Förmodligen skulle många svenska hushåll gå under utan kyckling – den perfekta lösningen när fantasin och tiden tryter. Ändå är det få som satsar på kycklinglår. Det är lite småsorgligt, tycker jag.
Kycklinglår är nämligen rackarns smart mat. Köttet är betydligt saftigare än de smått uttjatade bröstfiléerna. Det smakar mer och kostar mindre. Och eftersom lårfiléer är mindre går de oftast snabbare att tillaga. Så varför tveka?
Jag tror att svenska folkets kökssjäl hyser någon form av djupt inarbetad skepsis mot kycklinglår. Bröstfiléer anses som en smidig lösning och sedan barnsben har vi slagits om att få första tjing på det vita köttet när det serverades hel kyckling. Bröstfilé går dessutom alltid att få tag på och säljs ofta till extrapris. Filéfixeringen fortlever på ren slentrian.
Men faktum är att det vita köttet är det som är lättast att översteka och svårast att få riktigt bra. Kycklinglår kan däremot köpas med eller utan ben, och låter man benet sitta kvar under tillagning ger det extra smak. I vissa rätter, som grytor, kan lårfilé utan ben vara ett fiffigare alternativ som ändå är smakrikt och inte riskerar att bli torrt.
Alltså är det tämligen dumt att inte ge kycklinglåren en chans. Man kan ju i alla fall testa. Dessutom känns det bra rent etiskt att ta vara på fler delar av fågeln än de allsmäktiga bröstfiléerna.
Kycklinglår eller kycklingklubbor bör ha en innertemperatur av 82 grader intill benet, medan lårfilé utan ben bör komma upp i 72 grader när den är färdig. Som alltid gäller det att vara noggrann med hygienen när du tillagar rå kyckling. Tvätta händerna ordentligt och se till att den är genomstekt, det vill säga att vätskan är helt genomskinlig och inte rosafärgad när du gör ett snitt i köttet. Diska skärbräda och kniv väldigt noga i hett vatten direkt efter användning så att du inte råkar använda dem till något annat av bara farten.
I dag tipsar jag om några av mina personliga favoriträtter med kycklinglår. En praktisk middagslösning när man vill ha en enkel "allt-i-ett-rätt". In med lår och grönsaker i ugnen eller ned med hela konkarongen i en och samma gryta. Bättre vardagsmat får man leta efter.