Den 1 oktober 1965 blir för oss nordbor en historisk dag. Då släpps nämligen det så kallade mellanölet fritt vilket är ytterligare ett bevis på att svenska folket växt ifrån den påtvungna sjömanskostymen. Det är synd att inte vår störste skämtare, Albert Engström, fick vara med. Han skulle ha njutit enormt.?<br>5 augusti 1965 flaggade Kurirens Gunnar ?Cyrris? Söderholm för vad som komma skulle. Cyrris hälsade tillsammans med en obekant fotograf på i stadens bryggeri som på den här tiden verkligen var ett bryggeri. Där pågick tillverkningen av Luleå Nyckel för fullt och kände jag Cyrris rätt så fick han säkert provsmaka ett glas eller två. <br>I alla fall var det en inspirerad Cyrris som kom tillbaka till sitt reporterrum högst upp i Kurirenhuset. Hans alster blev god läsning för tidningens läsare som fick en historisk öl-lektion som sträckte sig från tiden 2000 f. Kr. till 1965.<br>Bland annat berättade Cyrris följande:<br>?Babylonierna gjorde ett öl på bröd och vatten plus kornmalt som fick jäsa upp. Genom gravfynd i Thebe har man belägg för att egyptierna kände till konsten att brygga öl minst 2000 år f. kr.?<br>Bryggeriets försäljningschef Karl-Erik Lind var belåten med skummet vilket också syns på bilden här intill. Belåten var också bryggeridirektören Folke Burström som guidade Cyrris genom lokalerna.<br>På frågan om mellanölets framtid svarade Burström:<br>?? Den tror jag obetingat på. I och med att det får säljas i landets samtliga matvaruaffärer bör det helt konkurrera ut starkölet.?<br>Cyrris rundade av sin långa artikel med följande rader:<br>?Om sedan ölet slår ut brännvinet är en annan historia. Just nu ligger vi ganska långt ned i tabellen som toppas av Belgien, Storbritannien, Väst-Tyskland, Danmark, Österrike och USA.?<br>