Moppeglädje i Piteå

Anders Westerberg är en av eldsjälarna i Pite moppers och i hans ägo finns ett tjugotal veteranmopeder. I dag ställer han och andra i föreningen ut sina älsklingar i Piteå och arrangerar Mopedens dag.– Folk kommer med ett leende på läpparna. Alla har någon association till de här mopederna, säger han.

Foto: Roland S Lundström

Norrbottens län2014-08-09 05:00

2002 ville Hasse Carlsson och Tommy Carlsson, som har Piteå MC och Motor i Piteå, uppmärksamma att mopeden fyllde 50 år. De tog då initiativ till en utställning på Rådhustorget i Piteå. På den visades ett tjugotal veteranmopeder. Många blev tända av det där, på vintern bildades föreningen och sedan dess har vi hållit på. Föreningen har en inriktning att försöka återställa mopederna till originalskick.

– Vi visar upp våra mopeder på olika ställen, som exempelvis Öjeby kyrkmarknad, Nolia och Piteå dansar och ler. Vi har också alltid en avrostningsrunda då vi kör Infjärden runt. På vintern träffas vi en gång i månaden och pratar mopeder. Vi arrangerar också resor till veteranmarknader, en är i Sundsvall. När de mopedfrälsta fyndar på veteranmarknad kan de medföljande fruarna shoppa på Ikea. Den andra resan går till veteranmarknaden i Falun.

– Vi vill glädja andra och visa upp våra mopeder. Folk kommer med ett leende på läppar, många har minnen av de här mopederna och känner igen dem. Sedan lottas det ut priser till de som ställer ut mopeder.

– Mopedutställningen är öppen för mopeder 25 år eller äldre. Varje år kommer utställare från hela Norrbotten och från Västerbotten. Det går också att rösta på den moped man tycker är finast. Pengarna som vi får in på röstningen skänker vi till FAMY, en förening som arbetar för de som har diagnosen ”skelleftesjukan”. Vi säljer också lotter med chans att vinna en moped.

– Jag har nog aldrig släppt intresset för mopeder som jag fick som ung. Min första moped köpte jag som elvaåring, det var en Husqvarna Novolette, årsmodell 1955. Den kostade tio kronor. Det var så himla kul att skruva och få igång saker och det där har fortsatt. Då var det så att man plockade bort skydd och plåtar som satt på mopeden, nu är det precis de delarna som man får söka efter när man vill att mopeden ska vara i originalskick.

Som femtonåring fick jag ta över en Puch Florida, 68:a, av min kusin som var tre år äldre. Den sålde jag när jag var 17 år för 600 kronor. För pengarna köpte jag en cykel, en bil, en VW bubbla, och så fick en gammal moped på köpet. Nu har jag fem, sex, motorcyklar och minst 20 mopeder i garaget. Men jag funderar på att göra mig av med en del.

– Det är nog min Puch Florida, årsmodell 1968, eftersom jag hade en sån som ung. Vi hade en utställning på Rådhustorget och dit kom en farbror som sade att han hade en Puch Florida. Jag blev förstås intresserad och frågade om jag fick köpa den, det fick jag. Så lycklig har jag nog aldrig varit.

– Jag har faktiskt försökt spåra min som jag hade som ung. Jag är så nördig att jag minns ramnumret på den, 7811173. Mopeden som är med på bilden köpte jag för någon månad sedan och den är helt orenoverad. Det är en 1958 års Puch vs 50 lyx. Han som hade den har haft kvar den under hela tiden och varit rädd om den. Den är inte fixad något alls. Riktigt fina orenoverade veteranmopeder kan vara värda en hel del pengar.

– Det tror jag inte, tyvärr. Det är ju dålig kvalitet och det går inte att renovera plast, den förstörs av solen och åldras. Det går inte heller att få tag i delar till dem. Mopeder som är femtio år gamla är gjorda av plåt och då går det alltid att buckla till och slipa bort rost. Sedan är de nya mopparna inte lika vackra som de gamla heller.

FAKTA Anders Westerberg

Ålder: 58

Yrke: Driftstekniker, Piteå energi

Familj: Maka Elisabet, två vuxna barn och två barnbarn.

Fritidsintresse förutom mopederna: Teknik i alla former, fixa med huset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!