Klimatsmart nyfunkis

Kombinationen av en flertusenårig lära och den absolut senaste forskningen byggde detta hus. Nyfunkishuset i Höglandsnäs är resultatet av ett gediget planeringsarbete och engagemang utöver det vanliga, men så är Villa Tui också Marias och Joakims gemensamma bebis.

Foto: Linda Wikström

Norrbottens län2010-03-14 11:07
Med ett högt läge blickar Villa Tui med generösa fönster i söder ut över den frusna, lilla sjön Avan.  Tui, som betyder sjö på kinesiska, är Maria och Joakims livsprojekt, deras "bebis".
– Vi har inga gemensamma barn så vi brukar säga att huset är vår yngsta dotter, vi har gjort henne tillsammans, säger Maria.
När hon och Joakim träffades flyttade han upp från Västerås till Marias villa i centrala Piteå, men de ville skapa ett gemensamt hem så huset såldes och paret bodde i en lägenhet tills de fann den rätta tomten.
– Vi var överens om att vi skulle bygga nytt men det är inte lätt att hitta en bra tomt så när vi såg mäklarannonsen som beskrev en tomt med högt läge och sjöutsikt ringde vi direkt och några dagar senare var köpet klart.
Huset skulle ha ett modernt formspråk, byggas med eko- och lågenergitänk och enligt läran om feng shui – det var paret helt överens om. Marias arbetskompis som utbildat sig till feng shuikonsult hade inspirerat Maria så mycket att denne anlitades för att vara vägledande under hela byggprocessen, faktiskt redan när husets placering på tomten skulle avgöras:
– Jenny fick komma hit och avgöra det mest gynnsamma läget för placeringen av nybygget, men gubbarna från Lantmäteriet som sen skulle göra utsättningen skakade bara på huvudet åt våra idéer. Feng shui hade de aldrig hört talas om, skrattar Maria.
Medan Maria ägnade sig helhjärtat åt studier om den gamla österländska läran och dess fem element, djur och färger djupdök Joakim i den senaste forskningen om klimatsmart byggande.
– Det kändes självklart med tanke på miljödebatten att tänka energiåtervinning och miljöanpassning. Jag letade på nätet efter den senaste forskningen, pratade med en rad forskare och tog hjälp av konsulter som simulerade den nya byggnaden för att hitta brytpunkten för exempelvis hur tjocka väggarna skulle vara för att nå maximal effekt och så vidare.
Själv satt Joakim framför sitt cad-program på datorn och ritade hus hela nätterna "så ögonen blödde", paret fick nämligen inte ett enda svar från de 15 husföretag de kontaktat för offert.
– Där någonstans bestämde vi oss för att rita kåken på egen hand.
Eget reningsverk
Under planeringsarbetets gång samlade Maria och Joakim på sig tidningsklipp med hus och hem, färger och miljöer som de gillade. Dessa klistrades in i en inspirationsbok som de ofta, ofta återkom till för att inte tappa fokus på hur de faktiskt ville ha det i perioder när många val skulle göras och beslut skulle tas.
Allt detta resulterade i att familjen Thörn byggde en nyfunkisvilla med noggrant genomtänkta fäger, former och möblering. De byggde dessutom Norrbottens första lågenergihus, vilket innebär att de har det effektivast tänkbara klimatskalet, dvs det är absolut tätt – Maria och Joakim såg själv till att tejpa igen alla revor i plasten och säger att det gick åt minst fem kilometer tejp till projektet.
Huset har dessutom eget reningsverk (”det känns bra att vi tar ansvar för det vi släpper ut”) och värms upp med hjälp av solenergipump och jordvärme. Joakim säger att det inte har varit helt lätt att övertyga byggarna om att huset skulle byggas absolut tätt med tryckprovning.
– ”Inte ska du väl bo i en plastpåse?” var deras kommentar, men luftväxlingen ombesörjer en effektiv FTX-anläggning med kontrollerad till –och frånluft. Den återvinner dessutom 85 procent av värmen som den ventilerar.
Ett av de tydligaste exemplen på hur feng shuitänket genomsyrar hemmet är den kokosmatta i hallen som fått en infälld röd cirkel i mitten. Maria förklarar att den ska stoppa upp energiflödet så det inte rusar fram för fort, energin ska bölja fram i hemmet. Hela husets färgskala har Maria stämt av med feng shuikonsulten och färgskalan är enhetlig där den vita färgen står för metallelementet, den bruna för jorden, rött och orange representerar elden, de gröna detaljerna hör till träelementet och det svarta motsvarar vattenelementet.
Generöst rum för njutning
Planlösningen är förstås också noggrant planerad, hela nedre våningen är avsatt för umgänge och njutning. Kök och spaavdelning skulle prioriteras och paret hade en idé om en svängd köksö. Den fick de specialbeställa från ett lokalt snickeri, köksön är sprutmålad blankröd med billack och blir ett fint blickfång i den öppna planlösningen mot det generösa vardagsrummet som har ett annat vackert smycke i centrum. Eldstaden i puts är murad av Marias pappa i de enklaste och renaste tänkbara formerna.
I familjen generösa ”njutrum” finns såväl dubbeldusch som en ständigt lika varm och inbjudande spapool och bastu. På övervåningen har familjen sin privata del av huset och även Marias och Joakims sovrum, som går i en dämpat brun färgskala med akustiksänkande heltäckningsmatta, präglas förstås av feng shuitänk. Himmelssängen var en ”kärlek vid första ögonkastet” för Maria.
– Men i möbelaffären blev jag tvungen att först ringa feng shuikonsulten för att fråga om himmelssängar funkar enligt läran och när hon svarade att det inte kunde bli bättre var saken avgjord. På sovrummets byrå har Maria sitt eget "altare", här har hon samlat saker som får henne att känna tacksamhet.
Familj: Maria Thörn, 43, kundservicekonsult, Joakim Thörn, 43, vd, Jacob, 13, och utflyttade son, Petter 20, Måns 17 och Martina 19.
Bor: I nybyggt ekohus i Höglandsnäs, Piteå. Husets 242 kvadrat fördelar sig på sex rum och kök i huvudbyggnaden och två rum om 35 kvadrat i en separat lägenhet ovanpå garaget. Tomten är 2.490 kvadrat.
Husfakta: Lågenergihuset är byggt med 38 centimeter tjocka väggar där isoleringen i yttervägg är 30 centimeter. Klimatskalet med plasten i huset är absolut helt tät så att oönskad luftförflyttning inte ska ske, plasten är lagd i omlott med tremeters längder och omsorgsfullt tejpad. Huset har eget reningsverk och värms upp med bergvärme och solenergipump. 80 procent av fönsterna är placerade i sydläge och har energiglas med 0,9 i
U-värde – ett mått på hur bra kombinationen glas, karm och båge isolerar, ju lägre värde desto bättre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!