1 Vad är fördelen med att odla så långt norrut?
– Enligt SMHI har vi 27 dygns midnattssol här i Överkalix. Att vi har sol dygnet runt gör att bären växer väldigt fort. Detta i kombination med de svala nätterna gör att vi får mycket sötare bär än längre söderut. Enkelt uttryckt är det ungefär som glykolen som du sätter i kylaren på bilen. Kylan gör att det bildas mer socker i bären så att de inte ska frysa. Svarta vinbär och blåbär, liksom morötter och kål, har betydligt högre vitaminhalter här än längre söderut. Även halterna av antioxidanter är högre, så man kan säga att bären och grönsakerna här uppe i norr är både godare och nyttigare.
2 Hur långt har plantorna kommit?
– Det har varit så tråkigt väder i början av sommaren så bären hinner inte bli klara till midsommar, men nästa vecka börjar det nog lysa lite rött. I början av juli bör vi vara igång, det finns gott om kart nu så det verkar bli bra med bär i år.
3 Hur stor odling har ni?
– Ungefär två hektar. Vi räknar med ungefär 45 000 plantor per hektar, så det blir en hel del. Men vi byter inte ut plantorna varje år, vi försöker ha det rullande med högst fyra år per planta. Mest bär ger plantorna det andra året. Första året får man räkna med ungefär halv skörd. Numera har vi enbart självplock, men vi plockar litegrann efter beställning till dem som inte kan plocka själva. För bara några år sedan körde vi ut till affärer häromkring, men det hinner vi inte med längre, det är så stort tryck.
4 Vad har ni för sorter?
– Vår huvudsort heter Polka. Den ger väldigt söta och goda bär och är mycket härdig. Rumba har också söta bär men är inte lika tålig och har ganska lätt för att frysa. Sonata är en annan fantastisk sort med lite större bär. För att kunna sprida mognaden är det bra att ha några olika sorter. När man har självplock är det en fördel så att man kan ha mogna bär under både juli och augusti. Vi har högsäsong första veckan i juli, eller egentligen hela juli.
5 Vilka kommer hit och plockar?
– Det är faktiskt väldigt många unga, ofta barnfamiljer, och många malmfältsbor som gör det till en utflykt att ta med sig picknickkorgen och åker hit för att plocka bär över dagen. Norrmän brukar också hitta hit. En hel del kustbor besöker oss, främst Luleåbor. Många av dem har sina rötter i Tornedalen och drar hemåt. Kalix älvdal är ju en väldigt naturskön plats.
6 Vilka jobbar med jordgubbsodlingen?
– Det är jag, och nu har nästa generation börjat ta över. Jag har hållit på i 53 år, sedan jag var 17 år. Det är ju absolut på gränsen att odla här där vi bor, man får jobba mot naturen, men det har varit roligt hela tiden.
7 Hur mycket jordgubbar äter du själv?
– Ja, det blir en del. De solvarma är ju godast, men det blir några varje kväll i alla fall, jag tröttnar aldrig. Vi fryser in så vi har under vintern också, vi äter nästan alltid jordgubbar. Jag vill helst äta dem med lös grädde, inte vispad, och gärna lite socker också. Det behövs absolut inte socker, men det ger dem lite extra krydda.