"Många skulle må bättre av vegetarisk kost

Det var inte under uppväxtåren i Halmstad Lotta Landströms sunda matvanor grundlades. De överkokta grönsaker som i all välmening serverades i föräldrahemmet har hon själv under resans gång fått lära sig att byta ut mot färska och fräscha alternativ.

"Man kan fråga sig varför man äter just det man äter och för vems skull. Om jag respekterar mig själv och tycker att jag är värd det bästa, då börjar man också tänka efter vad man lägger på tallriken", säger Lotta.

"Man kan fråga sig varför man äter just det man äter och för vems skull. Om jag respekterar mig själv och tycker att jag är värd det bästa, då börjar man också tänka efter vad man lägger på tallriken", säger Lotta.

Foto: Linda Wikström

Norrbottens län2012-04-14 06:00

 Den hälsosamma livsstilen har hon också lyckats föra över till sina barn. I dag jobbar hon med att hjälpa andra hitta vägar till en bättre hälsa och i veckans Plus bjuder hon på ett förslag till en sund veckomeny med mindre kött. 

Lottas intresse för kost och hälsa har vuxit fram gradvis sedan hon flyttade hemifrån. I dag har hon en vegetarisk inriktning - hon kallar sig demivegetarian. Det betyder att hon utöver den helgröna kosten också äter ägg, mjölk och fisk.

- Jag insåg att jag inte hade så mycket med mig hemifrån och jag har länge haft en känsla av att jag skulle vilja bli vegetarian. Jag märkte också att min hälsa förbättrades, med mer energi och ork. När man tar bort köttet tvingas man tänka mer kring maten, och det skapas mer utrymme för grönsaker. Jag motiveras också av etiska och moraliska skäl. Jordens resurser räcker till fler om vi äter mer vegetariskt.

Barnen är inte vegetarianer men har inget emot mammas mat. De äter oftast det som serveras med god aptit och har fått bra koll på vad som är bra och mindre bra för kroppen.

- Jag gillar vegetarisk lasagne, säger Hanna.

- Ja, det gör jag också, säger Josef.

Josef är allergisk mot flera livsmedel och att servera vegetariskt när man måste utesluta ägg, nötter och bönor, som han inte tål, kan vara en utmaning, men det går, menar Lotta. Rött kött och charkprodukter använder hon väldigt sällan, mest med tanke på de hälsorisker som de är associerade med.

Hon är heller inte alltför strikt vad gäller barnen. Visst får de lördagsgodis som andra barn och läsk får de också dricka om de vill, men då får de hoppa över något annat i stället. Framförallt vill Lotta förse dem med de verktyg de behöver för att kunna göra sina egna, hälsosamma val. Det ger dem också bättre självkänsla.

Ge barnen makt
- Kunskap ger makten till barnen. Man måste förklara så att de förstår varför vissa saker är bra för dem och att det inte bara handlar om mammas trams ... Vi måste tro barnen om mycket mer än vad vi gör. Vi lär dem att säga nej till annat, till exempel mobbning. Vi måste också ge dem makten över sin egen hälsa, det är lika viktigt.

Vill man dra ner på köttkonsumtionen tror många att man måste ersätta köttbiten med något som liknar och smakar som kött men man blir inte vegetarian för att man vill ha mat som ofta smakar sämre än kött, menar Lotta.

- Attityden är ju ofta att "vegetariskt, nej, det är inte för mig". Då tänker många att det är något helt annat än det man normalt äter - inte bara att man byter ut en ingrediens på tallriken.

Alla vegetariska alternativ är heller inte vare sig goda eller särskilt nyttiga.

- Sojakorv, till exempel, innehåller jättemånga tillsatser och är inte alls bra att äta.

Känn efter hur du mår
Fett och protein stoppar upp ämnesomsättningen och många behöver en mer lättsmält kost.

- Många människor skulle må bättre av en vegetarisk kost. Visst är det många som får bättre hälsa av till exempel LCHF-metoden men det kan ju också bero på att man tagit bort gluten och socker, som är två stora bovar, ur kosten.

Det passar inte alla att vara vegetarian men alla kan äta vegetariskt ibland. Lotta är heller inte ute efter att missionera för att alla ska bli vegetarianer. Alla är individer och det handlar om att man måste tänka och känna efter hur man mår av det man äter.

- Man kan fråga sig varför man äter just det man äter och för vems skull. Om jag respekterar mig själv och tycker att jag är värd det bästa, då börjar man också tänka efter vad man lägger på tallriken.

Det finns många val man kan göra som förbättrar kosten avsevärt beroende på vilket utgångsläge man har. Man kan visserligen leva i övertygelsen att man äter varierat och nyttigt på blandkost men ligger det vita makaroner och köpesköttbullar på tallriken så är det inte så bra som man kan tro, menar Lotta.

Den vegetariska kosten innehåller per automatik mer kolhydrater men Lotta väljer rätt sorts kolhydrater - till exempel hela korn med ett högt fiber- och näringsinnehåll. Processat vetemjöl går bort helt.

En livsstilsförändring bör ske i flera steg. Man kan börja med en idé och förankra den och se att den fungerar innan man tar nästa steg, och så vidare.

Lotta har fått hitta på egna lösningar under resans gång för att få barnen att äta. Josef ville som liten inte äta alls under en tid och drabbad av samma frustration som alla föräldrar över att barnen inte äter har också hon serverat mariekex och saft bara för att få i honom något.

Nu har hon lärt sig mer och kan hoppa över genvägarna. I en pannkaka till exempel kan man mixa ner massor av nyttigheter utan att det märks någon större skillnad på smaken.

- När mamma gjorde plättar en gång satte hon i bananer och kikärter men jag märkte ingenting, berättar Hanna.

Linssoppa - Mättande middag och bas för lasagnen:

4-5 personer

2 dl röda linser

2 gula lökar

1 msk paprikapulver

1 l vatten

1 buljongtärning

1 tsk salt

1 lagerblad

2 pressade vitlöksklyftor

1 burk passerade tomater

0,5 tsk socker

0,5 tsk citron

1) Fräs löken mjuk i en gryta (löken ska inte ta färg) i olivoljan tillsammans med paprikapulvret. Lägg i de sköljda linserna.

2) Tillsätt vatten, buljongtärningen, alla kryddorna och tomaterna.

3) Koka under lock på svag värme i cirka
15 minuter.

4) Smaka av soppan med lite socker och
citronsaft.

5) Ät en grovbrödsmacka till.

Lottas enkla vegetariska lasagne
Kan med fördel förberedas dagen innan

Fullkorn är viktigt ur näringssynpunkt när man äter vegetariskt, dessutom är det lägre GI.)
Det här receptet har ingen bechamelsås – gör det lätt för dig med keso och turkisk yoghurt/kesella istället.

rapsolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk vetegroddar/mixade havregryn
2 X 400 gr krossade tomater gärna ekologiska
1 msk tomatpuré
1 buljongtärning (kolla så att den inte innehåller smakförstärkare)

Diverse grönsaker:  
1 paprika
1/2 zucchini
1/2 aubergine
alt. finrivna morötter                                              
1 dl gula/gröna/röda linser eller kikärtor
örtkryddor, färska eller torkade t.ex. oregano, basilika, timjan, persilja
lite färsk eller torkad chilikrydda
1 tsk vinäger och 
0,5 tsk råsocker
smaka av med svartpeppar och salt

1) Sätt på ugnen. Fräs löken och vitlöken mjuka i oljan och chilikryddan.
2) Tärna grönsakerna och låt dem fräsa med en stund.
3) Strö över vetegroddarna, eller mixade havregryn om du inte tål gluten.
4) Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärning och linser. Kolla koktiden på förpackningen. Röda och gula ska koka i cirka 10 min, gröna lite längre, så då kanske du måste koka dem vid sidan om.
5) Koka tills allt är mjukt, cirka 10 min.
6) Smaka av med salt och peppar.

Med linssoppa som bas:
2 finrivna morötter
1 msk tomatpuré
torkade eller färska örtkryddor
lite chilikrydda
vetegroddar

1) Blanda alla ingredienserna i linssoppan och koka fem min så att morötterna mjuknar och pastasåsen tjocknar.

Ostsås:
5 dl keso
5 dl turkisk yoghurt/ kesella naturell
mjölk till spädning
lagrad ost

1) Blanda keso med  kesella eller turkisk yoghurt. Späd med mjölk.
2) Mixa med mixerstav om barnen är känsliga för ”knutor i maten”.
3) Krydda med salt och vitpeppar.

Montera lasagnen:
1) Varva med fullkornslasagneplattor i en stor ugnsfast form. Börja med ostsås, plattor, grönsaks-/linssås, plattor, pastasås, plattor och sist ostsås.
2) Strö riven ost över.
3) Grädda i cirka 20 minuter på 225 grader tills lasagneplattorna är mjuka. Servera med en grönsallad.

Recept: Lotta Landström

Fem tips från Lotta

1. Lär barnen att en komplett måltid alltid innehåller grönsaker, de är inte valfria tillbehör.

2. Drycker som erbjuds är mjölk, vatten eller te. Saft och läsk räknas som lördagsgodis.

3. Grönsaker ska alltid finnas på bordet och gärna inblandad i maten. Tvinga inte, utan inspirera och motivera barnen till att äta grönsaker. Använd wokgrönsaker flitigt. Riven vitkål märks inte i köttfärssåsen, rivna morötter kan man till exempel peta i plättar och pajdeg. Gör barnen till salladsexperter. De kan vara med tidigt och hacka grönsaker och göra sina egna kombinationer. Uppmuntra dem att äta av grönsakerna före maten medan hungern ger aptit.

4. Kunskap är makt - ge makten till barnen. De flesta barn är intresserade av hur kroppen fungerar, passa på att berätta om näringsämnen och vad olika livsmedel behövs till. Har du inte själv kunskapen, lär dig tillsammans med barnen eller fråga någon som kan.

5. Blunda inte för barns övervikt - barnen blundar inte själva! Börja i nuläget och hjälp barnet att själv sätta upp mål med kunskap och stöd från vuxna att växa i sin vikt.

Namn: Lotta Landström, 40.
Familj: Josef, 12 och Hanna, 9, sambo Joakim Eriksson, 42.
Gör: Hälsopedagog, egen företagare.
n Bakgrund: Utbildad till hälsovägledare på LTU, har bland annat jobbat som lärare och församlingspedagog i kyrkan.
Hemsida: promoliv.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!