Jag börjar med din uppväxt. Antar att du kommer från Älvsbyn?
- Rätt. Du ser Älvsbyhuset från mitt kontorsfönster. Min mor Eva och far Donald lät bygga det i mitten av 1960-talet. Där växte vi tre bråkiga ungar upp, säger Kent Johansson och visar med handen.
Din utbildning och karriär?
- Jag började hos Älvsbyhus 1982 och kom hit som 16-åring direkt efter grundskolan. Jag började i måleriet som då sköttes av entreprenören Lundquist Måleri från Luleå, och hade jag fått räkna in även de två åren hade jag redan haft guldklocka för 25 års tjänst. Efter ett tag var det dags för rekryten. Och sedan tillbaka till Älvsbyhus. Under mina tio första år gick jag runt i produktionen och fick pröva på det mesta. Bland det mest intressanta var att lära mig en datoriserad såganläggning och försöka få ut det mesta möjliga av vägg och golvskivor med mera.
- I efterhand har jag konstaterat hur förnuftiga mina föräldrar var som lät mig gå in i företaget och inte tvingas studera vidare. De resonerade som så att om jag ville eller behövde fortsätta med studier så går det alltid att återkomma till det. Jag ville tjäna egna pengar. Vi insåg alla att man måste börja från grunden i företaget.
Har du alltid suttit säkert i företaget?
- 1992 kraschade fastighetsbranschen och även Älvsbyhus fick genomgå ett enormt stålbad. 100 personer varslades. Jag var själv en av dem som sades upp. Det var då jag beslutade mig för att bli försäljare, och började sälja finska fönster till begagnade hus via dörrknackning ute i villakvarteren. 1993 var jag tillbaka hos Älvsbyhus och jobbade då med att sälja Älvsbyhus i sex år. Innan jag blev vd har jag jobbat som marknadsdirektör i elva år.
Dina fritidsintressen?
- Allmänt sportintresserad. Jag har också själv spelat seriefotboll med Älvsby IF hela karriären. Älgjakt. Sommarstugan och båtlivet i Piteå skärgård. Att ensam ge mig ut på en tur med motorcykel.
Motionerar du?
- Jag har köpt ett gymkort. Jag skyller på tidsbrist, men tyvärr är jag för lat ...
Favoritplats?
- Utan tvekan stugan från 50-talet i Håkansön. Farfar Göran byggde stugan och den har varit i min ägo i över 20 år nu.
Hur rensar du tankarna?
- Som jag nämnt; att ensam ge mig ut på en tur med motorcykeln. Men det fungerar kanske ännu bättre på älgpasset. Att sitta där ensam i skogen i lugnet samtidigt som spänningen stiger när hunden kommer och driver en älg ...
Vad blir du lycklig av?
- Faktiskt jobbet. Och speciellt i fredags. Då hade vi sålt drygt 80 hus på två veckor. I övrigt uppskattar jag att få vara frisk. Vi har nyligen drabbats av sjukdom i släkten och det känns inte så bra ...
Hur gick det till egentligen när du blev vd?
- Visst kan man säga att både min bror Stefan och jag fötts in i bolaget Älvsbyhus. Vi fick det med modersmjölken. Det har väl ansetts och varit tänkbart att vi skulle ta över. Men det har inte varit självklart. Och vi var inte så heta på att hoppa in som vd. Vi har aldrig slagits om posten. Tankar har också funnits på en extern vd. Men efter många om och men kunde vi inte tänka oss den lösningen. Jag insåg till slut att jag inte kan hålla fingrarna borta.
- När jag fick erbjudandet tackade jag ja. Jag känner också nu att min far Donald borde ha förtjänat att få gå tidigare. Och det påverkade också mitt beslut. Nu har Stefan och jag delat upp de uppgifter Donald hade. Stefan har bland annat fått överta ansvaret på byggarbetsplatserna fram till att husen är slutbesiktigade.
Vad är viktigast med ditt liv i dag?
- Balansen, att det måste fungera även utanför kontoret, alltså hemma. Familjen och fritiden är självklart viktiga för att arbetet ska fungera.
Låt höra vilka framtidsplaner du har?
- Jag vill fylla Älvsbyhus alla produktionsanläggningar med jobb. Det ska vi göra i första hand genom att sälja mer på de redan befintliga marknaderna. Forskning och utveckling får större plats nu. Vi måste följa med i tiden. Bli ännu mera kundorienterade. Nöjda kunder är det bästa. Men den gamla affärsidéen står fast; att bygga kvalitetshus till marknadens lägsta pris.