Hon älskar havet. Hon kopplar av på Gotland och önskar att hennes franska var bättre. Yogan har lärt henne att stå på huvudet och gett henne fokus, energi, proportioner och balans. Men närkontakt med kulturjournalisten Kerstin Wixe kommer dock att handla mest om litteratur och läsning, för hennes jobb är också hennes intresse.
Yrket som intresse?
- Ja, det kan vara svårt att avgöra när jag jobbar eller inte. Jag läser jämt, på arbetstid, på nätter och helger. Litteraturen finns alltid med mig och jag är fantastiskt privilegierad som får jobba med något jag är så intresserad av. Kopplar av? Det gör jag med deckare.
Kerstin Wixe, ett yrkesliv i litteraturens tjänst?
- Nja, där har du fel. Jag började faktiskt som nyhets- och samhällsjournalist, jobbade med regionala nyheter och ungdomsradio på Sveriges radio. Det enda jag inte jobbat som är sportjournalist. Men du har rätt så till vida att jag de senaste 20 åren jobbat som kulturjournalist och med litteratur. Journalistiken gick mer mot specialisering inom SR. Jag fick välja, valde kultur och sedan blev det alltmer litteratur.
Smart val?
- Ja, litteratur var ett mycket smart val. Det är bara att lyssna på ordet författare, fattar före. Författare förstår före oss andra. Allt ryms inom litteraturen, samhällsfrågor, existentiella och filosofiska frågor och så givetvis språket. Språket är nyckeln till det mesta.
Hur menar du?
- Språket är vårt uttryck. Det är kommunikation. Det kan ju också vara ett instrument. Fascinerande.
Språkintresserad. Tillhör du dem som läser på originalspråk och kan en massa språk?
- Nej, så duktig är jag inte. Förutom svenska kan jag engelska, min tyska är okej och jag förstår franska hjälpligt. När jag var ung kunde jag prata franska. Tyvärr har jag tappat det. Nu förstår jag inte ens min son, som bor i Frankrike, när han pratar. Det går för fort.
Frankrike?
- Ja, jag har två barn. Min dotter är jurist och min son är cirkusartist i Frankrike. Det är bra spridning även om de inte är så olika. Båda har valt yrken som kräver fokusering och självdisciplin. Fast givetvis ser deras liv mycket olika ut.
Du säger att du alltid läser. Har det alltid varit så?
- Ändå sedan jag började läsa som femåring. Detta är ett mycket tydligt minne hos mig. Jag är uppvuxen i ett brukssamhälle i Värmland, där kyrkan var det största utbudet. Jag var osäker om jag verkligen lärt mig att läsa, men förstod att man kunde läsa om man kunde sjunga med i psalmerna i kyrkan. Därför smet jag iväg hemifrån en söndag, och gick till kyrkan. Där bland kyrkbänkarna stod det klart: jag kunde sjunga med, jag kunde läsa! Den lyckoupplevelsen kommer jag aldrig att glömma.
- När den koden var knäckt var jag stamkund på biblioteket. Bar hem kassar med böcker och fick tillåtelse att botanisera bland vuxenböckerna tidigare än åldersgränsen tillät. Då var det faktiskt
åldersgräns på böcker.
Vilka författarskap har påverkat dig mest?
- Doris Lessing. Hon har skrivit om det mesta, om konventioner, politik och djupt existentiella frågor. Hennes science fiction-serie, som är inspirerad av hennes studier av sufismen, är ett lysande exempel på det senare. En helt fantastisk kvinna som betytt mycket för mig.
- Och Sara Lidman. Åh, Sara. Hon skrev litteratur som var likt musik, när man väl knäckt koden till hennes språk. Hon hade en helt egen språkvärld. Sara Lidman var också en vän och det var en gåva att få ha en nära relation till henne. Jag saknar henne mycket, kan än i dag ha fiktiva samtal med Sara, undra vad hon skulle sagt ... Det var mycket, mycket sorgligt när hon dog.
- Kerstin Ekman, Göran Tunström, Majgull Axelsson, P-O Enqvist... Det finns många beundransvärda författarskap.
Främst svenska författare?
- Jag har haft förmånen att träffa många författare och har följt den svenska bokutgivningen under 20-25 år. Det påverkar givetvis. Men drömintervjun är med John le Carré.
John le Carré?
- Ett otroligt författarskap. Han kombinerar politik och samhällskritik med god litteratur. Det är synd att de flesta bara läst hans spionböcker. Tyvärr kan intervjun aldrig bli av. Han har aviserat att han aldrig mer kommer att ge intervjuer.
Nu har du kört igång den 14:e säsongen av Kontext och nya författare väntar på att intervjuas. Och Luleåborna kommer troget på tisdagar för att lyssna. Vad är styrkan i levande författarintervjuer?
- Jag tror att styrkan ligger i det oförutsägbara. Det handlar inte om att en författare kommer till ett bibliotek och berättar sin historia. Det handlar om ett möte, ett samtal där allt kan hända. Det är också unikt. Det händer bara en gång. Det finns ingen reprisknapp.
Framtiden?
- Jag är en rastlös själ. Har haft förmånen att kunna byta jobb inom företaget och jobba självständigt med helt underbara människor och projekt i oförutsägbara situationer. Det är som att segla, eller kanske helst nattsegling. Det är spännande och helt oförutsägbart. I de bästa av stunder är det lika underbart som hemskt. Så visst, kanske är jag redo för nya äventyr.