Vad är Mustaschkampen?
– Det är Prostatacancerförbundets kampanj under november och december för att uppmärksamma prostatacancer och samla in pengar till forskning om sjukdomen. Man kan delta som privatperson eller som företag och utmana andra att också delta. Förbundet har ett 90-konto så det är hård koll på vart pengarna går.
Vad händer i Norrbotten?
– Vi har ett öppet möte på svenskfinska folkhögskolan i Haparanda den 4 november. Då kommer Johan Nyman, överläkare på Sunderbyns sjukhus, att föreläsa om prostatacancer. Sen finns vi på olika håll i länet, ofta på olika köpcentrum. Då informerar vi om sjukdomen och samlar in pengar till forskning och utbildning av vårdpersonal .
Varför är detta viktigt?
– Prostatacancer är den vanligaste cancerformen och drabbar många män, men vi vet inte så mycket om varför man får den, så det behövs mer forskning. Vårt mål är också att få till en allmän screening av alla män över 45 år.
Vad är prostatan?
– Det är en körtel, som ser ut som en valnöt, och sitter under urinblåsan och runt en del av urinröret. Den har till uppgift att producera sädesvätska. Nästan alla män över 50 år drabbas av prostataförstoring, men det har inget med cancer att göra.
Vilka drabbas av prostatacancer?
– Vi vet inte varför man får sjukdomen, som är den vanligaste cancerformen, ungefär 10000 män drabbas varje år i Sverige. Som jämförelse får cirka 7500 kvinnor bröstcancer. Prostatacancer drabbar väldigt sällan män under 50 år, genomsnittsåldern när den upptäcks är 70 år. Cirka tio procent av cancerfallen är ärftliga, så det är bra att ha koll på om ens släktingar har haft sjukdomen.
Hur farlig är den?
– Det finns både en elakartad och en godartad variant. Den godartade utvecklas långsamt, man hinner oftast dö av något annat. Den elakartade har ett snabbare förlopp. Cirka 2500 män i Sverige dör varje år av prostatacancer, mellan 40 och 50 av dem bor i Norrbotten.
När ska man undersöka sig?
– Prostatacancer kallas för den smygande sjukdomen för att den har väldigt diffusa eller inga symptom. Problemet är att många går till läkaren för sent så att den hunnit sprida sig. Varningstecken kan vara att man får problem med att kissa, att man behöver göra det ofta, att det svider när man kissar, eller att man har blod i urinen.
Hur går undersökningen till?
– Det första är ett enkelt blodprov i armvecket, ett så kallat PSA-prov. Provet mäter prostataspecifikt antigen som är ett protein som bildas i prostatan. Sedan 2007 tar man provet på alla som vill. Om halterna är förhöjda undersöker läkaren prostatan med ett finger i ändtarmen. Man kan också göra undersökningen med hjälp av ultraljud och genom att ta vävnadsprov på prostatan.
Hur behandlas sjukdomen?
– Man kan operera så länge som cancern bara finns i prostatan, det är viktigt med tidig upptäckt så att den inte hunnit sprida sig. Cancern kan strålbehandlas eller behandlas med cellgifter. Cancern behöver könshormonet testosteron för att växa och genom hormonbehandling kan man bromsa tillväxten. Ibland behandlas den inte, men man kontrollerar den regelbundet för att se om den utvecklar sig så att man behöver behandla.
Vilka biverkningar kan man få?
– En vanlig biverkning är att potensen påverkas, vilket gör det hela lite skämmigt att prata om. Sjukdomen drabbar ju då också ens partner. Men man har då ett val, antingen dör man med flaggan i topp eller också väljer man att se sina barn och barnbarn växa upp. För mig var valet enkelt. Och sex är så mycket mer än penetration, behovet av närhet och ömhet har man ju kvar och det är skönt att kela också.
Kan man själv påverka risken att drabbas?
– Vi vet ju inte vad som orsakar prostatacancer, så det är svårt att svara på, men att leva sunt är alltid bra. Sluta röka, äta nyttigt, måttligt med alkohol och att motionera.
Varför har kampanjen en mustasch som symbol?
– Mustaschen är ett manligt attribut och i kampanjen kan man tävla om den finaste mustaschen genom att lägga upp bilder på Instagram, privatpersoner kan tävla mot varandra, det är roligt!
Vad kan föreningen hjälpa till med?
– Prostatacancerföreningen Norrsken har lokalavdelningar runtom i Norrbotten. En gång i månaden har vi till exempel snackcaféer på olika fik i länet. De är bra tillfällen för nya medlemmar att på ett enkelt sätt ställa frågor och få information om sjukdomen.