Marschklar för Luleå

Han tycker det finns nyförvärv som underpresterat på försäsongen.Och målvaktssidan är fortfarande ett frågetecken.Men Janne Sandström tror Jonas Hermansson stenhårt på.
– Han är en grymt viktig kugge, säger Luleåfans ordförande inför seriepremiären.

Jonas Hermansson, ordförande i Luleå Hockeys supporterklubb Luleåfans.

Jonas Hermansson, ordförande i Luleå Hockeys supporterklubb Luleåfans.

Foto: Kurt Engström

Norrbottens län2013-09-14 06:30

Seriepremiär för Luleå Hockey, beskriv känslan?

– Det känns grymt att det kör igång igen. Det har blivit en skön känsla kring premiärmatcherna sedan vi startade traditionen med en marsch från stan till hallen. Det är många som samlas och det kommer Luleåsupportrar från Stockholm och Göteborg. –Det kommer att bli ett jäkla drag kring matchen.

Den här marschen från stan, hur kommer den att gå till?

– Sedan fyra år tillbaka har vi samlats på en krog inne i stan någon timme före matchen och sen promenerar vi tillsammans därifrån. Det är en tradition som vuxit för varje år. Det är en riktig stämningshöjare samtidigt som det hjälpt till att göra premiären ännu mer speciell.

Hur har du tippat säsongen för Luleå Hockey?

– Jag tror och hoppas att vi vinner SM-guld, det känns som nästa steg att ta efter förra säsongen. Finalförlusten sved rätt ordentligt och man hoppas verkligen att man slipper det den här gången.

Skulle allt annat än ett SM-guld kännas som ett misslyckande?

– Ja lite så är det nog. Klubben tagit ett steg framåt för varje år och Luleå har byggt ett riktigt bra lag. Missar vi guldet igen så hade det kanske inte varit ett fiasko men ett mindre misslyckande.

Tycker du att Luleå Hockey gjort bra värvningar inför säsongen eller är det någonting du saknar?

– Jag tycker att de gjort bra värvningar, det jag kan sakna är en till utpräglad målskytt, en transatlant med lite tuffare spelstil kanske. Eller en riktigt bra powerplayback som Janne Niinimaa men man får väl hoppas att Fransson kan blomma ut och göra fler mål den här säsongen.

Målvakter, försvar eller anfall, vilken är Luleås svaga del?

– Det som känns som det största frågetecknet är målvaktssidan. Rautio vet man var man har, han är en stabil elitseriemålvakt och jag tycker att han var grym under säsongen. Men i slutspelet var det Gustavsson som tog chansen att kliva fram när Rautio blev sjuk.– Bellissimo har varit lite upp och ner i Timrå men jag tror att Luleås målvaktstränare Daniel Henriksson kommer att göra ett bra jobb med honom. Det har han gjort med tidigare målvakter.

Vilken spelare tycker du ska bli mest intressant att se den här säsongen?

– Bellissimo ska bli spännande att se och på förhand hade jag stora förväntningar på Oscar Sundh. Han har varit stabil och duktig i HV71 men har under försäsongen i Luleå har han varit sämre än jag förväntat mig. Men det kan ju ta ett tag att komma in i ett nytt spelsystem.

Vem ser du som lagets viktigaste spelare?

– Oj, den var svår. Janne Sandström är ju jävligt viktig i försvaret och har trots sin ålder bara blivit bättre de senaste åren. Han är en grymt viktig kugge och en bra spelare att ha både på isen och i omklädningsrummet. Han har varit i Luleå länge och vet vad som gäller och vad som förväntas av laget.

Vad har du fått för intryck av laget under försäsongen?

– De har spelat bra tycker jag. Men det är svårt med de här europeiska lagen som de mött i European Trophy, man vet inte riktigt hur bra de är i förhållande till de svenska klubbarna. Det är svårt att veta vilken kvalité de håller.

Vilket är ditt bästa minne från förra säsongen?

– Det var när vi slog ut Färjestad, det kändes grymt. Färjestad har blivit en så stor klubb inom svensk ishockey och de räknar alltid med att gå till final och tävla om guldet. Det var mäktigt att lyckas slå ut ett så erkänt duktigt slutspelslag.

Till sist, vad önskar du mest av allt inför säsongspremiären?

– Att det blir en folkfest utan dess like och att det blir bra väder till marschen så att vi slipper promenera i regn.

Jonas Hermansson

Jonas Hermansson

Ålder: 24.

Yrke: Flygplatsbrandman på F21.

Favoritspelare i LHF: – Då måste jag säga Jarmo Myllys.

Tippar Luleå Hockey: SM-guld.

Luleåsupporter sedan: – Födseln, men jag började gå på ståplats i slutet på -90-talet.

Aktuell: Ordförande i Luleå Hockeys supporterklubb Luleåfans som i dag genomför traditionsenlig premiärmarsch från centrala Luleå till Coop Arena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!