Vilket uppdrag har ni när det gäller Luleå kommuns konstinköp?
– Det är att köpa in konst till kommunen och till kommunala lokaler. För dessa är 180 000 kronor öronmärkta, efter andra kostnader som inramningar, återstår ungefär 150 000 kronor till konsten.
Hur tänker ni när ni köper den kommunala konsten?
– Det är jag och personalen på konsthallen som väljer vad vi ska köpa. Ibland är det den plats som konsten ska hänga på som avgör ett inköp, men ofta handlar det om att tänka sig att den ska kunna fungera lite var som helst. Konsten ska fungera i en kommunal miljö och vi vill ha bredd både i uttryck och teknik. Vi vill också både stryka medhårs och försköna, och stryka mothårs och sticka ut hakan.
Skulle ni kunna satsa alla pengar på ett konstverk?
– Nej, att köpa en eller några dyra oljemålningar skulle inte vara så meningsfullt. Det är roligt att kunna sprida konsten för många att se. Den ekonomiska verkligheten gör att vi satsar ganska mycket i grafik så det blir volym i inköpen. De flesta verken kostar mellan 1 500 kronor och 7 000 kronor.
Vilken är den dyraste tavlan på årets vernissage?
– Det är ett fotografi av Denise Grünstein, Wunder Vidar, som kostade cirka 60 000 kronor.
Är det något konstinköp som du är särskilt nöjd med?
– Det är den stora tavlan i entrén till Kulturens hus av Anders Sunna som vi köpte för några år sedan. Sunnas konst handlar mycket om samernas rättigheter och den väckte stor uppståndelse och debatt.
Är det något inköp du är missnöjd med?
– Nej, det vore väl dumt att säga det.
Hur vet du när ni gjort de rätta valen av konsten. Är det när många tycker om den?
– Det nazistiska partiet röstades fram av en folklig majoritet under trettiotalet i Tyskland, så mängden som tycker om något är inget kriterium för att något är bra. Vi går på vår kunskap och erfarenhet. De mesta av konsten är av konstnärer som är etablerade och alla håller hög kvalitet. Vi köper sällan konst av helt oetablerade konstnärer, även om det händer.
Får ni många synpunkter på inköpen?
– Ja, och det uppmuntrar vi också. Vi vill veta vad folk tycker och tänker. Många medborgare och anställda i Luleå kommun föreslår placeringar av konsten. Det tar vi hänsyn till.
Vad tycker folk då?
– Oftast är de positiva. När vi placerar konsten har vi alltid samråd med personalen på de olika platserna.
Hur många konstverk har Luleå kommun?
– Mellan 2 000 och 2 500. De flesta hänger uppe, mindre än en procent finns i förråd.
Kan man få byta konst om man tröttnat på den på en arbetsplats?
– Man kan alltid komma med önskemål till oss, men det är inte säkert att vi har något inne som passar bättre.
Är det någon grupp anställda som är särskilt aktiva i att önska konst?
– Det vill jag inte påstå, men i Stadshuset finns ett intresse och vi har varit där och berättat om konsten för personalen.
Hur står sig Luleå jämfört med andra kommuner i sina inköp?
– Ganska väl får jag säga. Inte bäst i klassen, men inte heller sämst i ekonomiska termer.
Finns det konst som är olämplig för offentliga miljöer?
– Dålig konst. Och så finns det konst som är farlig genom att man kan skada sig på den fysiskt, som viss vass glaskonst.
Hur gör man om man vill ha ett konstverk till sin arbetsplats?
– Man tar kontakt med oss på mejl eller genom att ringa. Vi besvarar önskemålen och tar reda på vad som är lämpligt. Vår prioriteringsordning är i första hand i publika miljöer för barn, unga, äldre och sjuka. Konst till kontor kommer sist.
Kan det bli kö på konsten?
– Vissa verk kan bli eftertraktade. I år tror jag att Camilla Hällgrens fotografier och Roger Mettos litografier blir det.
0920-26 28 42