Italienskt – det enkla köket

Det italienska köket är dyrkat världen över. Med rätta.Mat som är lätt att laga och lätt att älska går alltid hem.I dag bjuder vi på enkla italienska favoriter.

Världens snabbaste och enklaste pastarätt svänger du ihop medan vattnet kokar.

Världens snabbaste och enklaste pastarätt svänger du ihop medan vattnet kokar.

Foto: Leif R Jansson / TT

Norrbottens län2014-03-15 05:00

I min ungdom bodde jag ett år i Milano, en lärorik tid som fick större betydelse för mitt liv än jag någonsin hade kunnat ana. Bland annat lärde jag mig att älska mat. På riktigt. Riktig mat.

Man måste faktiskt lära sig att se det vackra och goda i det enkla. Vi är rätt kassa på det, vi svenskar. Vi har en tendens att krångla till saker.

Den vanligaste reaktionen när svenskar går på restauranger i Italien är "Men vad får man till?". Vi kan helt enkelt inte förstå att en köttbit klarar sig bra på egen hand. Om det är rätt köttbit. Salladen kan vi äta innan eller efteråt. Och då smakar den TOMAT. Inget annat. Mer än möjligtvis en gudabenådad olivolja, direkt nedstigen från himmelriket.

Det är lite så man måste tänka för att hitta rätt i det italienska köket. En smak i taget. Tänk enkelt, tänk kvalitet.

Under Milanotiden gjorde jag ett försök att bjuda italienare på min, i mitt naiva tycke, fabulösa köttfärssås. Det blev kalla handen direkt. "No, no, no – det smakar alldeles för olika", löd domen. För många och spretiga smaker på samma gång. Sådant begrep jag inte då.

Men nu har jag ätit mig runt Italien flera gånger om och lärt mig att förstå och tolka den djupa och ärliga kärleken till mat som byggde detta smått kaotiska land.

Det handlar om en respekt för råvaran. Något som börjar dyka upp mer och mer på den svenska gastronomihimlen, åtminstone på riktigt bra restauranger. Det är mer än glädjande.

På hemmaplan är mitt råd: Förenkla och välj dina råvaror med omsorg. Utnyttja den smak som finns till max. Låt till exempel alltid pastan koka med i såsen mot slutet för att suga åt sig smaken.

Investera i en god olivolja, ett bra pastamärke, goda burktomater och en prima bit parmesan, så kommer du långt.

Och glöm inte det allra viktigaste i det italienska köket: sitt ned och ät tillsammans. Länge.

Buon appetito!

Recept

Pasta Pomodoro

(Tomatpasta)

4 personer, 20 minuter

Ett prima exempel på snabb och enkel italiensk mat där allt hänger på bra råvaror. Så här års satsar jag på romanticatomater, eller kvalitetstomater på burk, exempelvis av märket Mutti. Välj ett bra pastamärke, till exempel De Cecco.

500 g spaghetti

salt

olivolja

2 vitlöksklyftor, hela

2 små torkade chilifrukter alt. 1 nypa chiliflakes

1 ask romanticatomater, delade i halvor

flingsalt

1 kruka basilika

nyriven parmesan

nymalen svartpeppar

Koka pastan i välsaltat vatten tills den nästan är färdig (ungefär koktiden minus en minut).

Under tiden värmer du en rejäl skvätt olivolja i en stor stekpanna, lägg i vitlök och chili och fräs tills vitlöken börjar ta färg utan att bli bränd. Plocka upp de hela chilifrukterna (flakes får ligga kvar) och kasta. Tillsätt tomater och låt puttra medan pastan blir klar. Ta upp och kasta vitlöken om du vill.

Låt pastan rinna av (spara cirka 1 dl av kokvattnet) och häll sedan ned i stekpannan tillsammans med det sparade pastavattnet. Strö över lite flingsalt och blanda väl. Låt puttra i cirka 1 minut, tills spaghettin är "al dente". Blanda väl.

Riv över basilikablad och rejält med parmesan, peppra och rör om.

Servera genast, gärna med extra parmesan vid sidan om.

Tagliata di manzo

(Strimlat nötkött)

4 portioner, 15 minuter

Enklare än så här kan det knappast bli. Rena, härliga smaker – precis som italiensk mat ska vara när den är som bäst.

700 g entrecôte av god kvalité (biff eller bit)

4 msk olivolja

cirka 2 msk hackad rosmarin

3 hela svartpepparkorn

3 vitlöksklyftor, tunt skivade

flingsalt

nymalen svartpeppar

rucola

parmesan

Lägg köttet i en bunke. Blanda olivolja, rosmarin, svartpepparkorn och vitlök. Häll marinaden över köttet, gnid in den ordentligt och låt det ligga och dra i minst 10 minuter.

Hetta upp en stor stekpanna så att den blir riktigt het. Bryn köttet runt om, i omgångar om du använder biffar, tiden beror på hur rött du vill ha det. Salta och peppra mot slutet.

Lägg upp köttet på en skärbräda, skär i strimlor och slå över stekskyn. Ta bort eventuellt bränd vitlök.

Rucola med flagad parmesan är gott till.

Risotto al limone

(Citronrisotto)

4 portioner, 40 minuter

Hemligheten med en lyckad risotto är att välja rätt ris och att röra mycket. Risotton ska vara krämig, nästan som en tjock soppa.

2 liter hönsbuljong

smör

olivolja

1 gul lök eller 4 schalottenlökar, finhackade

6 dl risottoris, t ex arborio eller carnaroli

1 1/2 dl vitt vin

salt

1 äggula

1 citron, skal och saft

1 1/2 dl färskriven parmesan

bladpersilja eller rosmarin

Koka upp buljongen och låt den stå och sjuda.

Smält en klick smör och lite olivolja i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Tillsätt lök och låt den svettas tills den blir glansig och genomskinlig, 2-3 minuter.

Höj värmen och tillsätt riset, låt fräsa under omrörning tills riskornen blir glansiga och genomskinliga, cirka 1 minut.

Sänk värmen och häll på vin. Låt det koka in. Tillsätt en mugg buljong. Låt vätskan sjuda tills den nästan försvunnit. Tillsätt ytterligare en mugg buljong och rör om kraftigt. Fortsätt på samma vis i cirka 15-20 minuter eller tills riset är al dente, det ska inte vara hårt men inte heller för mjukt. Tillsätt ytterligare en mugg buljong mot slutet.

Vispa ihop äggulan med rivet skal och saft från citronen. Rör sakta ned äggblandningen i riset och blanda väl. Tillsätt parmesan och rör om. Tillsätt eventuellt mer buljong om det behövs. Rör ned en rejäl klick smör. Smaka av med salt och peppar och servera genast, gärna på varma tallrikar.

Garnera eventuellt med bladpersilja eller färsk rosmarin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!