Krönika: Integritetsnoja som sprider sig

Norrbottens län2012-01-28 06:00

En integritetsnoja sprider sig över Sverige. Följden kan bli att människor som fotograferar på allmän plats blir brottslingar och att medier stoppas ifrån att fotografera på sjukhus.

Lagförslaget som kan träda i kraft i vår innebär att alla fotografer, proffs som amatörer, begår brottsliga handlingar om de tar en bild på allmän plats som "kränker den personliga integriteten".

Formulerat på det sättet låter lagförslaget helt rimligt. Ingen vill väl bli fotograferad på ett sätt som kränker den personliga integriteten. Frågan är dock avsevärt mer komplicerad än så och riskerar att få långtgående konsekvenser för tryck- och yttrandefriheten.

Lagförslaget riktar in sig på den enskilde fotografen och den fotografiska handlingen. Det är alltså själva fotoögonblicket som ska straffas, inte ett eventuellt offentliggörande eller själva publicerandet av bilden.

En uppenbar risk om lagförslaget antas är att fotografer blir rädda och försiktiga i lägen då viktiga nyhetsbilder ska tas. Gränsen mellan vad som är integritetskränkande eller inte kommer alltid att vara svävande, och inför risken att dömas kommer säkerligen många fotografer hellre att avstå ifrån att fotografera. Följden riskerar att bli ett samhälle där rätten att i bild journalistiskt dokumentera brister och överträdelser begränsas avsevärt.

I Sverige har vi i dag ett ansvarig utgivarsystem som innebär att det är utgivaren som är ansvarig om själva publiceringen bedöms som brottslig, inte den enskilde fotografen. Ett mycket bra system som fungerar alldeles utmärkt, och innebär att fotograferna i tveksamma fall inte behöver avstå ifrån att ta en bild som senare hade bedömts som nödvändig. Urvalet av vilka bilder som ska publiceras sker i lugn och ro och i samråd med ansvarig utgivare. Eventuella kränkande bilder sållas bort och publiceras inte.

Den föreslagna fotolagen är inte det enda exemplet på integritetsnoja. Sju landsting i Sverige har infört fotoförbud i sina lokaler och ytterligare minst tre, däribland Norrbotten, har planer på ett införande.

Även där är skälet att förhindra att skydda patienter och personal ifrån att fotas eller filmas i olämpliga situationer. Ansvariga politiker och tjänstemän bedyrar att det inte ska innebära att mediernas möjlighet att granska försvåras.

I Västerbotten, där fotoförbudet redan införts, dröjde det bara två dagar innan SVT stoppades ifrån att filma överlämnandet av proteslistor. "Skydda patienter" - pyttsan.

Att begränsa yttrandefriheten i samhället kan alltid motiveras med integritetsskäl. Om vi inte aktar oss är vi steg för steg på väg mot Nordkorea.

Trevlig helg!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!