De har gått högstadiet i samma skola och de tackar en av sina gamla lärare, Esbjörn Kindberg, för sitt val av gymnasieutbildning. Han kunde inspirera och stötta dem att ta vara på och utveckla sina talanger. Dessutom kunde de peppa varandra, eftersom de båda två redan då var intresserade av att både sy, teckna och skapa på andra sätt.
De har också fått en del av intresset för sömnad med sig från sina respektive hem. Erik är uppvuxen i Luleå och har en mormor som sydde mycket. Han var tidigt intresserad av allt hon gjorde.
Han går andra året på mode- och designutbildningen och har alltså två terminer kvar efter sommarlovet. Just nu har han siktat in sig på sömnaden i första hand men han kan se sig själv jobba mer brett med design i framtiden. Han vill gärna inrikta sig på helheten och hela koncept både när det gäller mode och kläder men i framtiden även med inredning och möbler.
- Design är mitt stora intresse och det gäller allt inom design. Framför allt är jag inne på hållbar design, det vill säga funktion tillsammans med hållbarhet och återanvändning. Det handlar om att tillverka mode på ett miljövänligt och etiskt sätt - i dag är modeindustrin en av de värsta industrierna miljömässigt sett och om man tillverkar kläderna själv vet man också att de inte kommit till med hjälp av barnarbete till exempel.
Kom till Sverige som 12-åring
Kevin är också mycket inne på just återanvändning. En dragkedja från en gammal trasig tröja får nytt liv i ett annat plagg och ett coolt märke från en kasserad jacka kan bli en effektfull detalj på en ny kavaj eller skjorta.
2005 kom Kevin från Kamerun till Luleå tillsammans med sin familj. Då var han 12 år och fick börja med att lära sig språket och komma igång med skolan. För Kevins del har det handlat mycket om att förvalta det som mamma började med hemma i Kamerun. Han tycker själv att han har fått de möjligheter som hon aldrig hade.
- Hon sydde också väldigt mycket men för hennes del handlade det mest om att kunna tjäna pengar så att vi barn kunde gå i skola. Jag vill gärna göra morsan stolt ...
Nu går han sitt sista år i gymnasiet och efter examen finns det flera möjliga vägar för honom att gå. Han vill gärna fortsätta att utveckla sitt företag men kan också tänka sig att fortsätta att utbilda sig på högskola i Borås där utbildningsmöjligheterna finns. Men allra mest lockar nog idén om att prova lyckan med sina egna idéer i USA, där han redan har kontakt med några sponsorer som är intresserade och gärna vill locka dit honom.
- Fungerar det inte kan man ju alltid återvända hem.
Att det är viktigt att prova många saker innan man landar i "sin grej" är de båda överens om.
- Men det är bra om man kan utveckla det man har mest talang för, det gör det mycket lättare att lyckas. Hela hjärtat måste vara med i det man gör, säger Kevin.
Fem gudinnor
Erik har också hunnit med en del vid sidan om skolarbetet. Han har bland annat haft en del uppdrag hos Designlabland. För ett år sedan gjorde han en klänning som var en av fem kreationer som skulle beskriva "den norrbottniska gudinnan" på ICSB-mässan (The International Council of Small Business) i Stockholm. Hans bidrag var en hellång och ärmlös klänning, draperad i tunt tyg i flera grå nyanser. Gudinnorna skulle visa fram den feminina kraften i Norrbotten och de representerade var och en varsin av länets stora näringar.
- Min design föreställde vindgudinnan. Förutom den fanns gruv-, is-, skogs- och rymdgudinnan med.
Han har också fått experimentera i ett projekt som hette Smarta textilier. Han visar upp en jacka tillverkad av en oväntad materialmix.
- Ja, det är ju rätt mörkt häruppe så jag använde reflexband och så lite orrefjädrar ... Det här är väl mest en "showpiece". Det måste vara lite kul ibland också ...
För Eriks del väntar i sommar en fem veckor lång praktik hos Bea Szenfeld - en av landets största ikoner inom mode och "art fashion" just nu. Hon har bland annat designat Ola Salos scenkläder och det är också hon som är kvinnan bakom den isländska artisten Björks spektakulära kreation som hon bar när hon tilldelades Polarpriset 2010.
- Ja, det ska verkligen bli jättespännande. Jag kontaktade Bea via mail. Hon bad mig att skicka mitt CV och portfolio och efter ett tag fick jag svar att jag fick komma på praktik hos henne.
Tio elever per år
Kevin hämtar mycket av sin inspiration från musiken. Han experimenterar själv med musik - mest hiphop men han blandar gärna in lite country också.
- Ja, haha, man får en större publik på det sättet.
Överhuvudtaget blandar han gärna stilar och gör något nytt och eget av det.
- Black ivy-stilen är en gammal USA-tradition som vuxit fram bland den mörkhyade befolkningen. Jag inspireras mycket av den men mer kanske som det såg ut "förr i tiden". Det ska vara mer än bara ett linne och en skinnjacka.
De tycker det är synd att det inte satsas mer på designutbildningar i länet.
- Det verkar bakvänt att dra ner på utbildningar när man samtidigt satsar på projekt som till exempel Designlabland. Det är ju det här som är framtiden. Design kommer att bli viktigare och viktigare, säger Erik.
Mode- och designutbildningen i Gymnasiebyn har tidigare varit i farozonen och är numera
halverad. I dag tar man emot max tio elever per år. Den nya gymnasieskolan och oklara regler kring
vilka möjligheter man har att söka högre utbildning efter examen är en av orsakerna till ett minskat
intresse tror Kevins och Eriks lärare Ulrika Lindstedt.
- Men nu har det tillkommit nya regler som ska garantera behörighet att söka universitet och högskola. Förhoppningsvis är det fler som vågar
söka nu.