MAT
– Förhoppningsvis får man med sig nya bekantskaper och känner att det här är något man vill laga hemma, säger Jenny Baldemar, engagerad i föreningen Folket.
I Triangelskolans hemkunskapssal har ett tiotal matintresserade Kirunabor samlats för att laga och lära sig mer om somalisk mat. Det här är den andra matworkshopen i ordningen - första gången stod iransk mat i fokus och nästa gång är det sannolikt rysk mat som ska lagas.
Centralt för föreningen Folket är att möjliggöra möten mellan människor som annars kanske inte hade träffats och att låta folk testa nya saker. Inför årets Kirunafestival anordnade man därför en "fikafestival" där personer från totalt 12 olika länder bakade och sålde fikabröd från sina respektive länder till nyfikna Kirunabor - och nu är det genom matworkshopar man ser till att personer med olika bakgrund och erfarenheter kan mötas. Integrationspengar från kommunen täcker kostnaderna.
Workshopen tidningen besöker inleds med att deltagarna samlas vid hemkunskapssalens bord, får ett häfte med information om somalisk matkultur och recept på de rätter som ska lagas under kvällen, liksom en kortare dragning av workshopledarna. En av dem heter Nasra Abdullahi Abdirahman som tycker om att laga mat och funderar på att läsa en kockutbildning nästa år. Hon berättar att man i Somalia äter mycket kött, bröd och ris. Potatis och kyckling, som är vanligt i svensk mat, äter man inte lika ofta i Somalia. En annan skillnad är att man i Somalia äter redigare frukostar än här.
– När vi äter frukost och lunch äter vi mycket protein. Lunch brukar vi äta hemma runt klockan tolv och är någon sen så väntar man - alla i familjen äter lunch tillsammans, berättar hon.
Middag äter man senare än i Sverige, runt åtta - nio på kvällen. Nasra Abdullahi Abdirahman förklarar att den sena tiden hänger ihop med att man äter ordentligare frukost och lunch och att det är vanligt att man äter mellanmål på eftermiddagarna innan man exempelvis sätter igång med läxorna. Och det är inte okej att lämna kvar mat på tallriken berättar hon.
– Det ska man inte göra. Om man inte är så hungrig ska man se till att bara ta lite mat.
Deltagarna är indelade i grupper och lagar alltifrån lammkött till söta somaliska kakor och sambus - en slags pirog med kött- eller grönsaksfyllning. Det märks att de har roligt - och att mycket är nytt. En av deltagarna, Lars Jonsson, kämpar med att fylla och forma sambusarna innan de ska friteras i olja. Efter en stund kommer Nasra Abdullahi Abdirahman förbi och täpper till dem - fyllningen får inte läcka ut.
– Det är jättesvårt att vika dem. Man behöver nog lite bättre teknik, säger Lars Jonsson, som sannolikt hade lite för mycket fyllning i sina sambus.
Erik Niva jobbar med lammet - som först kokas i gryta och sedan marineras innan det åker in i ugnen.
– Det har varit jättebra och ledarna är jättepedagogiska, säger han.
Efter ett par timmar är maten klar och alla samlas vid bordet för att äta. Maten tystar inte mun. Någon kastar ut frågan: Var det gott? - och får förstås ett rungande "JA" till svar.