Nej, allt kan inte spenderas bort

Hacket mot Sony lät filmbolaget utnyttja sin egen inkompetens för PR-syften men blottade också hur Hollywood urholkat sina konstnärliga ambitioner.

Kristoffer Viita.

Kristoffer Viita.

Foto: Sara Moritz

Norrbottens län2015-01-10 05:00

Cyberterroristerna vann inte. Med andra ord kunde jag enkelt hyra ”The interview” och streama skiten genom mitt playstation redan på juldagen utan att bli bombad av Nordkoreanska kärnvapen.

Seth Rogen och James Francos komedi om två skvallerjournalister som infiltrerar Nordkorea för att röka på med Kim Jong-un var roligare än förhandssnacket gjorde gällande. Även om Francos överspel är bortom all kontroll. ”The interview” blev som bekant världens mest kontroversiella film när filmjätten Sony hotades på dålig engelska med 9/11-liknande attacker om rullen fick premiär. Sony tog hoten på allvar och drog in filmens premiär, vilket till och med Obama kommenterade som korkat.

Kanske var det inte en uttänkt strategi men det hjälpte till att boosta förhandssnacket inför ”The interview”, som blev en av de lönsammaste digitala premiärerna (vilket i och för sig inte säger mycket).

Det verkade ju nära att ”cyberterroristerna” skulle vinna över det fria ordet. Oavsett hur integritetskränkande attacken var verkade Sonys offerkofta sitta rätt lämpligt.

Alla mailväxlingar som spilldes från hacket visade att Sonys internationella distributörer var oroliga för att ”The Interview” var för dålig och att folk utanför USA inte gillade Seth Rogens humor.

Jag lärde mig för övrigt också att Kevin Hart kräver miljoner dollar för att twittra, att Angelina Jolie och Aaron Sorkin är divor som verkar omöjliga att jobba med (okej det visste alla redan) och att Sonys toppchefer också hatar Adam Sandler.

I kommande thrillern ”Blackhat” spelar den blonde Thor-hunken Chris Hemsworth en övermäktig hacker som jagar tvärs över världen i jakt på en råbarkad och tatuerad cyberskurk. Testosteronet flödar i trailern, men jag vill hellre tänka mig att taniga datornördar med red bull i sina ådror kan göra megaföretag som Sony sårbara.

Min julhelg blev i viss mån förstörd av ett gäng andra hackare som släckte ned Sonys (och Microsoft) onlinetjänster till Playstation och Xbox. Deras syfte var att visa på den dåliga säkerheten i onlinetjänster som lagrar miljoner människors person- och bankuppgifter. Kanske ett ädelt uppdrag men de kan dra åt helvete för att ha grusat mina planer på snöbollskrig i Grand Theft Auto Online (att hyra ”The Interview” var min plan B). Varför inte vänta till januari?

Mer än något visade hacket mot Sony vad vi egentligen redan visste: att filmbolagen drivs från marknadsavdelningarna. Och att allting kreativt måste anpassa sig till en uttjatad formula av superhjältefilmer.

Sonys chefer ansåg också att Denzel Washington inte var tillräckligt ”säljbar” i vissa delar av världen då några av dem krasst konstaterade att ”de flesta är rasister” där.

I en annan mailväxling diskuterades filmkritiker vars åsikter kan ”spenderas bort”.

Som LAS-fruktande filmjournalist var det en obehaglig inblick i underhållningsmaskinen som utåt gett sken av att vilja mer än att hundra miljoner kineser ser nästa ”Transformers”. Samtidigt visade alla kontroverser kring hacket att allt inte kan ”spenderas bort”. Åtminstone inte Adam Sandler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!