Med smak för lunch

KURIRARKIVET
?Cirka 1500 luleåbor äter dagligen sin lunch ute på någon av stadens restauranger eller barer. För oändligt många månvarv sedan kunde man äta en stabil lunchmiddag med öl och supar för 90 öre men den tiden är oåterkalleligen förbi. Nu får man vara glad om man kommer under femman och då blir det mjölk i stället. Vilket givetvis är klokt om man tänker på den efterföljande arbetskapaciteten.?

Norrbottens län2005-09-08 06:30
Gunnar ?Cyrris? Söderholm skrev gärna och roligt om sina matrundor på såväl enklare lunchrestauranger som elegantare matställen i Luleå. Den här dagen, fredag den 3 september 1965, presenterade ?Cyrris? resultatet av en rundvandring bland stadens mathak och en fotograf hade han i sällskap. Vem är oklart men det kan ha varit Kurt Mannberg, som ofta gjorde sällskap med ?Cyrris?.<br>?Cyrris? berättar i sin text:<br>?Alltså, vi begav oss ut på jakt för att utröna de olika variationerna i pris- och kostväg. Det visade sig då att EPA:s stående lunch-middag denna dag vara den billigaste. För dagen bestod den av ärter och fläsk, tunna pannkakor, smör, bröd, mjöl och en kopp kaffe för 3:10 kronor. Ville man sedan välja à la carte-listan kunde man få en hackad pannbiff för 3:75 men då tillkom både mjölk, smör, bröd och kaffe.<br>?Toppens Grill serverade smör, bröd, mjölk och varmrätt (stekt fläsk med löksås) för 3:65. Det var ganska hyggligt men då tillkom kaffet på 60 öre och då vara vi uppe i 4:25.?<br>?Cyrris? och fotografen knallade runt på fler av stadens lunchrestauranger förstås men också på två av de lite finare krogarna, Stadshotellet och Standard hotell. ?Cyrris? redovisade:<br>?Stadshotellet bjuder på en lunch à 6:50, valfri varmrätt av tre, smör, bröd, mjöl och kaffe.<br>Standard hotell har stående smörgåsbord med exempelvis kaviar, två sorters sill, strömming, tysk lax, leverpastej, ost, rökt korv och sallad plus tre sorters småvarmt för sju kronor. Då ingår smör och bröd och man får betala 75 öre för mjölken och 75 öre för kaffet. Tillsammans 8:75 plus dricks.?<br>Så skrev ?Cyrris? men tysk lax, vad är/var det för fiskrätt?<br>På bilden skålar herrarna Leif Sellerman och Sten Sundberg för en smaklig måltid.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!