Närkontakt: "Vi mår bra av att tänka på andra"

... med Britta Stoltz Lundström, VD Helex, som medverkar i bröstcancerfondens kampanja Rosa bandet.

FÖRDEL KVINNA. Britta Stolz Lundström har ofta varit ensam kvinna i styrelserum. "Jag har aldrig upplevt att jag inte blivit tagen på allvar, snarare har jag sett fördelar. Jag har kunnat ställa frågor som de manliga styrelseproffsen inte vågat", säger hon.

FÖRDEL KVINNA. Britta Stolz Lundström har ofta varit ensam kvinna i styrelserum. "Jag har aldrig upplevt att jag inte blivit tagen på allvar, snarare har jag sett fördelar. Jag har kunnat ställa frågor som de manliga styrelseproffsen inte vågat", säger hon.

Foto: Håkan Gidlöw

Norrbottens län2010-10-01 06:00
Varför deltar Helex i kampanjen Rosa bandet? - Allmänt handlar det om att vi mår bra av att tänka på andra. Hela vår verksamhet handlar om hälsa och bäst mår vi i samspel med medmänniskor. Vi lever i ett samhälle som blir alltmer egofixerat, men det är inte i den egna spegelbilden eller i det tjusiga, nyrustade hemmet som hälsa och lycka skapas. Viktiga kampanjer kan få människor att tänka efter och förhoppningsvis tänka på ett annat sätt. Av samma anledning startade vi Spinn för livet 1999 med insamling till barncancerföreningen. Den insamlingen gör vi varje år sedan dess i hela Norrland. Du är sjukgymnast i grunden ... - Ja, det var väl inte ett så medvetet val. Jag var bra i skolan. När vi gick på gymnasiet var vi på Kanarieöarna och där träffade jag en utbildad sjukgymnast. Bra, tänkte jag. Jag läser det och sedan kan jag jobba utomlands. Jag har aldrig jobbat utomlands. Du startade eget företag som ung. Varför? - Jag jobbade med rehabilitering. När jag kom tillbaka efter min barnledighet insåg jag att något saknades. Människor kom tillbaka med samma problem, samtidigt som vänteköerna var ett år. Efter rehabiliteringen skulle patienterna tas om hand av friskvården, men där sysslade man mest med yta. Det fanns ingen kunskap, eller helhetssyn på hur vi skulle få människor att leva ett friskare liv. Jag ville skapa en verksamhet tillsammans med läkare, psykologer, tandläkare och friskvården, samtidigt ville jag utveckla en specialistmottagning för sjukgymnastik. Det sista lyckades jag med i det första företaget som jag sålde 1991. Sedan startade du sjukgymnastiken Hermelinen ... - Ja, fast det var först 1997 som marknaden var mogen för privata vårdalternativ, som också utvecklade hälsa. Det var egentligen inte okej för mig heller. Jag hade bara en stark tro på att hitta nya metoder och arbetssätt för att få människor att hålla sig friskare. Hur är din egen livsstil? - Jag är inte så hälsosam, om du med det menar en som alltid tränar och äter "felfritt". Jag är som folk är mest. Kan tycka det är svårt att ta sig iväg och träna. Min filosofi är att lagom är bäst, vad gäller
fysisk aktivitet, vila, bra kost och bra relationer. Det viktiga är att
vara i balans, en motvikt mot det "vackra folket" med mycket yta. Där har vi ett viktigt ansvar att förmedla att vi duger som vi är. Det jobbar vi mycket med inom personalgruppen. Hur var det att växa upp som trilling? - Jag är två dagar äldre än mina systrar som är enäggstvillingar. Jag är storasystern och blev också behandlad som äldre. Jag såg annorlunda ut, var två decimeter längre än mina systrar och hade egna kompisar. Enäggstvillingar har ett annat band. Jag var Britta. De var alltid Lena/Karin. Men det är en speciellt gåva att ha delat allt i barndomen. Vi har en bra kontakt även nu som vuxna, även om mina systrar bor i södra Sverige. Din mamma hade alltså två förlossningar inom två dygn? - Ja. Det blev inga fler syskon. Hur har du upplevt åren som chef? - Det är en roll jag växt in i. Jag har medvetet byggt en organisation som inte ska vara beroende av mig eller andra enskilda. Men givetvis har jag fått välja bort mycket. Periodvis har det varit mycket arbete, speciellt när jag jobbade heltid som sjukgymnast och drev företag. Vilka val? - Min son var åtta månader när jag startade mitt första företag. Då insåg jag att för att hinna med
yrkesliv, äktenskap och föräldraskap var jag tvungen att välja bort en hel del. Därför blev det bara ett barn. Ett plågsamt val, men jag har burit på en rädsla att inte räcka till för den familj jag redan har. Av samma anledning har jag valt bort mycket av sällskapsliv. Mina relationer är färre, men djupare. Jag behöver mycket tid för återhämtning i ensamhet. Framtidsplaner? - Jag ser möjligheter i det Fria vårdvalet. Inom äldrevården finns mycket att göra, eller egentligen handlar det om hur vi ska bygga vårt samhälle så att det blir så bra som möjligt för alla, i alla åldrar. Som sagt, jag jobbar nästan alltid. Kanske är jag lite för seriös.
Namn: Britta Stoltz Lundström Ålder: 54 år Civiltillstånd: Gift med Kjell Lundström, chef WSP Norrbotten sedan 36 år. "Han är mitt viktigaste bollplank." En 27 år gammal son. Yrke: VD för Helex, sitter i Swedbanks styrelse. Intressen: Läsa och drömma. "Tänk efter, de bästa idéerna kommer i det meditativa tillståndet." Favoritplats: Stugan i Renholmen. "Jag var motståndare till att äga fler saker att ta hand om. Nu är det min plats på jorden." Förebild: Mamma. "Givetvis även andra personer jag mött i olika skeden i livet som fått mig att växa inombords."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!