Mammorna sitter i en halvcirkel vid den lilla bassängen i Hertsö badhus med sina barn i knät. Det är lugnt i simhallen och ingen som badar förutom två män som motionssimmar i den stora bassängen. Camilla Brun, badmästare och babysiminstruktör, ropar upp föräldrarna och går igenom dagen övningar. Babysimkursen är åtta tillfällen, nu är det den femte gången de träffas.
Babysimmet startar med sång i bassängen, ”Bä, bä vita lamm”, men inte riktigt som vanligt. På orden, lamm, och mor, bubblar mammorna i stället. Så sjunger de ”Hjulen på bussen” och snurrar barnen runt sig.
– Vi ska gå igenom ett lite lösare grepp idag och träna på att få barnen att hålla fast sig i era tummar, säger Camilla.
Hon visar på sin docka hur mammorna ska göra för att hålla lösare i barnen.
– Håll dem under armarna och vinkla ut händerna. Det är första steget mot att sedan släppa helt.
Syftet med övningen är att barnen mer och mer ska hitta balansen i vattnen. Med tiden ska barnen själva kunna hålla tag i mammornas tummar när de är i vattnet.
Babysim har funnits i Sverige sedan 1979, i världen har det funnits sedan 1960-talet. Camilla Brun gick sin babysimutbildning 1995 och hade sina första kurser i samband med att hon själv fick barn. Nu har hon återupptagit babysimmet i Hertsö badhus där hon arbetar som badmästare. Hon förklarar syftet.
– Babysim är en lek och ett sätt att göra föräldrar och barn bekväma i vattnet. Det handlar också om säkerhet. En av de saker barnen lär sig är att de ska vända tillbaka dit de kommer ifrån när de hamnar i vattnet. Till exempel om de hoppar från kanten eller från en madrass ska de tillbaka dit. Det kan en vara livräddande kunskap.
I bassängen simmas det för fullt men med låg ljudnivå. Det repeteras enhandsgrepp, ett grepp där de snurrar barnen från rygg till mage i vattnet, och med syfte att barnen ska hitta ett flytläge. Därför måste de vilja ligga med öronen under vattnen. Camilla berättar att de med greppet själva ska lära sig att vända från mage till rygg i vattnet när de blivit lite äldre.
För mamman Evelina Ahlbäck med babyn Rex, 4,5 månader, är det här inget problem. Rex ligger på rygg och fastnar med blicken i taket, det verkar som han sover med öppna ögon.
Men alla barn är inte intresserade av ryggläget och då finns det knep. Camilla håller en liten spegel över babyn Maja-Elvira som ligger på rygg i vattnet. Mamma Alexandra Kjellberg konstaterar att Maja-Elvira verkar gilla spegeln.
Just att lära sig flyta är viktigt för säkerheten i vattnet.
– Lekarna går ut på att barnen ska hålla balans i vattnet och kunna styra hur de vill ligga. När de blir lite större kan de lära sig att ligga och flyta. Det är något man satsar mycket på i till exempel USA där det finns många swimmingpooler i bostadsområden.
Att lära bebisarna dyka kan antas vara centralt i babysimmet, men Camilla Brun säger att det egentligen inte är det. Det viktigaste är att bada med barnen.
– I den här kursen börjar vi dyka med barnen efter tredje gången. Det viktigaste är övningar som får barn och föräldrar att slappna av i vattnet och hitta tryggheten. Men för föräldrarna är dyken ofta det roligaste. Man behöver förstås inte gå en kurs för att bada med sitt barn. Men om man gör det får man lite tips och övningar som man kan göra. Allt är ju okej så länge barnen är med på det, säger hon.
I bassängen dyks det i alla fall för fullt. Lilla Elise tittar sig förvånat omkring när hon kommer upp efter att hon dykt. Mamma Julia Persson, ler och pratar med henne. Under vattnet har barnen öppna ögon och öppen mun. Camilla säger att det ofta blir kvar lite vatten i munnen på dem och att det är därför de kan hosta lite när de kommer upp.
Föräldrarna får lära sig att blåsa i barnens ansikte och säga: ”Nu kommer det vatten” innan dyken. Att blåsa eller att skvätta vatten i ansiktet på barnen gör att de håller andan och drar inte i sig vatten.
När Camilla gick den första babysimutbildningen fick hon lära sig att barn upp till ungefär sex månader har kvar den reflex som gör att de håller andan under vatten. Om den stimuleras innan det så lär de sig hur man gör. Nu är rönen att barnen kan lära sig detta hur sent man än börjar och att även barn som är åtta, nio månader, efter några gånger lär sig att stänga viljemässigt.
– Även äldre barn lär ju sig det här, men en treåring som dyker första gången kommer ju att protestera, det gör inte ettåringen. Det viktigaste är att man badar och att barnen lär sig respekt för vatten och att de inte får hoppa i utan att föräldrarna gett klartecken.
Vid Camillas senaste babysimutbildning i Uppsala fick barnen simfötter redan som ettåringar och de lär sig att sparka sig fram. I bassängen på Hertsön får föräldrarna instruktioner om en övning som ska stimulera barnen att sparka sig fram i vattnet.
– När barnen sparkar kan ni dra dem framåt i vattnet och stanna när de slutar att sparka så de får en känsla av att själva kan styra att ta sig framåt, säger hon.
Det kommer också bli en fortsättningskurs.
Hertsö badhus har ingen simkurs mellan babysimmet och simskolan när barnen är sex år. Nu planerar man att starta en fortsättning på babysimmet.
– Det är ytterligare två badmästare som gått babysimkurs så den delen kommer vi att utöka. Nu vill vi också utveckla med ett minisim, en fortsättning på babysim. Vi får se när vi kan starta det. Så småningom vill vi kunna erbjuda babysim på helgerna också.
Efter en halvtimme är babysimmet över för den här gången och som avslutning sjunger föräldrarna ”Imse vimse spindel” och ”Nippertippan”.
Vilmas mamma, Linda Lindman säger att Vilma tycker om att bada.
– Jag tycker att det är kul att komma ut och göra något med Vilma och hon tycker om att simma. Att dyka gick bra på en gång för hon är inte rädd för vatten.
Rex mamma Evelina Ahlbäck har egen erfarenhet av babysim.
– Mamma gick på babysim med mig när jag var liten och det tyckte hon var kul, så då ville jag också göra det med mitt barn. Rex gillar det verkligen, han har gillat att bada redan från första badet. Efteråt så äter han och sedan sover han i två timmar, säger hon.
Alexandra Kjellberg, mamma till Maja-Elvira, flyttade till Luleå i mars. För henne är babysim också ett sätt att lära känna människor.
– Det är ett bra sätt att träffa folk och knyta kontakter.
Hon ser kursen som ett sätt att blir säkrare i vatten.
– Jag lär mig hur jag ska hålla henne och så blir hon blir van med vatten. Det är en trygghet.