Inte en ny pryl hemma hos auktionsproffsen
En av stoltheterna i Kurts unika kopparsamling, som omfattar över 700 föremål, är den enorma kaffepanna som står i blickfånget mellan matrum och kök. Pannan, som tillverkades 1816 till Haga slott, är märkt Karl XIV Johan och är en raritet.
- I den här jättepannan kokades kaffet, men när det sedan serverades till kungen så gjordes det i mindre serveringskannor. Varje gång en ny kung kom till makten ville han ha kaffepannorna märkta med sin egen stämpel, man kryssade över den gamla kungens namn och gjorde sig därefter av med de gamla kannorna, berättar Kurt och håller upp kaffekärlet.
Ständigt på jakt
Det Kurt Pettersson inte vet om gammalt koppar är knappast värt att veta. Redan som 25-åring, då han inför julen fick i uppdrag att putsa sina föräldrars kopparsaker, väcktes intresset för de vackra föremålen och sedan dess har Kurt varit på ständig jakt efter de riktigt fina sakerna.
- I början gick man på några nitar, det gör alla, men nu har jag lärt mig hur man skiljer nytillverkat koppar från det som är riktigt gammalt, säger Kurt och berättar att den inte ska putsas:
- Gammal koppar innehåller en stor andel guld eftersom man inte visste hur man skulle utvinna guldet ur kopparn. Sedan är det olika hur mycket guld föremålen innehåller, det beror på från vilken åder kopparn kommer.
Väggarna i husets matrum är klädda med aladåbformar och munkpannor i glänsande koppar. Det händer att en form plockas ner för att ge en vacker form åt cheesecaken. Sakerna är till för att användas, Maj-Britt och Kurt betraktar dem inte som museiföremål. Följaktligen bjuder paret på kaffe i gamla vackra koppar och självklart serveras drycken från en kopparkanna. Maj-Britt öppnar köksskåpen och visar flera kompletta porslins - och glasserviser. Hon har en avslappnad inställning till sina samlingar - går något sönder finns det kanske en ersättningskopp att köpa på nästa loppis eller auktion. Maj-Britt säger att hon önskar att fler ungdomar upptäckte auktionerna.
Allt för 40 kronor
- Där finns ju allt till det första hemmet för en billig peng - möbler, porslin och bestick. Man kan få en full bestickslåda för 40 kronor. I affären får man bara en gaffel för samma slant.
Paret intygar att auktionsbesöken oftast är både roliga och lönsamma och visar runt bland alla fynd de gjort under sina elva år tillsammans. Intill matsalsgruppen och den gigantiska mattan, som självklart är inropad på auktion, står ett gammalt västerbottensskåp i original från 1800-talets början. I vardagsrummet hänger ett vackert väggur från 1770, signerat av den kände urmakaren Petter Ernst. Under den står en bronsfigurin från Paris och i skåpet intill finns en komplett Japanservis, som Rörstrand tillverkade under åren 1866-1926. I två av sovrummen står sirliga gustavianska sängar - båda används som gästbäddar. Den ena kommer från Frösunda slott och den andra är en utdragssäng som troligen kommer från Strömsholms slott. Den har tillhört Emmy von Essen, syster till den mer kända Siri. Sängen hade hon med sig till Gammelstad, där hon gifte sig och strax därefter dog i barnsäng. I Maj-Britt och Kurts samling finns även Emmy von Essens otroligt vackra och tunga bröllopsklänning i siden. Klänningen syddes till henne 1880 och Maj-Britt konstaterar när hon visar upp klänningen att von Essen var oerhört slank. Klänningen är för trång för provdockan som köpts till den.
Svulstigt skåp
I huset står också ett svulstigt skåp från gamla hotell Knaust i Sundsvall, i parets sovrum finns en säng i gustaviansk stil och kinesiska skåp från Shanghai och Peking. I källaren står gamla tornedalssängar och här finns en komplett kryddservis från sekelskiftet.
- Mina föräldrar köpte en sådan när de gifte sig. Efterhand försvann delarna och när pappa sålde sommarstugan lät han resten av kryddservisen följa med i köpet. Mamma grät när hon fick höra det, berättar Kurt som blev riktigt glad åt att finna en exakt likadan och komplett kryddservis på en antikaffär.
I källaren står också en skänk som Kurt fick syn på när han kikade in genom fönstret till en kyrkstuga som var till salu.
- Jag ringde stugförsäljaren och sa att jag ville köpa skänken. Det skulle jag få, men bara om jag också köpte stugan och då blev det så, berättar Kurt som tycks ha hur många historier som helst att berätta från sina år som samlare. I sin ungoms år var han en hängiven samlare av LP-skivor. Som teletekniker jobbade han bland annat åt skivbolag i Stockholm varför han snart fick ihop en ansenlig samling skivor.
Inte en kopparsak till!
- När jag sålde dem i början av 1970-talet räckte det till kontantinsatsen till min första villa i Stockholm, berättar Kurt, som trots det inte gjorde sig av med alla skivor, utan sparade de som låg honom extra varmt om hjärtat.
Maj-Britt säger att Kurt är "såndär", när han väl börjar samla på något så nöjer han sig inte med några få saker.
- Själv kan jag känna att vi inte ska ha en enda kopparsak till i huset. Det jag vill ha är oftast nostalgigrejer, sådant jag minns från min egen barndom.
För inbitna auktionsbesökare som Maj-Britt och Kurt är auktionsbesöken lika aktuella året om, men i juni inleds högsäsongen.
I sommar hoppas de att fler ska få upp ögonen för auktioner och ger oss här intill sina bästa tips för den ovane besökaren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!