Tvärstopp! Landstingets fotoförbud har nu visat sitt sanna ansikte.
Som Kuriren skrivit om tidigare har landstinget infört fotoförbud i sina lokaler. Fotografering är endast tillåten om verksamhetschefen tillåter detta. En förändring som jag, och flera av mina branschkollegor, befarade skulle leda till en begränsning av dagspressens och allmänhetens möjlighet att granska och blottlägga brister inom vården.
Svaret från de ledande landstingspolitikerna som klubbade beslutet var att förändringen inte var ägnad att försvåra för journalister i arbete, utan skulle i första hand ses som ett sätt att förhindra att patienter smygfilmade varandra. Nu kan vi konstatera att det verkliga resultatet blev ett helt annat.
Kurirenfotografen Eija Dunder var för några dagar sedan utskickad på uppdrag att fotografera så kallade genrebilder i sjukhusmiljö. Vi behövde uppdatera vårt arkiv på bilder som kunde illustrera sjukvård i olika sammanhang. Naturligtvis helt utan ambitionen att röja patientsekretessen eller ”hänga ut” enskilda patienter. Övertramp som Kurirens journalister mig veterligen undvikit under hela tidningens drygt 151-åriga historia.
Eija begav sig först till Sunderby sjukhus där hon blev uppmanad att ta kontakt med verksamhetschefen för att få sitt tillstånd att fotografera. Det var dock lättare sagt än gjort. Verksamhetschefen var inte tillgänglig och hade inte lämnat något meddelande. Eija tvingades till slut lämna Sunderby sjukhus med oförrättat värv, eftersom hon fick beskedet att verksamhetschefen var den enda som kunde bevilja avsteg från fotoförbudet.
Eija var dock inte redo att ge upp, utan körde till Stadsvikens hälsocentral, med ambitionen att bärga genrebilderna där i stället. Men tji fick hon. Även där var verksamhetschefen otillgänglig, och ingen annan som fanns på plats kunde fatta beslut om att tillåta fotograferingen. Till slut fick Eija återvända till redaktionen utan att ha fotat en enda bild.
Eijas vedermödor visar med all önskvärd tydlighet vad fotoförbudet fått för konsekvenser. Kurirens läsare begränsas från berättigad dokumentation och granskning av landstingets skattefinansierade och samhällsviktiga verksamheter.
I just det här fallet handlade det om mindre viktiga bilder som både vi och läsarna kortsiktigt kan klara oss utan. Men om vi blir förhindrade från att fotografera i ett så här odramatiskt sammanhang – vad tror ni händer när vi vill fotografera en riktig skandal där landstinget, dess politiker eller chefer riskerar att hamna i rejält dålig dager? Tror ni att det blir lättare eller svårare att få tillstånd? Svaret är givet.
Ni läsare kan lita på att Kuriren vid en stor nyhetshändelse i en landstingslokal inte kommer att fråga om tillåtelse att fotografera. Landstinget har ingen laglig möjlighet att förhindra våra fotografer från att fotografera i lokalerna. De kan dock avhysa personer som inte uppfyller reglerna för lokalerna. En möjlighet som funnits redan långt innan ett fotoförbud infördes.