Mandel – nyttig och med en doft av jul

Mandel duger till så mycket mer än att hälla i glöggen.Det är en finfin, mild liten smaksättare med härligt knaprig konsistens.Stoppa mer mandel i maten – och få julstämning på köpet.

Mandel passar både i bak och i mat.

Mandel passar både i bak och i mat.

Foto: M. Unal Ozmen/Shutterstock.com

Norrbottens län2013-12-14 05:00

Tänk att ett litet frö kan ha så mycket att tillföra världen. För det är just vad mandel är, ett frö inuti kärnan av mandelträdets stenfrukter. Vi kan ju bara buga och bocka för den gamla grek som upptäckte kärnans aromatiska innehåll redan på 400-talet före Kristus och började odla mandelträd på bergssluttningarna. En enastående upptäckt som spreds över världen. Än i dag odlas mandel i stora delar av Medelhavsområdet.

Blommande mandelträd kan till och med skådas i södra Sverige och på Gotland.

Själva sötmandeln är en alldeles bedårande liten tingest som har så mycket mer att ge än vi oftast tänker på. Den har en sällsamt behaglig knaprighet, mjuk och hård på samma gång liksom. Smaken är söt och mild som en försommarmorgon i motsol.

I mat föredrar jag skållad mandel, medan den diskreta bitterheten som sitter i skalet kan utgöra en skön brytning i bakverk och sötsaker – som en minidos av bittermandel, vilken för övrigt är gravt underskattad. Giftig, men grymt god om man säger så.

Mitt tips är att ta vara på mandelns inbyggda julkänsla och hysta ned lite mandel i maten. Det blir knaprigt, gott och dessutom vackert att titta på. Den platsar i betydligt fler sammanhang än man kan ana. I tomatsåsen, gröten, pastan, fisken, köttbullarna, soppan, risotton – överallt där du kan tjäna på lite extra "crunch".

Men tänk på att många är allergiska mot mandel. Fråga innan du börjar experimentera.

Traditionen med mandel i julgröten kan betraktas som en hyllning till mandelns finstämda väsen. En tradition värd att bevara.

Recept

Rökiga mandlar

4 snacksportioner, 10 min

Tufft och kul att servera som snacks.

100 g hel sötmandel

2 msk rapsolja

2 tsk liquid smoke

havssalt eller flingsalt

Hetta upp olja och liquid smoke i en stekpanna. Häll i mandlarna och låt dem steka med i 5 minuter.

Häll upp på hushållspapper och låt rinna av. Strö över salt och servera som snacks.

Mandelsoppa med sherry och svamp

4 portioner, 20 min

En helt underbar lättlagad spanskinspirerad soppa där mandeln gör hela grejen.

100 g skållad mandel, lätt rostad

1 gul lök, finhackad

3 vitlöksklyftor, tunt skivade

olivolja

1 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk hackad

250 g champinjoner eller annan svamp, i skivor

salt

nymalen svartpeppar

1 l hönsbuljong

5 msk sherry

ev. 2 msk torkad svamp täckt med kokande vatten

1 knippa persilja, hackad

Mjukfräs lök och vitlök i olja utan att den ta färg i en kastrull. Tillsätt timjan och färsk svamp. Stek tills vätskan försvunnit. Salta och peppra.

Tillsätt buljong, sherry och eventuellt torkad svamp med blötläggningsvattnet. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 5 min.

Rosta mandeln lätt i torr panna. Stöt den eventuellt lätt i mortel och blanda ned i soppan tillsammans med persiljan. Du kan även låta mandeln vara hel om du föredrar det.

Smaka av och servera.

Köttbullar i kryddig tomatsås med mandel

4 portioner, 45 min

Köttbullarna får extra smak av den mustiga såsen där mandeln blir pricken över i. Servera med klyftpotatis eller pasta.

Köttbullar:

1/2 dl ströbröd

1 1/2 dl grädde

250 g fläskfärs

250 g kalvfärs

1 ägg

1/2 gul lök

salt

nymalen svartpeppar

smör

olivolja

Sås:

50 g mandelspån

1/2 gul lök

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 selleristjälkar, strimlade

1 burk krossade tomater, à 400 g

1 burk cocktailtomater, à 400 g

1 tsk spiskummin

1 tsk kanel

1 tsk chilipulver

1 tsk rökt paprikapulver

1 nypa socker

1 kruka färsk basilika

Tillbehör:

klyftpotatis eller pasta

Låt ströbrödet svälla i grädden i 10 minuter. Blanda sedan med de båda sorternas färs och ägg. Riv ned halva löken, salta och peppra. Blanda väl. Forma till stora bullar, stek dem lätt i smör och olja så att de får lite färg. Ta upp bullarna och lägg åt sidan.

Hacka andra halvan av löken. Mjukstek i samma panna som du stekt köttbullarna i. Tillsätt vitlök och selleri och stek några minuter till. Häll på tomaterna och rör om. Krydda med spiskummin, kanel, chilipulver, paprikapulver, salt och peppar. Låt puttra i 5 minuter. Smaka av med en nypa socker. Lägg ner köttbullarna och låt dem koka med under lock i 10 minuter.

Blanda ner rivna basilikablad på slutet och strö över mandel.

Mandelbiscotti med amarettoglass och hjortron

4 portioner (cirka 60 skorpor), 90 min

Här kan du fuska och använda färdigköpta biscotti, cantuccini, om du vill.

200 g hel sötmandel

200 g smör

1 1/2 dl råsocker

1 dl strösocker

4 ägg

7 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

Tillbehör:

1 liter vaniljglass av god kvalitet

2 msk amaretto eller annan mandellikör

cirka 2 dl hjortronsylt eller myltade hjortron

ev mandelspån

Låt glassen smälta lite så att den går att röra om. Blanda ned likören och ställ in i frysen igen i minst 1 timme (eller medan du gör skorporna). Den fryser inte helt, utan blir lite härligt kladdig.

Om du bakar skorporna:

Rosta mandeln i ugn eller stekpanna så att den får lite färg och luktar gott. Låt kallna och hacka grovt.

Rör smör, råsocker och strösocker pösigt. Häll i ett ägg i taget under omrörning.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål. Vänd sedan ned mjölblandningen i smeten och arbeta ihop till en lös deg. Häll i den hackade mandeln.

Dela degen i fyra delar och rulla ut till längder. Lägg på bakplåtspappersklädda plåtar och platta till dem lätt med handflatan.

Grädda på mittfalsen i 200 grader i 10 minuter. Sänk till 175 grader och grädda i ytterligare 15 minuter.

Skär längderna diagonalt. Lägg ut skorporna med snittytan uppåt på bakplåtspappersklädd plåt. Låt dem torka i 100 grader i cirka 30 minuter. Låt svalna.

Servering: Lägg upp glass i fyra skålar eller på assietter. Klicka över hjortronsylt och bryt över några kakor.

Strö eventuellt över lite extra mandelspån. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!