Hummer på eget sätt

Lyx kan se ut på många vis. Pinfärsk, illröd och nykokt smakar den som allra bäst. Hummersäsongen är här. En fröjd för varje sann livsnjutare.

Hummer är livsnjutarmat på högsta nivå. Nu är säsongen i full gång.

Hummer är livsnjutarmat på högsta nivå. Nu är säsongen i full gång.

Foto: Björn Lindgren/Scanpix

Norrbottens län2013-10-12 05:01

Häromveckan hade jag den stora ynnesten att serveras en alldeles rykande varm nykokt hummer. Fångad samma dag. Lite smält smör, vågskvalp och solsken till det – och dagen, ja hela veckan, var räddad.

Hummer kan göra sådant med oss. För det är alltid något extra med att äta hummer. Det kan liksom aldrig bli vardag, räkningar och tvättstuga när det ligger en hummerhalva på fatet.

Ett av mina allra starkaste matminnen innefattar en halv nygrillad hummer på en strand i franska Västindien, dit jag hade den plågsamma plikten att bege mig på tjänsteresa samma dag som den första snön föll och i en period då unge nummer två vägrade lära sig gå. Efter att ha ätit tjusmiddag efter tjusmiddag på öarnas alla guldkrogar vädjade vi stackars resejournalister om lite äkta lokalfärg. Till slut var det en kvinna som lyssnade och förstod.

Hon tog oss till ett plåtskjul på en strand. Det doftade magiskt av sött, salt och kolgrillat. Över några brinnande halverade oljefat stod en bastant rastaman och grillade humrar för glatta livet. Zoukmusiken pumpade i bakgrunden, solen sänkte sig över havet. Vi slog oss ned på några skrangliga träbänkar – och bara njöt av hela scenariot. När hummern landade på papptallriken var lyckan fullkomlig. Behöver jag nämna att den smakade gudomligt?

Varje gång jag lägger en hummer på grillen väcks doftminnet till liv på nytt, och jag förflyttas till den där magiska stunden på stranden på Guadeloupe. Lyx måste inte serveras med guldsked och franska bubblor i glasen. Det går lika bra med papptallrik, en limeklyfta och Red Stripe ur flaska.

Så hur du än väljer att servera din hummer – tänk på att göra det bästa tänkbara av situationen. Varken överkok eller över stekstek den. Se till att den är så färsk det bara går. Fryst hummer tinas långsamt i kylskåp.

Ät den med andakt.

Grillad hummer med parmesan, lime, koriander och chili Hummer med smält citronsmör Lobster roll Så här kokar du en hummer

4 portioner, 15 min

Det här är så gott att man rodnar!

2 humrar

100 g smör, rumsvarmt

2 lime

1 kruka koriander, grovhackad

1 röd chili, urkärnad och finhackad

1-2 vitlöksklyftor, rivna

1 dl riven parmesan

Rör ut smöret med rivet skal från båda limefrukterna och saften från den ena. Tillsätt koriander, chili och vitlök.

Dela hummern på längden, ta bort magsäck och tarm. Knäck till klorna med en nötknäppare så att de blir lättare att äta.

Bred smöret ovanpå köttet. Strö över parmesan och placera humrarna på grillen med skalet nedåt. Grilla i ett par minuter tills köttet blivit varmt och smöret smält.

Bild 5-7.

2 portioner, 10 min

Mycket svårare än så här behöver det inte vara att fylla sina gomsegel med lycka.

2 nykokta humrar

100 g smör

2 citroner

nyrostat bröd

Dela hummern på längden, ta bort magsäck och tarm. Knäck till klorna med en nötknäppare så att de blir lättare att öppna.

Lossa försiktigt på köttet och försök att behålla det i så stora och hela bitar som möjligt.

Värm smöret i en låg panna på hög värme tills det börjar bubbla. Riv ned lite rivet citronskal och saften av en halv citron. Tillsätt hummerköttet och blanda runt lite försiktigt tills det precis blir varmt. Lägg tillbaka köttet i skalen och servera genast med nyrostat bröd och resten av citronerna i klyftor.

Bild 8-10.

4 portioner, 15 min

Klassisk amerikansk snabbmat i lyxigare form. Och en riktig goding dessutom. Här kan det passa med djupfryst hummer.

cirka 500 g hummerkött i bitar

1 dl yoghurt av grekisk typ

3 msk majonnäs

1 msk hackad färsk dragon

1 selleristjälk, finskuren

1-2 salladslökar, finskurna

1 msk citronsaft

salt

nymalen svartpeppar

1/2 tsk sellerisalt (kan uteslutas)

4 stora korvbröd

smör

Rör ihop yoghurt, majonnäs, dragon, selleri, salladslök och citronsaft. Vänd försiktigt ned hummerköttet. Smaka av med salt, peppar, sellerisalt och eventuellt mer citron.

Bred smör på korvbrödens insida och värm dem lite försiktigt i ugnen utan att de blir hårda. Fyll dem med hummerröra, garnera och servera genast, förslagsvis med svalt vitt vin eller en kall öl.

1. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull.

2. Häll i salt (1 dl per 3 liter vatten), 3 sockerbitar och 1 knippe krondill samt öl, gärna mörkt (5 dl per 10 liter vatten).

3. Bind klorna med ståltråd eller starkt gummiband.

4. Sätt en kniv bakom huvudet och skär igenom så dör hummern meddetsamma.

5. Stoppa ned hummern i kastrullen med huvudet först och lägg på locket.

6. Koka upp igen och låt koka i 5-15 minuter beroende på storlek.

7. Låt hummern svalna i spadet och kyl sedan ned. Inga fingrar i lagen!

8. Dela hummern på längden, ta bort matsäck och tarm innan serveringen. (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!