Kycklinglår är vardagslyx

Laga mat med kycklinglår. Då får du kyckling som är saftigare, billigare och med mera smak. En vardagsräddare av rang.

Vitlök.

Vitlök.

Foto: Shutterstock.com

Norrbottens län2013-09-21 05:17

Förmodligen skulle många svenska hushåll gå under utan kyckling – den perfekta lösningen när fantasin och tiden tryter. Ändå är det få som satsar på kycklinglår. Det är lite småsorgligt, tycker jag.

Kycklinglår är nämligen rackarns smart mat. Köttet är betydligt saftigare än de smått uttjatade bröstfiléerna. Det smakar mer och kostar mindre. Och eftersom lårfiléer är mindre går de oftast snabbare att tillaga. Så varför tveka?

Jag tror att svenska folkets kökssjäl hyser någon form av djupt inarbetad skepsis mot kycklinglår. Bröstfiléer anses som en smidig lösning och sedan barnsben har vi slagits om att få första tjing på det vita köttet när det serverades hel kyckling. Bröstfilé går dessutom alltid att få tag på och säljs ofta till extrapris. Filéfixeringen fortlever på ren slentrian.

Men faktum är att det vita köttet är det som är lättast att översteka och svårast att få riktigt bra. Kycklinglår kan däremot köpas med eller utan ben, och låter man benet sitta kvar under tillagning ger det extra smak. I vissa rätter, som grytor, kan lårfilé utan ben vara ett fiffigare alternativ som ändå är smakrikt och inte riskerar att bli torrt.

Alltså är det tämligen dumt att inte ge kycklinglåren en chans. Man kan ju i alla fall testa. Dessutom känns det bra rent etiskt att ta vara på fler delar av fågeln än de allsmäktiga bröstfiléerna.

Kycklinglår eller kycklingklubbor bör ha en innertemperatur av 82 grader intill benet, medan lårfilé utan ben bör komma upp i 72 grader när den är färdig. Som alltid gäller det att vara noggrann med hygienen när du tillagar rå kyckling. Tvätta händerna ordentligt och se till att den är genomstekt, det vill säga att vätskan är helt genomskinlig och inte rosafärgad när du gör ett snitt i köttet. Diska skärbräda och kniv väldigt noga i hett vatten direkt efter användning så att du inte råkar använda dem till något annat av bara farten.

I dag tipsar jag om några av mina personliga favoriträtter med kycklinglår. En praktisk middagslösning när man vill ha en enkel "allt-i-ett-rätt". In med lår och grönsaker i ugnen eller ned med hela konkarongen i en och samma gryta. Bättre vardagsmat får man leta efter.

Rostade kycklinglår med olivtomater och feta Vitlöksmarinerade kycklinglår med skördesalsa Dillkött på kycklinglår

Rostade kycklinglår med grönsaker och fetaost

4 portioner, 50 min

Smart allt-i-ett-lösning. För en matigare rätt kan du slänga med några potatisar och/eller andra rotfrukter i formen.

8 kycklinglår med skinn och ben

olivolja

500 g tomater i blandade färger, i klyftor

1 dl svarta urkärnade oliver

1 knippa färsklök, i klyftor

2 msk repad färsk timjan

flingsalt

nymalen svartpeppar

150 g feta

färsk mynta

Blanda kyckling, en skvätt olivolja, tomater, oliver, lök och timjan i en bunke. Krydda med salt och peppar och blanda runt. Sprid ut alltsammans i en långpanna eller ugnsfast form. Se till att skinnsidan på kycklingen ligger uppåt. Stek i 200 grader tills innertemperaturen (termometern får inte röra vid benet) blir 72 grader, cirka 35-40 minuter. Smula över fetaosten när det är ungefär 15 minuter kvar av tiden.

Strö över myntablad och servera.

Vitlöksmarinerade kycklinglår med skördesalsa

4 portioner, 30 min + marinering

En enkel rätt som passar fint så här i skördetider. Lägg kycklingen i marinad över natten eller innan du går till jobbet på morgonen.

750 g kycklinglårfilé, utan ben

1 dl olivolja + 3 msk

3 msk sherryvinäger alt. äppelcidervinäger

4 vitlöksklyftor, finhackade eller pressade

flingsalt

nymalen svartpeppar

1 tsk rökt paprikapulver

1/2 lime

4 tomater, tärnade

1/2 gurka, skalad, urkärnad och tärnad

1 liten zucchini, tärnad

1/2 orange eller gul paprika, tärnad

1 röd chili, urkärnad och finhackad

1 knippa gräslök, finskuren

Lägg kycklingen i en stor ziplock-påse eller dubbla, stora plastpåsar. Tillsätt 1 deciliter olivolja, 1 matsked vinäger, vitlök, salt, peppar och paprikapulver. Gnid in blandningen ordentligt i köttet. Låt stå i kylen i minst 2 timmar (eller över natten).

Rör ihop 3 matskedar olivolja, 2 matskedar vinäger, pressad lime och salt och peppar. Tillsätt tomater, gurka, zucchini, paprika, chili och gräslök. Låt stå och samla smak i rumstemperatur medan du tillagar kycklingen.

Ta upp kycklingen från marinaden och torka av den ordentligt. Salta lätt och grilla eller stek tills den är helt genomstekt, cirka 6-8 minuter per sida. Använder du stekpanna kan du behöva steka filéerna i omgångar, det får inte bli för trångt i pannan – då kallnar den.

Servera med salsan och pitabröd eller ris.

Dillkött på kycklinglår

4 portioner, 40 min

En av mina absoluta favoriträtter. Klassisk husmanskost på modernt vis. Håll gärna lite koll på grönsakerna så att de inte blir överkokta.

500 g kycklinglårfilé utan ben

1 l vatten

3 morötter, i bitar

4 potatisar

1 purjolök, sköljd och tjockt skivad

2 lagerblad

6 hela vitpepparkorn

1 1/2 tsk salt

1 msk smör

2 msk vetemjöl

1 dl vispgrädde

1 1/2 msk ättika

1 1/2 msk strösocker

1 1/2 dl grovhackad dill

salt

nymalen vitpeppar

Koka upp vattnet i en rymlig kastrull. Lägg i morötter, potatis och purjo när vattnet kokar, tillsammans med lagerblad, pepparkorn och salt.

Putsa kycklingköttet och skär i lite mindre bitar. Lägg det i kastrullen och sänk värmen. Sjud sakta i cirka 10-15 min. Kolla så att kycklingen är genomkokt. Sila och spara buljongen för sig.

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör i mjölet. Tillsätt sedan lite buljong i taget medan du vispar. Fortsätt tills konsistensen blir lagom tjock (du behöver ungefär en halv liter vätska). Tillsätt grädden.

Koka upp ättika och socker i mikron eller en liten kastrull tills sockret löst sig. Häll ned i såsen.

Lägg tillbaka kycklingen, potatisen och morötterna i såsen. Sjud sakta i 5 minuter. Rör ned dillen och smaka av med salt och vitpeppar. Garnera med extra dill.

Recept: Mia Gahne

Assistent: Malin Winqvist

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!