Julen ger dubbel glädje

Ännu är den inte över – julen. I alla fall inte för medlemmarna i den rysk-svenska föreningen Sputnik som i dag firar rysk jul med knytkalas. Men hur skiljer sig egentligen den ryska julen från den svenska och varför firas den i januari?Duo ställde frågorna till Katerina Ekström, 47, ordförande i Sputnik.

Foto: Roland S Lundström

Norrbottens län2015-01-10 05:00

1Varför har ni julfest i januari?

– I den rysk-ortodoxa kyrkan är julafton den 6 januari, i Ryssland har man den julianska kalendern som ligger 13 dagar efter den gregorianska som Sverige har. Vi i föreningen Sputnik har alltid haft festligheter till midsommar och jul.

2Vad händer på festen?

– Det är knytkalas och alla tar med sig mat. Det blir både traditionell svensk julmat och rysk julmat och den skiljer sig inte så mycket från den svenska, det är köttbullar och kalvsylta och rödbetssallad. Så kommer artister att uppträda, dansa, och ungdomarna ska spela rock och pop. Sputnik utser också ”Årets medlem” på julfesten. Det är en person som har gjort något särskilt för föreningen. Den utmärkelsen har vi haft i sju år.

3Firar du både svensk och rysk jul?

– Ja det gör jag. Jag är troende och ska enligt den ryska seden fasta i 40 dagar innan jul, men det är ju svårt när man bor i Sverige. Vi har talat med en rysk präst om hur vi ska förhålla oss. Han sade att vi kan anpassa oss till de svenska sederna när vi är här. Det skulle vara skadligt för familjen om vi inte kunde vara med och fira julen tillsammans.

4Vad är Sputnik?

– Det är en rysk-svensk förening och vi har funnits i tio år. Föreningen startades av sex kvinnor. Vi lärde känna varandra på komvux när vi läste svenska.

5Vad är syftet med Sputnik?

– Det är att hjälpa varandra och att knyta kontakter. När jag kom till Sverige fanns inte mycket hjälp att få till det. Flyktingmottagande fanns, och hade bra verksamhet, men de som kom för att jobba, eller forska eller för att man träffat en partner, fanns inget. I dag finns det mer som hjälper till för integration. I Sputnik vill vi förena alla rysktalande och medlemmarna kommer från olika länder, till exempel, de Baltiska länderna, Ryssland, Ukraina och Kazakstan.

6Vad gör Sputnik?

– Vi har bra samarbete Luleå kommun och med andra organisationer. Just nu har vi exempelvis sex studiecirklar i ABF. Något vi jobbat kämpat mycket med är att se till att det finns modersmåls­undervisning i ryska. Nu fungerar det bra. I föreningen har vi flera grupper. Barngruppen heter Lilla vän, och i den sjunger och målar barnen. Det finns en teaterklubb, en konstklubb och en kvinnoklubb. Kvinnoklubben heter Mylady och jobbar med alla möjliga kvinnofrågor, som att samarbeta med kvinnojouren Iris och kommunens Fredamottagning, i att stödja misshandlade kvinnor och med jämställdhetsfrågor. Vi har också en kör som heter Lada.

7Hur många medlemmar har Sputnik?

– Cirka tvåhundra personer. Medlemmarna hittar oss genom kontakter, på hemsidan och en tidning som vi ger ut två gånger per år. Jag har kontakt med folk varje dag. Ibland ringer svenska män som har träffat en rysk partner som vill ha råd. Vi kan hjälpa och stödja dem som kommer hit och som inte kan språket.

8Hur kom det sig att du kom till Luleå?

– Jag hade ett eget företag, en syateljé, i Kirovsk i Ryssland. Kontakterna med Sverige fick jag genom en resa till Luleå och Sunderby folkhögskola i ett projekt med funktionshindrade. Där träffade jag min nuvarande man, Anders, som jobbade på folkhögskolan. Vi brevväxlade i tre år innan jag bestämde mig för att avveckla företaget och flytta hit. Det var kärleken som avgjorde.

9Vad är det viktigaste för integrationen?

– Jag tycker att ett fel som en del gör när de kommer till ett nytt land är att de skaffar parabol. De längtar efter sitt land och det är begripligt, men för att lära sig det nya språket är det viktigt att intressera sig för samhället. Jag saknade Ryssland, men väntade tio år innan jag skaffade parabol. Det är viktigt att läsa tidningen och titta på nyheterna. I Sverige finns också ett fantastiskt föreningsliv som är perfekt för att lära känna svenskar och få kontakter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!