Det är tur att valen inte är så betydelsefulla då nästan allt smakar gott. De senaste åren har det internationella köket i allt högre utsträckning hittat till Luleå. För en som minns var Luleås första pizzeria låg känns det nästan overkligt att konstatera att det i dag finns fyra (!) restauranger som serverar sushi. Är detta månne landets sushi-tätaste stad? Inte långt ifrån Pizzeria Vagabondo (salig i åminnelse) ligger Kojis sushi & te. Lokalerna vid det forna taxitorget på Stationsgatan har nyligen genomgått en omfattande renovering. Det är fortfarande trångt och hemtrevligt, men stolarna är mer bekväma och väggarna har ljusats upp. När matpatrullen kommer på besök är restaurangägaren själv inte på plats. Det är förstås en smula nedslående, eftersom Koji Takehana räknas som en av det här landets främsta när det handlar om den japanska nationalrätten. Vi bestämmer oss för att testa en så kallad surprise och upptäcker till vår förvåning att - till och med i Norrbotten - har sushi-begreppet vidgats betydligt. Här serveras inte bara sushi med lax och räkor. Varianterna är många och synnerligen läckert upplagda. Vi testar djärvt en bit bestående av rökt lax, brieost och en sockerärta. Det låter vansinnigt, men ger en angenäm smakupplevelse. Det är de fina råvarorna som gör lunchen på Kojis minnesvärd. Vi hyllar särskilt den inledande Misosoppan, som sätter fart på smaklökarna. Matpatrullen delar ut fem Kurirhästar och utropar:
Goshiso-sama-desita!
Fritt översatt från japanskan: Tack för maten!