När göteborskan Martina och hennes pitefödda make fick barn längtade de efter närhet till barnvakt, i och med att hennes man dessutom planerade att plugga ville de också ha ett billigt boende. Därför gick flyttlasset från Stockholm till Roknäs, där Martinas svärföräldrar hade en tom lägenhet i sitt hus.
Egentligen var familjen nöjd med lösningen och planer på eget husköp fanns inte, men så fick de höra på byn att den där gamla timringen på Hantverkargatan skulle säljas.
– Vägen heter egentligen inte Hantverkargatan men har alltid kallats så i folkmun. Här bodde flera av byns händiga män. I vårt hus bodde exempelvis målar-Öberg, berättar Martina som omedelbart blev förtjust i den gamla timringen från 1850 som från en början stod i tvillingbyn Sjulnäs men någon gång för länge sedan flyttades hit.
Huset hade charm och själ, det låg nära vatten på en lugn väg och prisklassen passade familjens begränsade budget. Därför blev det ett hårt slag för Martina när de förlorade budgivningen. Mäklaren sa tröstande att det kanske ordnar sig ändå och det gjorde det, men först grät Martina i flera dagar över det förlorade huset.
– Fredagen den trettonde, på vår femåriga bröllopsdag, satt jag på kökssoffan hemma hos en kompis. Då ringde min man. Köparna hade dragit sig ur och mäklaren undrade om vi stod fast vid vårt sista bud.
Huset vad gediget i grunden och renoverat med gamla hantverkstraditioner av målare Öbergs granne snickaren. Martina och hennes familj har varit mycket måna om att bevara så mycket som möjligt av det ursprungliga men tvingades ändå riva två platsbyggda garderober i samband med att de ändrade planlösningen och slog ut väggar till sovrum och klädkammare, till förmån för ett större kök.
– Då grät jag nästan igen, det kändes inte alls bra att riva de så skickligt byggda garderobsväggarna, säger Martina.
När köket skulle byggas hade de stor hjälp av Martinas mycket hantverksskicklige svärfar. Martina berättar att han var noga med att påpeka att de skulle tänka igenom köksplaneringen ordentligt eftersom ett sådant projekt som ett köksbygge bara görs en gång i livet.
Köket är det utrymme som renoverats och byggts om senast. Innan dess har den tidigare oisolerade kallvinden inretts med sovrum och badrum till familjens barn. Gamla trägolv har tagits fram under plastmattorna och huset har försetts med jordvärme.
Alla renoveringsprojekt har genomförts med en snäv budget då någon av de vuxna antingen pluggat eller varit föräldraledig under de första åren som husägare.
– Sedan har det blivit som en livsstil att inte köpa nytt bara för köpandets skull. Vi bygger om och återanvänder gamla saker istället, säger Martina och berättar att det kvadratiska köksbordet, som hennes svärfar snickrat, ändrat skepnade tre gånger under årens lopp.
Nyligen fraktades en gammal, vackert grånad lada till familjens tomt. Den har blivit familjens sommarhus och används flitigt av såväl tonåringarna, som ordnat så att det finns internetuppkoppling där, som av de vuxna som gärna bjuder sina gäster på middag där.