Middag med en burk tonfisk

En burk tonfisk räcker långt. Det är mättande, mager och mångsidig mat.Middagen är räddad!

Snabblagad thai-inspirerad rätt där en burk tonfisk räcker för att den ska kännas matig och nyttig.

Snabblagad thai-inspirerad rätt där en burk tonfisk räcker för att den ska kännas matig och nyttig.

Foto: Leif R Jansson / TT

Norrbottens län2014-02-15 05:00

Låt oss ta det svåraste först. Det är inte lätt att köpa fisk i dag om man strävar efter att välja sorter som inte hotas av utfiskning eller fångas med tvivelaktiga metoder.

Tonfisk hör till en av de mer bekymmersamma arterna, speciellt den blåfenade tonfisken är allvarligt utrotningshotad, men just den hamnar sällan i konserver. Skipjack, bonit och albacore är konservsorter som kan fångas med uthålliga metoder, men så är inte alltid fallet, plus att arten sällan anges på burken. Till råga på allt hotas delfiner och andra djurarter av tonfiskfiske eftersom de ofta fastnar i nätet. Arbetsförhållandena på båtarna och i fabrikerna är dessutom ofta urusla.

Så hur ska man göra? Det bästa är att försöka leta efter hållbart fiskad tonfisk. Helst ska den fiskas med lina och inte i nät. Fish 4 Ever är ett märke som fiskar på ett hållbart sätt, men tyvärr svårt att få tag på (finns bland annat på www.morotoannat.com). Icas tonfisk är skipjack och sägs komma från välmående bestånd. Abbas tonfisk sägs vara delfinvänligt fångad (även om märkningen i sig är starkt ifrågasatt), men är inte MSC-märkt. Förr hade Abba en MSC-märkt variant, men jag har inte lyckats hitta den på länge. Kanske blev den helt enkelt för dyr.

För grejen med tonfisk är ju just att det känns som billig och enkel mat. Och ju billigare den är desto sämre fisk. Vill man äta tonfisk lönar det sig att kosta på sig en lite dyrare variant eftersom både konsistens och smak är oceaner mycket bättre. Lyckas man dessutom hitta en miljövänlig variant är det förstås idealiskt.

Jag älskar tonfisk i alla former och har gjort det så länge jag kan minnas. För mig är det en skafferiräddare av rang. Alltid kan den pigga upp en pasta, göra en sallad matigare, förgylla en macka eller mixas till en förnämlig sås.

Det är något med konsistensen som hamnar i mellantingsriket mellan kött och fisk som jag finner så tilltalande. Oavsett om man äter den rå, grillad eller i konserverad form.

Som konsumenter kan vi påverka genom att ställa frågor och krav. Försök ta reda på så mycket som möjligt om den tonfisk du köper. Vi har rätt till information.

Ju jobbigare vi är som kunder, desto bättre blir oddsen för att vi ska kunna äta tonfisk med gott samvete. Och det är den värd.

Recept WWF om tonfisk

Italiensk tonfiskpastej

6 portioner, 1 timme

Superb liten smakstinn rackare som passar perfekt att bre på små snittar och servera till ett glas bubbel eller som en liten förrätt.

2 skivor kantskuret vitt bröd

1 dl mjölk

2 burkar tonfisk i olja (à 200 g), helst miljö- och delfinmärkt

2 dl färskriven parmesan

1 dl olivolja

1 tsk salt

1 nypa chiliflakes

1 citron, skalet

nymalen svartpeppar

Till servering:

cocktailkapris

citronskivor

basilikablad eller bladpersilja

1-2 ciabattabröd

Sätt ugnen på 175 grader. Ställ in en form med vatten till ett vattenbad.

Lägg brödet i blöt i mjölken i 10 minuter. Ta sedan upp och krama ur det ordentligt. Mixa det tillsammans med avrunnen tonfisk, parmesan, olivolja, salt, chili, rivet citronskal och peppar.

Smörj en liten form och fyll den med smeten. Täck med folie och grädda i vattenbad i 30 minuter. Låt svalna helt.

Stjälp upp pastejen på ett fat. Garnera med cocktailkapris, citron och basilika eller persilja. Servera med grillade eller rostade ciabattaskivor.

Perfekt som liten förrätt, alternativt tilltugg till ett glas prosecco.

Nudlar med tonfisk i röd currysås

3-4 portioner, 20 minuter

Snabb och enkel thai-inspirerad rätt och ett bra exempel på hur mycket man kan göra med en burk tonfisk.

1 burk tonfisk i olja, à 200 g, helst miljö- och delfinmärkt

200 g risnudlar

300 g fryst broccoli

2 stjälkar citrongräs

olja (gärna sesamolja)

3 cm ingefära, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

1-2 msk röd currypasta (eller efter smak)

1 burk kokosmjölk, à 400 g

1 msk fisksås

1 tsk socker

1 tomat, i klyftor

1-2 lime

1/2 dl jordnötter

1/2 kruka thaibasilika eller koriander

Tillaga nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen. Koka med broccolin 1 minut. Låt rinna av och ställ åt sidan.

Skala av de yttersta lagren på citrongräset. Hacka resten så fint du kan.

Hetta upp lite olja (gärna sesamolja om du har) i en wok eller kastrull. Fräs citrongräs, ingefära, vitlök och currypasta i 2 minuter.

Tillsätt kokosmjölk, fisksås, socker, tomat, tonfisk och en pressad lime. Låt sjuda i 5 minuter. Smaka av om det behövs mer limesaft. Vänd ned nudlarna och broccolin, låt det hela bli varmt. Strö över jordnötter och garnera med färska örter.

Servera genast.

Mias pollo tonnato

4 portioner, 45 minuter + minst 90 minuter i kyl

I brist på kalvkött hittade jag på den här varianten av den klassiska italienska rätten vitello tonnato, fast med kyckling i stället. Det blev nästan ännu godare! Kan med fördel lagas dagen innan.

cirka 900 g kycklingfilé, gärna lårfilé

1/2 dl salt

1 l vatten

2 dl vitt vin

5 dl hönsbuljong

2 morötter, i bitar

2 selleristjälkar, i bitar

1 gul lök, i klyftor

2 vitlöksklyftor, skalade

5 hela svartpepparkorn

2 lagerblad

Tonfisksås:

1 burk tonfisk i olja (à 200 g) ), helst miljö- och delfinmärkt

2 äggulor

1 1/2 msk kapris

cirka 5 sardellfiléer

2 msk citronsaft

3/4 dl olivolja

cirka 1/2 dl av kokbuljongen

nymalen svartpeppar

bladpersilja

extra citron

ruccola

Skölj kycklingen. Blanda salt och vatten och se till att saltet löser sig. Lägg i kycklingen, ställ in i kylen, minst 30 minuter, men gärna ett par timmar.

Låt kycklingen rinna av och lägg i en kastrull. Tillsätt vin, buljong, morötter, selleri, lök, vitlök, svartpeppar och lagerblad. Späd med vatten om det inte täcker. Koka upp, lägg på lock och sänk värmen. Låt sjuda i 15 minuter.

Kolla så att kycklingen är genomkokt. Fiska upp köttet, men sila och spara buljongen.

Mixa tonfisk, äggulor, kapris, sardeller och hälften av citronsaften till en slät smet tillsammans med lite olivolja. Tillsätt resten av oljan i en tunn stråle medan maskinen går. Tillsätt buljong under omrörning till dess att såsen blir lagom tjock (resten av buljongen blir lysande att frysa in). Blanda i den sista citronsaften och smaka av med peppar.

Skiva kycklingen och lägg upp på ett fint fat. Häll över såsen och ställ in i kylen, minst 1 timme, gärna över natten.

Garnera med citron och bladpersilja. Servera med en ruccolasallad.

I WWF:s nya fiskguide ges grönt ljus för bonit och skipjack från östra Stilla Havet fångad med ringnot, medan man bör undvika all skipjack från västra Atlanten. Linfångad skipjack från övriga vatten bör man vara försiktig med. Rekommendationen är att avstå helt från tonggol med ringnot och garn, gulfenad med långlina, all övrig vit tonfisk samt all blåfenad tonfisk.

Källa: WWF

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!