Ny dammanläggning - ödesfråga för LKAB

LKAB begär tillstånd för att bygga ut sin dammanläggning invid Koskullskulle.I veckan förhandlade Länsstyrelsen med gruvföretaget inför Mark- och Miljödomstolen.

LOKALA MILJÖVÄRNARE. Ulf Normark, ordförande i Miljö- och Byggnadsnämnden och Göte Henriksson, malmbergsvärnare, hade intresse för dammutbyggnadens lokala effekter.

LOKALA MILJÖVÄRNARE. Ulf Normark, ordförande i Miljö- och Byggnadsnämnden och Göte Henriksson, malmbergsvärnare, hade intresse för dammutbyggnadens lokala effekter.

Foto: Kenth Bergmark

Norrbottens län2014-01-22 18:36

Gällivare.

Gruvföretagets dammanläggning, med sand- och klarningsmagasin, på Vitåfors gruvindustriområde, har varit i drift sedan 1970-talet och behöver nu byggas ut för att klara nya produktionsnivåer enligt gruvföretaget.

Utan detta tillstånd kan gruvföretaget, enligt egen utsago, komma att tvingas lägga ned hela gruvverksamheten i Malmberget.

Tillstånd heller inte

I veckan hade Mark- och miljödomstolen förhandlingar i Malmberget där Länsstyrelsen och gruvföretaget diskuterade miljökonsekvenserna, som vatten- och luftutsläpp, och konsekvenserna av ett eventuellt dammhaveri.

- En dammutbyggnad är en grundförutsättning för att kunna bedriva vår verksamhet så att vi kan hantera det avfall som vi har, förklarade Anders Furbeck, direktör för hållbarhet vid LKAB och var övertygad om att kunna svara på alla länsstyrelsens frågeställningar som David Berggård, Länsstyrelsen hade och redogjorde för.

Viktiga frågor

-Sådana här dammanläggningar har konstruerats och byggts på olika sätt under skilda epoker och hur ska den här ombyggnaden ske?, 2010 påbyggdes dammanläggningen med tre meter, nu är det sex meter till. När den aktuella påbyggnaden är klar når vi en dammhöjd på nära 50 meter, som blir en av länets högsta dammar och då är det viktigt för oss att veta att den byggs säkert så att inget oförutsett händer. Och genom åren har man sett brister som sjunkhål och koncentrerat läckage, och den sandbeach som skapas,där vi inte övertygats om effekten, det är många av de frågor som vi begärt svar på och i ett fall har vi redan varit nödd att överlämnat det till åklagare, säger David Berggård.

Ulf Normark,(S), Miljö- och Byggnadsnämndens ordförande intresserade sig mest för den eventuella damning som en utbyggd damm kan genera.

- Det har talats om risk för ökade dammutsläpp med en högre damm som skulle kunna drabba Koskullskulle, och det oroar, säger han.

Enligt gruvföretaget kommer inte mängden av bräddat vatten från dammanläggningen att öka efter en utbyggnad och inte heller vattenkemin att förändras men en grumling av utsläpps vattnet kan uppkomma under anläggningsperioderna.Ett dammhaveri med utflöde av anrikningssand kan slå ut älvens ekosystem under en tid samt ge långsiktiga effekter på fisk och bottenfauna under en kortare period och kraftigt påverka vattenkvaliten.

Gruvföretaget anser inte heller att utsläppen till luft ökar annat än under begränsade perioder utan effkter på den omgivande miljön.

Damning från den nya dammanläggning anser man inte kommer att ändras på något betydande sätt, vilket Länsstyrelsen inte är lika säker på.

Damningsproblematiken ämnar Länsstyrelsen mer noggrant att diskutera inför Mark- och Miljödomstolens slutliga avgörande av gruvföretaget LKAB:s sökta miljötillstånd för gruvverksamheten i Malmberget senare i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!