Mangold är skördens tiotaggare

Mangold är skördetidens mega-babe. Färgsprakande, kanonsnygg och iögonfallande. Förgyll maten med en riktig tiopoängare.

Ta vara på stjälkarna, de har en fantastiskt fin smak.

Ta vara på stjälkarna, de har en fantastiskt fin smak.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Norrbottens län2013-09-07 05:06

Att vandra på Bondens egen marknad en brittsommardag är en ljuvlig tröst när semestertiderna runnit iväg. Varje stånd prunkar av skördeglädje, mathantverk och kärlek till jorden.

Men vackrast av dem alla är mangoldståndet. Ett fyrverkeri av färgprakt, från mörklila till ceriserosa och solgult. Egentligen vill man bara frakta hem ett fång och sätta i en blomvas, så fina är de. Fast å andra sidan är mangold ruggigt gott och nyttigt. Alltså rekommenderar jag i stället att slänga ned hela härligheten i mat som du gillar.

Utnyttja allt

I de flesta sammanhang där smakkusinen spenat förekommer funkar mangold som mer än ypperlig ersättare. Bladväxterna påminner om varandra, men mangolden saknar spenatens inbyggda strävhet och oxalsyra, vilket gör den alldeles lite extra god.

Och släng för sjutton gubbar inte bort stjälkarna! De har en oemotståndlig inneboende liten sötma som blommar upp till fullo i en stekpanna med olivolja, vitlök, chili och kanhända någon sardellstjärt.

Lättodlad

Grova bladnerver avlägsnas med fördel. Själva bladen kan användas råa i sallad om de är hyfsat späda och nyplockade, men jag föredrar faktiskt att ha dem i en paj, soppa, omelett, risotto eller gratäng. I de sammanhangen är det få grönsaker som klår mangold.

Den är släkt med rödbetan och väldigt lätt att odla själv. Ät den helst så fort som möjligt efter skörden, annars riskerar den att bli lite besk. Som extrabonus är den laddad med vitamin C, A, magnesium och kalium.

Mangold – en mångsidig skönhet helt enkelt.

Fotnot: Numera finns Bondens egen marknad på nästan trettio ställen i landet, så det kan vara väl värt att försöka pricka in ett besök.

Radiatori med mangold och salsiccia Mangoldpaj med fetaost och valnötter Mangoldrullar med bacon och Västerbottensost Att dricka till

4 portioner, 45 minuter

En pastarätt inspirerad av en av mina kockhjältar – Mario Batali – vars mat jag älskar.

cirka 500 g mangold

2 skivor dagsgammalt bröd

3 vitlöksklyftor, tunt skivade

timjan

olivolja

cirka 200 g salsiccia (gärna stark)

1 rödlök, tunt skivad

salt

nymalen svartpeppar

chiliflakes (hoppa över om korven är stark)

1 dl kycklingbuljong

400 g radiatori eller annan kort pasta

2 msk smör

1 dl färskriven parmesan

Skölj mangolden. Skilj på stjälkar och blad, skär båda tvärsöver i cirka 1-2 centimeter breda bitar, men håll isär dem.

Skär bort kanterna på brödet och kör hastigt i mixer med 1 vitlöksklyfta och timjan till ganska grova smulor. Hetta upp lite olja i en stekpanna och rosta brödsmulorna tills de får lite färg. Häll av brödsmulorna och ställ åt sidan.

Hetta upp lite extra olja i samma panna. Karva bort skinnet runt korven och bryt resten i bitar. Bryn korvbitarna i oljan tills de får fin färg. Mjukstek rödlöken, de resterande två vitlöksklyftorna och mangoldstjälkarna i cirka 5 minuter. Häll sedan över alltsammans i en rymlig kastrull och tillsätt mangoldblad, lite salt, peppar, chiliflakes och kycklingbuljong. Låt puttra under lock på svag värme tills mangolden mjuknat ordentligt, i cirka 20 minuter, blanda då och då. Tillsätt smör och rör om tills det har smält.

Under tiden: Koka pastan tills den nästan är klar. Spara en mugg av kokvattnet. Häll ned den kokta pastan och cirka 1/2 deciliter pastavatten i mangoldkastrullen och rör runt ordentligt. Tillsätt mer vatten om du vill ha lite lösare konsistens. Häll i osten, peppra och rör om.

Fördela i tallrikar och strö över brödsmulorna. Servera genast med extra parmesan vid sidan om.

4 portioner, 1 timme

Mangold är som gjort för paj. Gärna tillsammans med ost. Fetaosten kan bytas ut mot getost eller ädelost.

Fyllning:

cirka 500 g mangold

2 rödlökar, tunt skivade

3 vitlöksklyftor, finhackade

olivolja

salt

nymalen svartpeppar

1/2 dl torrt vitt vin

3 ägg

2 dl grädde

riven muskot

cayennepeppar

150 g fetaost

80 g valnötter

Deg:

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 dl grahamsmjöl

150 g smör

2 msk hackade färska salviablad

1 dl riven parmesan

3 msk iskallt vatten

Börja med degen. Mät upp de båda mjölsorterna i en bunke och finfördela smöret snabbt däri med fingertopparna. Tillsätt salvia, parmesan och vatten. Arbeta hastigt ihop till en deg. Låt vila i kylskåp i 30 minuter.

Skölj mangolden och dra bort de grövsta trådarna. Strimla grovt och förväll i 2 minuter i kokande saltat vatten. Låt rinna av och krama ur vätskan.

Hetta upp olja i en stekpanna och låt rödlöken fräsa sig mjuk utan att få färg. Tillsätt vitlök och mangold. Salta och peppra och slå på vitt vin. Låt puttra i 10 minuter.

Vispa ihop ägg, grädde, muskot, cayenne, salt och peppar till en äggstanning.

Smörj en pajform (cirka 23 cm i diameter) och tryck ut degen. Nagga den i botten och förgrädda i 10 minuter i 225 grader. Fyll skalet med mangoldfräset. Bryt över fetaost och strö över valnötterna. Slå på äggstanningen och grädda mitt i ugnen i 225 grader

i cirka 25-30 eller tills fyllningen stannat och fått fin yta.

4-6 portioner, 40 min

Ibland är det kanonbra att fuska med lite genvägar. Jag gillar faktiskt färdiga pizza-kit, de duger gott när man har bråttom. De här rullarna passar perfekt till en picknick eller som drinktilltugg.

Cirka 250 g mangoldskott

140 g bacon, finstrimlat

3 vitlöksklyftor

olivolja

1 citron

1 nypa chiliflakes

80 g pinjenötter

1 färdigt pizzakit

2 dl riven Västerbottensost

salt

nymalen svartpeppar

1 ägg, uppvispat

Skölj och strimla mangolden. Förväll i saltat vatten i 5 min. Låt rinna av och krama ur.

Hetta upp en stekpanna och fräs baconet. Tillsätt vitlöken mot slutet och lite olivolja, fräs ytterligare någon minut innan du häller ned mangold, rivet citronskal, chili och pinjenötter. Låt puttra i cirka 5 minuter.

Rulla ut pizzadegen och sprid ut och mangoldblandningen. Strö över osten och rulla ihop så tajt du kan. Skär i cirka 3-4 centimeter breda bitar. Ställ på högkant på bakplåtspappersklädd plåt, pensla med ägg och grädda i 225 grader i cirka 15-20 minuter eller tills de får fin färg. (TT Spektra)

Boira' Sangiovese (32431), 89 kronor, eller Bourgogne Les Sétilles (5657), 143 kronor.

Alkoholfritt: Natureo Free Syrah Cabernet Sauvignon Rosé (1953), 49 kronor.

Recept: Mia Gahne

Assistent: Malin Winqvist

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!