidan men flyttade året efter till svenska sidan eftersom det var lättare att ordna med elektricitet, toaletter och sådana saker.

2 Hur många nyårsfirare brukar ni ha?

– Det har varierat från 700 upp till 1 000 personer. När det gäller utländska gäster är det fransmännen som har dominerat de senaste åren. Men vi har även mindre grupper från till exempel England, Nederländerna, Ryssland och de baltiska länderna.

3 Ni öppnar klockan 20.30, vad kan man roa sig med fram till de båda tolvslagen?

– Vi har fått väldigt bra kritik från våra gäster som tycker att We do it twice har mycket att erbjuda under kvällen. Det badas bastu, man badar i isvak, vi har badtunna, de dansas till livemusik och vi bjuder på drinkar från egenbyggd isbar i speciella isglas.

4 Två år i rad har ni tvingats vara på land på grund av dålig is, hur ser det ut i år?

– Vi har spolat isen sedan 7 november och öppnade vägen till Finland den 26 november så det ser väldigt bra ut för nyårsaftonen. Förra året öppnade vi inte isvägen förrän i mitten av januari.

5 Så du kan garantera att isen håller?

– Vi har sågat upp den och tjockleken är över 60 centimeter så den kommer att hålla.

6 Hur många invånare finns det i Juoksengi?

– Vi är Övertorneå kommuns största by med cirka 400 invånare. Det är många i byn som hjälper till med det här arrangemanget, i fjol var vi 54 stycken som jobbade ideellt under nyårsnatten. Jag tycker det är fantastiskt att så många ställer upp under en så speciell dag som nyårsaftonen faktiskt är.

– Alla jobbar för att gästerna ska trivas och få ett roligt minne från bygden när de återvänder hem.

7 Vilket är ditt bästa minne av 2013?

– Att vi lyckades förverkliga vår idé om en utsmyckning av polcirkeln. Vi har en stor jordglob i rostfritt stål och vi markerar alla länder som polcirkeln går igenom med egen flaggstång och flaggor från respektive land. Det tog nio år från idé till färdigt resultat och det känns fantastiskt roligt att vi lyckades. Vi gav aldrig upp och fick någonting som är unikt i hela världen.

8 Vilka är dina förhoppningar inför 2014?

– Vi har tagit fram skisser på en bowlinghall och om allting går vägen kan det bli byggstart hösten 2014. Vi har varit i kontakt med Allmänna arvsfonden, kommunen och Länsstyrelsen, och de är positiva. Det finns ingen bowlinghall i Övetorneå kommun och det vore en fantastisk grej för både ung som gammal om det blir verklighet. Det skulle vara det största vi genomfört.

Tomas Westerberg

Ålder: 52.

Bor: Juoksengi.

Familj: Hustru och tre barn.

Yrke:Arbetsledare/Kalkylator.

Aktuell: Ordförande för Juoksengi byaförening som på nyårsaftonen har 15-årsjubileum för ”We do it twice”, dubbelt nyårsfirande på Torne älv tillsammans med finska Juoksenki.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!