I onsdags gick Kalix kommuns informationsavdelning ut med en varning på sin hemsida med rubriken ”Misstänkt barnarövare i Kalix”. Därefter följde en detaljerad beskrivning av mannens utseende, bil och registreringsnummer. Utan att ta ställning till om kommunen gjorde rätt eller inte kan jag konstatera att beslutet att sprida dessa uppgifter var kontroversiellt. Polisen uttryckte också sitt missnöje med kommunens beslut, och i efterhand har det väckts frågor kring om mannen verkligen uttryckt sig hotfullt med en önskan om att ”ta ett barn”.
Frågan om personer som visat att olämpligt intresse för barn är aktuell även i Luleå, där en beskrivning av en ”tatuerad man i en röd bil” florerat flitigt, senast på Bergnäset.
Intressant att diskutera är de krav den här typen av ”varningar” ställer på oss nyhetsmedier. Larmet om mannen ”som ville röva bort barn” fick snabbt genomslag, så även på vår egen webbsajt Kuriren.nu. På redaktionen hade vi morgonen därpå en diskussion om vi gjorde rätt då vi värderade nyheten som den viktigaste på vår sajt. Frågan vi ställde oss själva var vår egen roll när det gäller att piska upp oro och panik hos alla barn och föräldrar.
Jag kan konstatera att vi på Kuriren oftast väljer att vara konsekvensneutrala när det gäller den här typen av frågor. Rapporteringens akuta natur och stora allvar gör att vi i normalfallet väljer att publicera det vi vet, oavsett den oro som rapporteringen eventuellt kan orsaka. När Kalix kommun går ut och varnar för en barnarövare på sin hemsida är det en stor nyhetshändelse vid den tidpunkt varningen sker. En händelse av den art att allmänhetens rättmätiga krav på information om väger tungt. Vårt ansvar är naturligtvis även att granska rimligheten i varningen, vilket vi också gör vid varje enskilt tillfälle.
Paniken är så klart alltid nära när ”pedofil-larmet” går. Det gäller för oss som medier att inte spä på och överdriva den oro som den dramatiska händelsen orsakar. Konsekvensneutraliteten i vår rapportering innebär inte att vi drar oss undan ansvaret att rapportera och varna på ett ansvarsfullt sätt. Vi ska rapportera sakligt och utan överdrifter.