Nej, inga solfångare på taket eller så men jädrans vad vår(nåja)solen steker och drabbar oss med växthuseffekt när strålarna når våra stora fönsterpartier.
Maken stönar, torkar svetten ur pannan och ynkar sig: "ååååh, vi måste fälla ner alla markiserna".
Men jag kvittrar "nejnej, vi ska såklart sänka värmen i stället och ta tillvara gratisenergin. Vi måste spara på miljön och fjärrvärmeräkningarna ju!"
Jag känner mig extra peppad sen jag hälsat på hos Göran Wallin i Brändön som tagit det här med ekohus ett par steg eller
snarare några sjumilakliv längre än jag.
Hans nybygge värms upp av en vattenmantlad braskamin som stöds av bergvärme. Självklart tar han tillvara solvärmen också. På riktigt. Han har solfångare på taket.
Göran Wallins och Maud Åns hus är lika oberoende av elvärme som husen var på mormorsmormors tid. När strömmen går fortsätter paret bara lugnt att elda i braskaminen som alltså värmer upp vattnet i golvvärmerören. När de vill tvaga sig värmer de sin vedeldade bastu som – såklart – även har en inbyggd vattentank. Aldrig behöver Göran eller Maud heller gå hungriga eller enbart knapra på bröd. Den vedeldade järnspisen står alltid redo i köket att eldas med veden från de många träd som fälldes på tomten innan huset kunde ta plats.
I huset finns ingen inbyggd plast eller impregnerat trä. Fasaden är klädd med underhållsfritt lärkträ och vitvarorna är de energisnålaste på marknaden. Här kan man snacka om ett hus som ligger helt rätt i klimatkris-tiden. Hälsa på i ekohuset på mittuppslaget!
I dag tittar vi också in hos en tjej som får utlopp för sitt intresse för form och design inte bara i heminredningen utan också vid vispskålar och bakbord. Victoria Drugge Nilsson ligger just nu i hårdträning när det gäller tårtdesign.
Examensprovet äger rum i sommar då hon planerar att baka den snyggaste och godaste tårtan ever. Den ska serveras på hennes eget bröllop. Tills dess övar hon på att göra snyggtårtor som matchar den miljö de ska serveras i. Lär dig baka Vickans goda tårta med jordgubbsmousse och vit chokladkräm med lime- och citronsmak på sidan efter uppslaget. Och kolla kuriren.nu där du kan se ett webb-TV-inslag från hennes hem.
Vi syns om två veckor!