1Varför gör ni den här utställningen?
– Teknikens hus vill fokusera på den industri som omger oss i Norrbotten. I juni 2013 invigdes Facebook sitt första datacenter i Luleå och i och med det kom en ny industri till länet. Vi ville att det skulle synas i våran basutställning. Vi sökte pengar i Facebooks ”outreach project”. Det är ett sätt för dem att nå ut och synas i de samhällen som de verkar i. I det kan ickekommersiella lokala aktörer söka pengar varje år. Det ska handla om aktiviteter till barn och ungdomar och i inriktningar miljö, teknik och kultur.
2Vilken respons fick ni på förslaget?
– Facebook var positivt till förslaget som vi presenterade för bland andra chefen för Facebook i Europa. Delar av utställningen tyckte de så mycket om att de ville ha den själva. Summan som vi fick är på mellan en halv miljon kronor och en miljon kronor och det har räckt till stora delar av utställningen, men vi har satsat lite egna medel också.
3Vad är syftet med utställningen?
– Det beror på om man är barn eller vuxen. För barnen handlar det om att få vetskap om vad internet är. Om man är född med mobilen i handen, vilket de flesta barn är, så har man inte alltid något begrepp om det. Jag ställde frågan till några i årskurs fem: Var finns internet? Svaret blev: i mitt rum eller överallt. Det är så självklart för dem. De tänker inte på att det är data som går över världen. Om man är vuxen förstår man lite mer om detta. För dem fokuserar vi på att visa varför Facebook valde att bygga i Luleå och hur de använder Luleås klimat för att göra energibesparingar.
4Vad innehåller utställningen?
– En del är en modell i genomskärning av en serverhall. I modellen kan man styra serverhallen i olika utomhusväder, när det är smällkallt, när det är hett och fuktigt, och vid Luleås årsmedeltemperatur som är plus tre grader. Man styr den inkommande luften och luftfuktigheten som är viktig för att det inte kan vara för torrt för datorer och servrar på grund av risken för statisk elektricitet. Modellen visar också hur mycket av den varma luften som går ut i Luleå och hur mycket som återanvänds.
5Något mer?
– Ja, det finns möjlighet att ta en selfie. Bilderna kommer att visas på en skärm i Teknikens hus och inte spridas på något annat sätt. Dessutom kommer man kunna gå på en fiktiv rundvandring i datacentret genom att ta på sig häftiga glasögon. Det här tyckte Facebook särskilt mycket om eftersom de inte har möjlighet att ta emot alla som vill komma och titta.
6Vad fanns på den ytan där nuFacebookutställningen finns?
– Där var det tidigare en robot och en bil. Roboten har tagit en paus, och bilens teknik har utgått.
7Vad hoppas du att utställningen ska ge?
– Att många fler ser datacenter som en industri. Vi bor ju i en del av landet där vi traditionellt har producerat saker och använt de råvaror som finns här. Men datacentret är också är en form av industri som vi alla använder i vårt dagliga liv. Vi vill ju att mobiltelefonen ska fungera och vi vill ha internetuppkoppling till våra hem. För det behövs datacenter.
8Hur stor del av det vi får se har Facebook bestämt?
– Ingenting. Det är vi på Teknikens hus som gjort utställningen. En del grejer kommer från Facebook, bland annat finns en riktig serverrack därifrån. Men de har inte påverkat mer än att de korrekturläst texter och sådant.
9Har du varit i datacentret?
– Ja. Jag och de andra som jobbat med utställningen har varit där i researchsyfte. Där var det rent och prydligt och inga sladdhärvor. På golvet låg en kletig matta för att ta bort statisk elektricitet och damm.
10Tar utställningen upp riskerna med sociala medier?
– Nej, vi fokuserar på tekniken.
11Vad händer vid öppningen i helgen?
– Facebook bjuder på inträdet under helgen. Under helgen kommer det finnas representanter från Facebook här för att svara på frågor.
12Hur ser framtiden ut i Teknikens hus?
– Under våren kommer steg två i den nya hamnutställningen. Det kommer en stor häftig grej, jag säger inte vad.
13Vilken är din drömutställning?
– Om jag måste välja ett område så skulle det vara mera rymd och rymdteknik. Det känns långt nere och högt upp, obegripligt men jätteintressant.