Fastar du mellan lunch och middag blir du sur och trött. Blodsockerdippen framåt eftermiddagen ökar också risken för att du äter för mycket till middag.
- Att äta ofta är dessutom det bästa ur förbränningssynpunkt, säger Mia Troberg Elonq, som är dietist, kock och hälsoredaktör på tasteline.com.
Orka hela dagen
Tre huvudmål och tre mellanmål per dag är lagom tycker hon. Då blir det ungefär tre timmars mellanrum mellan målen, och blodsockret hålls på jämn nivå.
Mellanmålen ger också energi så att man orkar jobba hela dagen.
Mia Troberg Elonq tror att många kontorsråttor slarvar med mellanmålet.
- Det är lätt hänt att man tar en kaffe i stället för något att äta. Men caffe latte är inte ett mellanmål, säger hon.
Det räcker inte med att hugga en banan i fruktskålen - vi behöver både protein, fett och kolhydrater i ett mål.
- Frukt kan också ge en oönskad blodsockertopp, så dra ner lite på frukten och lägg till lite protein i form av nötter. Fettsyrorna och proteinet i nötterna ger lägre GI än om man bara äter en banan. Man kan också lägga till lite keso eller göra en smoothie.
Håller man blodsockret på en jämn nivå under dagen kommer man inte drabbas av sötsug i tv-soffan på kvällen.
Skippa sockret på kvällen
- Är man sugen på något på kvällen kan man ta något lätt, som grönsaksstavar och hummus, naturell yoghurt med nötter eller lite keso med skinka och tomat. Äter man sött på kvällen ökar fettinlagringen under natten.
Det är sockret som är den stora boven i våra dåliga matvanor, menar Mia Troberg Elonq.
Det ger oss en ojämn blodsockernivå med toppar och dippar, gör oss pigga en kort stund men trötta och sötsugna i nästa.
Och står du ändå där i mataffären klockan fem och dreglar över kexchokladen - ta en påse nötter i stället.
- Kanske klarar du dig på halva påsen. Håller du på att dö, ta ett päron också.