Pressetik i vardagen är oftast en delikat avvägning mellan vilka detaljer som ska publiceras och vilka som ska utelämnas.
Den dagliga tillämpningen av pressetiken handlar oftast inte om att namnge eller inte. I stället är den vanligaste frågan hur mycket detaljer vi ska publicera, och hur mycket vi ska utelämna.
I veckan kom den här frågan från en läsare:
"Till Mats Ehnbom
Till att börja med så är det här absolut inte tänkt som kritik, utan jag har mer en liten fundering kring pressetik, som jag fick efter att ha läst lördagens tidning. I lördagens tidning valde Ni att skriva ut att det var i Kalix chefen jobbar som nu är misstänkt för att ha skickat sms med sexuellt innehåll till en brukare. Det jag tänker på, och ville höra med Dig, är hur Du/Ni tänkte kring att publicera namnet på orten i fråga? Kalix är ändå en ganska liten kommun, och med tanke på vad chefen nu är misstänkt för, så ... Fanns det alls några tveksamheter kring att skriva ut vart - i vilken kommun - ’fallet’ utspelar sig, bland annat med tanke på omständigheterna?"
I just det fallet som frågan avser var den pressetiska avvägningen inte så svår. Min utgångspunkt i liknande fall är oftast att orten där händelsen inträffat är allmänintressant. Som läsare vill man veta var en uppmärksammad händelse inträffat. Så fort vi utvidgar det geografiska området till exempelvis "östra Norrbotten" minskar vi läsarintresset.
När orten och kommunen är så pass stor som Kalix (16.500 innevånare) innebär inte ortsangivelsen att den misstänktes identitet röjs. Därför var det ett lätt beslut att publicera kommunen och även ange att den misstänkte var en chef vid socialförvaltningen. Den misstänktes yrkesmässiga position har en betydelse i hur allvarligt brottet kan komma att bedömas. Socialförvaltningen i Kalix har så många chefer på olika nivåer att inte heller den uppgiften riskerar att röja någons identitet.
Avsevärt svårare är det när en stor och uppmärksammad brottslig gärning inträffar i en mindre by. Då kan en publicering av byns namn och den misstänktes namn och ålder vara nästan samma sak som att publicera namnet. Det innebär att vi tvingas välja om vi ska publicera byns namn eller detaljer som ålder, yrke och kön. Vad vi väljer beror på omständigheterna. Oftast är ortsangivelsen central, men ibland kan en misstänkts yrke ha en sådan betydelse för det brott som begåtts att den uppgiften är viktigare att publicera än byns namn.
Det finns aldrig något facit i pressetiska frågor, och varje fall är unikt. I slutänden är det upp till mig som ansvarig utgivare att fatta beslutet, och sedan också ta ansvar för konsekvenserna av det beslutet.
Trevlig helg!