Krönika: Läsk fick vi dricka två gånger per år

Hemma i Vuono var mammas bullar stapelvara och hemkokt svartvinbärssaft förkylningsdrickan nummer ett, men kolsyrade läskedrycker förekom bara två gånger om året.

Norrbottens län2012-04-15 09:58

Till jul och till midsommar köptes en drickaback med 33-centilitersflaskor och det var mycket sällan jag, min syster eller bror fick varsin flaska. Vi delade!
Till påsken hade vi också lyxdricka, då var det ju högsäsong för den hemkokta siman (en finländsk, jäst dryck med citronsmak). Egentligen är sima en valborgsdryck men som jag minns det tjuvstartade vi till påsken. I övrigt köptes det sparsamt med gottor, när det var dags för en påse blandat pekade man ut några 25-öreskolor och salta, hårda godisar som kioskbiträdet på ”Hörnan” plockade ner i en extrasamallsize påse.

Jag vet att jag låter som om jag levt på stenåldern och allt var baske mig inte bättre förr men just den sundare inställningen till sockerfrossa var faktiskt det! Vi väntade så länge det bara gick med att låta vår äldste son smaka glass, kex och godis – med de påföljande barnen gick det inte lika lätt och ser man sig om i dag kan man verkligen undra vad som hände med lördagsgodiset? Att förskolevärlden utropats till en sockerfri zon tycker jag är toppen, kolla hur man löst kalasandet på fyraårige Marcus dagis i veckans avsnitt av Barn och föräldrar!

Sugen på att testa Sima? Det är ju valborg snart:

Sima
8 liter vatten
500 g farinsocker
500 g strösocker
2 stora apelsiner
2 stora citroner
2 ärtstora bitar färsk jäst
en handfull russin

1) Tvätta citroner och apelsiner noga. Skala citrusfrukterna och lägg skalet i en stor gryta/hink, tillsätt citron- och apelsinsaft samt socker.
2) Koka 4 liter vatten och och häll över frukten, rör så att sockret smälter. Tillsätt resterande vatten.
3) Rör jäst i en liten del rumsvarm saft och blanda i vätskan. (Allt ska vara rumsvarmt)
Låt drickan jäsa ett dygn under lock eller handduk.
4) Nästa dag: Häll över siman f ö r s i k t i g t till ett annat kärl så att så mycket som möjligt av jästen reduceras. Kasta bort grumlig bottensats.
5) Sila försiktigt drickan från skal och fruktkött, till rena flaskor som du bottnat med 1 tsk socker och några russin (3–5). Stäng med korkar och låt drycken stå i svalen vecka, gärna två. Korkarna kan vara lite löst stängda för att hindra dem att explodera. Siman är klar när russinen stannar kvar på ytan och ej åker upp och ner. Oöppnad flaska håller flera månader i kylskåp. Serveras kallt.

Källa:Tasteline

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!