Mat ? både livat och gott

BODEN, KURIREN.
Mat är livet. Det tycker Annica Bäcklund som alltid haft ett brinnande intresse för mat.
? Mat är också livat. Det finns så mycket kul med mat, säger hon när hon på lördagseftermiddagen föreläser om mat.

Norrbottens län2005-11-14 06:30
Hon har ett förflutet bland annat som lärare och glasögondesigner, men sedan en månad tillbaka jobbar hon som kock på en restaurang i stan.<br>&nbsp;? Jag har velat jobba med mat i åratal så det är väldigt roligt, fast det är lite speciellt att laga mat på restaurang. Tidigare har jag hållit i matlagningskurser och hade för en tid sedan en kurs för åtta herrar. Vi hade jättekul, berättar hon.<br>För två år sedan gav Annica Bäcklund också ut en egen kokbok där det finns 55 recept av blandad karaktär, det vill säga både festmat och husmanskost.<br>Långkok<br>&nbsp;? När jag lagar mat hemma gör jag gärna långkok. Mat ska vara vällagad och ha mycket smak. Jag gillar kryddor.<br>Målsättningen när hon föreläser om mat är att förmå andra att äta nyttigare och även att inspirera dem till att laga mat. Att maten är magrare behöver inte betyda att den inte är lika god. Annica Bäcklund berättar att hon hemma har bytt ut grädden i potatisgratängen mot lättmjölk och att hennes barn inte ens märkte skillnaden ...<br>&nbsp;? Råvarorna ska vara nyttiga. Att följa kostcirkeln är ett genialt drag. Jag använder också ofta tallriksmodellen. Det är också viktigt med regelbundna måltider, det vill säga frukost, lunch och middag samt två mellanmål.<br>Hon påpekar också att alla våra sinnen berörs av mat och den sociala samvaron. Som exempel nämner hon planeringen av maten hemma och diskussioner mellan arbetskamrater om var lunchen ska ätas.<br>&nbsp;? Att laga mat tillsammans är också en kul samvaro. Man kan till exempel bjuda hem gäster och laga maten med dem, tipsar Annica Bäcklund.<br>pia.backstrom@kuriren.com<br>0921/530 90
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!