Nu blir de svenska medborgare

Efter flera år i Luleå får familjen Jacksic-Hooey sitt svenska medborgarskap och på måndag ta emot Sverigenålen vid en ceremoni i Stadsparken på nationaldagen.

Nytt medborgarskap. På nationaldagen får Heather Jacksic och Lawrence Hooey tillsammans med sonen Micah Hooey ta emot Sverigenålen som ett bevis för sitt nya svenska medborgarskap. Lawrence som för tillfället rest iväg för en konferens får vara med via Skype.

Nytt medborgarskap. På nationaldagen får Heather Jacksic och Lawrence Hooey tillsammans med sonen Micah Hooey ta emot Sverigenålen som ett bevis för sitt nya svenska medborgarskap. Lawrence som för tillfället rest iväg för en konferens får vara med via Skype.

Foto: Jeanette Bergström

Norrbottens län2016-06-04 06:00

1 Hur hamnade ni i Luleå?

– Det är en ganska lång historia. När jag gått ut universitetet i Kanada fick jag möjlighet att åka till Brahestad i Finland. Från början var det tänkt att jag skulle stanna i tre månader, men jag trivdes så bra så jag blev kvar i sju år. Där fick jag även kontakt med SSAB och när jag flyttade till Sverige var jag en av de första ingenjörerna som anställdes på Northland resources, berättar Lawrence Hooey.

Både Heather och Lawrence kommer från New Liskeard i norra Ontario. I området finns en gruva dit Lawrence hade planer på att återvända för att arbeta när han studerat klart. Men eftersom det inte fanns några lediga arbeten bestämde han sig för att istället åka utomlands.

Det var inte förrän 2003 när Lawrence reste hem till Kanada för att vara med på den alumnträff på den highschool som de båda gått på som vi träffades.

– Så Lawrence hade bott i Luleå i flera år innan vi träffades. I april 2004, på Lawrence födelsedag, gifte vi oss, fyller Heather i.

Ett drygt år senare, i mars 2005 föddes sonen Micah. Under åren har familjen hunnit med att flytta runt en del. Förutom i Luleå har även bott en tid i både Finland och Australien men det är Luleå som känns mest som hemma.

2 Varför blev det just Luleå igen?

– Vi trivdes aldrig riktigt när vi bott på andra platser. I Finland är språket riktigt svårt och det var inte heller lätt att komma in rent socialt i samhället. Vi funderade på var vi trivdes allra bäst, eftersom vi kände att vi ville bo någonstans där vi både trivs och där det finns bra utbildning för Micah och bra jobb för oss. Så då föll valet på Luleå. I Australien bodde vi ensligt ute i öknen, och även om vi hade en fördel av språket så var utbildningsmöjligheterna begränsade med bara en skola. Vi ville ge Micah bättre chans till utbildning och socialt liv så vi bestämde oss för att flytta tillbaka. Han har bott större delen av sitt liv i Luleå så det känns självklart att även ha ett svenskt medborgarskap då.

I januari 2008 flyttade familjen tillbaka till Luleå permanent och sedan dess är radhuset på Björkskatan deras fasta punkt. I dag jobbar Lawrence Hooey som affärsutvecklare och forskare på Swerea Mefos medan Heather, som genomförde sin magisterexamen 2008-2010, i dag är projektledare på Karriärcenter på Luleå tekniska universitet.

3 Hur ser ni på att nu även få ett svenskt medborgarskap?

– För mig känns det som ett naturligt steg. Det är 23 år sedan jag flyttade från Kanada och känner mig hemma i Sverige. Jag vill få rösträtt och vara en del i det svenska samhället med allt vad det innebär, säger Lawrence.

– Eftersom det är här vi vill leva så känns det viktigt att bidra fullt ut till samhället. Och för Micah som är uppvuxen här och har bott här till största delen av sitt liv känns det också självklart att vara medborgare i landet, konstaterar Heather.

4 Vad tänker ni om framtiden, blir ni kvar i Luleå?

– Ja, nu har vi bott i Luleå sedan 2008. Vi har flyttat så pass mycket så att det känns bra att rota sig här. Just nu har vi inga planer på att flytta, möjligen till något varmare ställe den dagen vi blir pensionärer, säger Heather och ler.

Silvernålen

Sedan 1 april 2015 finns en lag som säger att alla kommuner i Sverige ska anordna en medborgarskapsceremoni för sina nya medborgare. Kommunerna får själva bestämma över hur ceremonierna ska genomföras och anpassa dem efter den egna kommunens förutsättningar och förhållanden.

Ceremonin ska bland annat förmedla budskapet om att det svenska medborgarskapet är det viktigaste rättsliga förhållandet mellan medborgaren och staten, samt vilka friheter, rättigheter och skyldigheter varje svensk har.

Källa: www.skl.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!