Övergången mellan oktober och november – när vintern är på ingång men snön fortfarande inte har fallit – brukar vara min tuffaste period i Luleå. Det är så mörkt och jag hinner sällan fånga de få ljusa timmarna på dagen. Allt kan kännas som en enda kamp för energi och mot trötthet.
Men Luleå har gjort något som gör det lättare att stå ut. Igår kväll invigdes ljusfestivalen för tredje året i rad. På olika platser i centrala stan finns ljusinstallationer och bildspel. Den prunkande blombuketten på Storgatan sprids redan på Facebook. Luleå får en helt annan skepnad i ljuskonstnärernas händer. För barn måste det vara rena rama äventyret.
Just att ta hand om ljuset och mörkret på ett bra sätt är en av Norrbottens största utmaningar. Vi lever i en region av extrema naturförhållanden, med somrar lika ljusa som vintrarna är mörka. På så vis påminns vi alltid om naturens styrka och människans litenhet. Det är bara att vi anpassar oss.
Våra naturfenomen – inte minst midnattssolen och norrskenet – lockar besökare från hela världen. Turistnäringen växer så det knakar. Mellan 2011 och 2012 ökade antalet nya turistföretag i Norrbotten med 33 procent, visar turistnäringens årliga företagarindex. I hela landet minskade samma siffra med 6 procent. Hela 63 procent av turistföretagarna i Norrbotten och Västerbotten ser positivt på utvecklingen i sitt eget företag.
Reseföretaget Lonely Planet rankar Sverige som världens fjärde hetaste land att besöka nästa år, bara slaget av Brasilien, Antarktis och Skottland. ”Tack vare den avlidne svenska författaren Stieg Larsson har nu de flesta en känsla av hur Sverige är, även längst uppe i norr – kallt, vackert och lite skrämmande”, skriver Lonely Planet.
Det är ju onekligen roande att den internationellt erkända reseguiden skriver att Sverige är kallt ”även” i norr. Hur har Lonely Planet det med väderstrecken egentligen?
Turisterna kommer hit och åker hem igen. Vi som bor här, året runt, kan uppleva att ljuset är orättvist portionerat över året. Även om jag verkligen älskar junis mjölkvita nätter är de en klen tröst i början av november. Jag är djupt tacksam för omställningen från sommartid till vintertid, som åtminstone gör att jag vaknar en timme tidigare och därmed ser mer av dagsljuset.
I den nyutkomna boken ”En perfekt natt – varför du sover och hur du gör det bättre” konstaterar Luleåsonen Björn Hedensjö att vi mår bättre ju mer dagsljus vi får. Ungefär åtta procent av svenska arbetstagare beräknas ha problem kopplade till att de får för lite dagsljus. Personer som får för lite dagsljus har mer sömnproblem, och då handlar det om alla typer av problem utom snarkning.
”Utomhusljuset har en kraft alla andra ljuskällor saknar, och det är smart att försöka inrätta livet därefter. En promenad eller cykeltur till jobbet kan göra hela skillnaden – en ordentlig dos förmiddagsljus gör det lättare att somna på kvällen”, skriver Hedensjö.
I varmare länder tar folk siesta under de stekheta timmarna mitt på dagen – och arbetar vid tider då det är svalare. Jag borde inspireras av dem, för att få mer ljus och därmed större energi. Inte bara stiga upp, duscha, äta frukost och skynda till jobbet. Utan frilägga en timme på förmiddagen och ta en promenad, kanske runt sjön.
Jag hoppas att jag någon gång blir så förståndig. För de norrbottniska ljusförhållandena erbjuder ju inte bara vackra naturfenomen – utan även utmaningar för oss som bor här. Vi har midnattssol, norrsken och en dygnsrytm som lätt rubbas när årstiderna skiftar.