Mats mumsiga barnmat

Att få alla barn att äta broccoli och bönor är inte självklart. Vi besökte Hälsoplaneten, en privat förskola i Luleå med tydlig hälsoprofil, för att få lite tips om hur man får familjen att äta bra och nyttig mat. Vill du ha recepttips? Klicka här så kommer du till Veckans C-bilaga.

GODA TRÄD. Signe Leijon och Vidar Broberg-Kemi låter sig väl smaka.

GODA TRÄD. Signe Leijon och Vidar Broberg-Kemi låter sig väl smaka.

Foto: Linda Wikström

Norrbottens län2009-03-29 16:09
Varje lunch börjar barnen med salladsbuffé, och den förser de sig av själva. När tålamodet tryter i kön passar de på att sjunga Lilla snigel.
– Det blir en övning i tålamod på samma gång, säger Linda Olsson som driver Hälsoplaneten.
I dag serveras på buffén broccoli och en sallad med bland annat kamutvete, getost och granatäpple.
Ett sätt att få barnen intresserade av maten är att göra det lite mer lekfullt, barn ska få en positiv känsla av maten, menar Linda.
– Ibland kallar vi broccolin för ”träd” och kikärterna brukar bli ”bollar”, säger hon.
Inga röror tack!
Annars är det vanan, att börja tidigt med det nyttiga, som är det bästa. Ett annat sätt är att alltid lägga en liten ”tittportion” på tallriken av det som inte är så populärt. Så småningom slinker också det ner tillsammans med resten av maten på tallriken.
Att blanda ihop allting till en enda röra brukar inte vara populärt.
– Barn vill se vad de äter. Det ska vara större, tydliga bitar, då äter de mer, säger Mats Nilsson som är förskolans kock.
Närproducerat och ekologiskt av det sortiment som finns i butikerna är de råvaror Mats använder sig av när han lagar barnens mat. När vi hälsar på serveras kyckling med rotsaker och tsatsiki. Vatten och mjölk som måltidsdryck.
Linda menar att det ibland kan vara bra att hålla igen lite med mjölken.
– En del barn dricker sig mätta.
Många föräldrar är väldigt försiktiga med att krydda barnens mat. Saltet ska man hålla igen med, men det ska ändå smaka om maten och kryddor ska man inte vara rädd för, menar Mats.
Väck intresset tidigt
Bönor, ärtor och linser serveras ofta och fisk minst ett par gånger i veckan.
– Linsgryta och Marockansk fisk hör till favoriterna, säger Mats.
Det kan vara lätt som orolig förälder att falla till föga när barnen matvägrar och bara vill ha söta, onyttiga, saker. Sockerfällorna bör man ändå vara mån om att undvika, menar Linda.
– Ge i stället barnen den mat de gillar, även om det kan bli lite enformigt. Så småningom brukar de börja äta igen.
Att börja tidigt med bra mat och måltider bäddar för att barnen också blir medvetna och intresserade av vad de äter och att de vill veta mer. ”Vad är det här”, är en vanligt förekommande fråga vid matbordet och då får kocken Mats berätta om alla ingredienser.
Med den nyttiga maten utan socker och snabba kolhydrater får barnen ett jämnt humör och håller sig friska och krya lättare. Även personalen, som också äter tillsammans med barnen, har märkt av bonuseffekter.
En bra känsla
– Man känner sig pigg hela dagen, säger Lena Sjödin.
Det är helhetstänket och det vi vuxna förmedlar kring mat och ätande som påverkar barnen mest menar Linda. När barn ser att de vuxna äter och tycker det är gott, blir de också själva lugna och trygga vid matbordet.
– Barnen ska ha en bra känsla kring måltiden och den ska vara lustfylld, säger Linda.

Så får du barnen att äta allt

Lägg upp en ”tittportion” av det som ratas på tallriken. Till slut äter barnen av det också.

Gör måltiden lekfull och lustfylld – en trevlig stund
helt enkelt.

Kom ihåg att din egen inställning till maten och
måltiden är det viktigaste för barnens upplevelse

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!