Koka maten med tryck

Det är hög tid för tryckkokarens comeback. Snabbt, smart och smidigt.

Rogan Josh är en klassisk indisk lammgryta. I en tryckkokare tar det hälften så lång tid att få köttet mört.

Rogan Josh är en klassisk indisk lammgryta. I en tryckkokare tar det hälften så lång tid att få köttet mört.

Foto: Leif R Jansson / TT

Norrbottens län2014-02-22 05:00

Med tryckkokaren sparar du både tid och energi, samtidigt som du tjänar massor med smak och vitaminer.

Farbrorn i elaffären plockar ned det allra sista exemplet från hyllan. Jag får det till extrapris. Han är förvånad över hur åtgången på tryckkokare har ökat på sistone.

- För mig är det något som min mamma använde. Men min kollega är fransman och i hans hemland har kokaren aldrig blivit omodern.

Själv är jag inte ett dugg förvånad. Är det något som förtjänar en renässans i dessa tidspressade och dietfixerade tider så är det just tryckkokaren.

Den kostar tyvärr en bra slant. Du får räkna med att lägga upp en tusenlapp för en kvalitetsmässig kastrull, men å andra sidan sparar du in både tid och energi. Med en tryckkokare i din ägo kan du greja långkok på halva, ibland bara en fjärdedel, av tiden. Du kan koka omständliga saker som bönor och ärtor med minimal ansträngning. Och grönsaker på ett litet kick.

Dessutom behåller alla råvaror betydligt mer av sina inneboende vitaminer efter tillagningen, jämfört med om de kokas på traditionellt vis. Smakerna bevaras också mer effektivt.

Hur går då detta till? Eftersom grytan är helt tät kan ångan inte försvinna, därmed höjs trycket och kokningen sker vid högre temperatur, runt 120 grader. Man kan reglera maxtemperaturen beroende på vad man ska laga. Instruktioner följer med grytan.

Det är faktiskt inte ens hälften så komplicerat som det låter. Och väldigt värt att testa. Så här års är långkok suverän vintermat, men det är inte alltid man har två-tre timmar på sig att låta grytan gå klar.

Vill du ha stekyta på köttet går det bra att bryna det i en vanlig stekpanna och ta vara på de goda smakerna genom att vispa ur pannan med lite vätska och hälla över rubbet i tryckkokaren.

Den funkar också utmärkt att ångkoka i. Ett annat sätt att behålla värdefulla näringsämnen.

Tryckkokaren ligger helt enkelt i tiden. Det är dags att skruva tillbaka klockan och utnyttja gamla fina traditioner. Kanske har du tur och hittar ett gammalt exemplar på loppis eller på mormors vind.

Recept

Alla recept går att anpassa till en vanlig stekgryta. Låt koka på svagast tänkbara värme under lock till dess köttet faller sönder, 1-3 timmar.

Ossobuco med risotto milanese

4 portioner, 45 minuter

Världens bästa vintermat. I en tryckkokare tar det bara drygt en halvtimme. Gör du det på vanligt vis behöver köttet koka på svag värme i 1-2 timmar.

4 tjocka skivor av kalvlägg, helst med benmärg

salt och nymalen svartpeppar

vetemjöl

smör

olivolja

3 dl torrt vitt vin

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 burkar hela eller krossade tomater, à 400 g

Risotto milanese:

1 brev saffran

3 msk varmt vatten

1 liten gul lök, skalad och finhackad

1-2 msk benmärg från kalvläggen

450 g risottoris, t ex carnaroli

1 1/2 dl torrt vitt vin

cirka 1 1/2 l hönsbuljong

2 dl nyriven parmesan

Gremolata:

1 citron

1 vitlöksklyfta, finhackad

2 msk hackad bladpersilja

Salta, peppra och vänd köttet i mjöl. Hetta upp lite smör och olja i stekpanna, bryn köttet runtom. Tillsätt vin, vitlök och tomater. Koka upp och häll över alltsammans i tryckkokaren. Fäst locket och koka 35-40 minuter.

Har du ingen tryckkokare kan du låta det sjuda under lock på väldigt låg värme i 1-2 timmar eller till dess köttet nästan faller sönder.

Lyft upp köttet försiktigt, höj värmen och låt såsen koka ihop tills den blir lagom tjock.

Gör risotton medan köttet kokar: Lägg saffran i blöt i varmt vatten i 15 minuter. Värm olja och lite smör i en tjockbottnad kastrull. Fräs löken mjuk. Gröp ur benmärg från kalvläggen och fräs med lök och ris i 5 minuter utan att det tar färg. Tillsätt vin och saffransvatten, låt det koka in. Häll på lite buljong i taget under omrörning. Låt det koka in innan du häller på mer, fortsätt till dess all vätska sugits upp av riset som ska bli krämigt, men fortfarande ha lite tuggmotstånd. Salta och peppra. Rör i en rejäl klick smör och osten.

Gör gremolatan: Skala citronen riktigt tunt med potatisskalare, det är viktigt att det vita inte följer med. Strimla skalet så fint du kan. Blanda vitlök, citronskal och persilja.

Servera köttet med tomatsås och risotto. Strö över gremolata.

Rogan Josh med vitlöksnaan

Indisk lammgryta med vitlöksbröd

4-6 portioner, 1 timme

Mustig och underbart kryddig lammgryta. Passar perfekt att koka i tryckkokare då alla smaker bevaras och förstärks. I vanlig gryta krävs lägsta värme och ett par timmar under lock.

ca 800 g framdelskött av lamm, (alt. grytbitar)

2 stora gula lökar, grovhackade

2 vitlöksklyftor

3 cm färsk ingefära, skalad och grovhackad

1/2 dl vatten

olja

2 kanelstänger

10 kardemummakapslar, krossade

5 kryddnejlikor

2 lagerblad

10 svartpepparkorn

salt

2 tsk malen spiskummin

1 tsk gurkmeja

1 tsk chilipulver eller 1/2 tsk cayennepeppar

2 tsk malen koriander

1 msk paprikapulver

2 tsk garam masala

1 1/2 dl yoghurt av grekisk typ + extra till servering

1 msk tomatpuré

3 dl kycklingbuljong

basmatiris

Naanbröd:

2 vitlöksklyftor

50 g smör

1 tsk hel spiskummin

4 naanbröd (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)

flingsalt

färsk koriander

Dela köttet i lite mindre delar.

Mixa lök, hälften av vitlöken, ingefära och vatten till en puré.

Hetta upp en rejäl skvätt olja i en stekpanna. Bryn köttet i omgångar, ta upp och lägg åt sidan.

Fräs kanel, kardemumma, nejlikor, lagerblad och pepparkorn i oljan tills det börjar dofta. Tillsätt sedan lökpurén och en nypa salt. Stek tills löken mjuknat och fått lite färg. Häll i spiskummin, gurkmeja, koriander, chilipulver, paprikapulver och garam masala. Låt fräsa med i en minut.

Häll ned kött och purén i tryckkokaren, se till att skrapa ur alla rester från pannan. Tillsätt yoghurt, tomatpuré och kycklingbuljong. Fäst locket och koka på högsta effekt i cirka 40 minuter. Låt trycket sjunka. Öppna locket, testa om köttet är mört, koka annars 5-10 minuter till.

Lyft upp köttet och låt såsen koka ihop på hög värme om det behövs, lägg sedan i köttet igen.

Gör bröden: Smält smör, blanda med vitlök och spiskummin. Pensla bröden med vitlökssmöret. Grädda i 200 grader i 5 min. Strö över flingsalt.

Servera grytan med yoghurt, vitlöksnaan, basmatiris och färsk koriander.

Dillkött på kyckling

4 portioner, 40 minuter

Dillkött hör till samma husmanstradition som tryckkokaren, så varför inte kombinera dem? Jag byter gärna ut kalvköttet mot lårfilé av kyckling.

900 g lårfilé av kyckling

1 l vatten

3 morötter, i tjocka skivor

1 purjolök, skivad

3 stora potatisar, i bitar

2 lagerblad

6 hela vitpepparkorn

1 1/2 tsk salt

1 msk smör

2 msk vetemjöl

1 dl grädde

1 1/2 msk ättika

1 1/2 msk socker

1 1/2 dl grovhackad dill

salt

nymalen vitpeppar

Putsa kycklingen och skär i lite mindre bitar. Lägg det i tryckkokaren och tillsätt vatten, morötter, purjo, potatis, lagerblad, pepparkorn och salt. Fäst locket och koka på lägsta effekt i cirka 10 minuter. Kolla att kycklingen och potatisen är genomkokt.

Sila och spara buljongen.

Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet. Tillsätt lite buljong i taget medan du vispar. Fortsätt till dess konsistensen blir lagom tjock (du behöver ungefär en halv liter vätska). Tillsätt grädden.

Koka upp ättika och socker i mikron eller i en liten kastrull tills sockret löst sig. Tillsätt lite i taget i såsen.

Lägg tillbaka kött och grönsaker i såsen. Låt det bli varmt. Rör ned dillen och smaka av med salt och vitpeppar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!