En joggingsko ska självklart sitta bra och bekvämt på foten, men även minimera skaderisken i knän, höfter och fotleder. Dessa kriterier uppfyller framförallt fyra av skorna i Testfaktas test.
- Asics, New Balance och Adidas var testlöparnas tre favoriter. Men jag vill även framhålla Nike-skon för dess utmärkta stabilitet. Den ser mjuk ut i designen men ger ett mycket bra skydd mot överpronation, säger professor Ewald Hennig som utfört testet för Testfaktas räkning.
Vana löpare
Femton vana löpare fick löptesta skorna och göra en individuell bedömning av varje modells känsla och komfort. Men till skillnad från de flesta andra tester av löparskor har Ewald Hennig även mätt skornas stötdämpande förmåga och skydd mot överpronation (när foten vrider sig inåt vid nedslaget). Mätningarna är gjorda på det biomekaniska laboratoriet vid Essens universitet i Tyskland.
- Att en sko är skön att springa i är så klart jätteviktigt. Men om man bara använder subjektiva bedömningar finns en stor risk att man missar hur bra skon skyddar mot förslitningsskador.
Blindtester
- Av egen erfarenhet vet jag att testlöpare tenderar att ge en skön sko höga betyg på allt, trots att den kanske inte är tillräckligt stabil. Det finns också en överhängande risk att man ger välkända märken höga betyg och okända låga. Vi har gjort blindtester som visar att så är fallet, säger Ewald Hennig.
Men att de skulle förklara de sämre resultaten på komforten för årets två rookies - Stadiums egen sko Soc och finska Karhu - tror inte Ewald Hennig. Inget av märkena har varit med i Testfaktas tidigare tester.
- Det är alltid svårt att exakt veta vad som gör en sko skön eller inte. Men komforten är ofta kopplad till skons stötdämpande förmåga och varken Soc eller Karhu får några höga poäng i detta moment, säger Ewald Hennig.
För Karhu-skon finns det ytterligare en förklaring till resultatet. Enligt Ewald Hennig påminner modellen om de funktionella gå-skor (MBT) som blivit populära de senaste åren. Tanken med dessa är att man skapar en naturlig instabilitet som liknar att gå barfota på varierande underlag. På så sätt aktiverar man kroppens eget stabiliserande muskelsystem och tränar sin motorik.
- Det är en bra idé för gång, men inte för löpning. Trots att skon får bra betyg på stabilitet blir den instabil när den används. Enligt testlöparna kändes det som att de var tvungna att balansera på varje steg vilket gör att man känner sig osäker under löpningen och det är inte bra. När man springer vill man ha stabila skor, säger Ewald Hennig.
En trend som påminner lite om idén bakom MBT-skorna är löparskor med minimal stötdämpning där man vill efterlikna barfotalöpning. Det finns forskning som visar att de på sikt bygger upp musklerna på ett bättre sätt än vad traditionella löparskor gör.
- Det är ganska enkelt. Kroppen bygger upp de muskler som behövs för att kompensera för den minskade stötdämpningen. Men detta måste ske långsamt och under lång tid annars ökar skaderisken. Vi har sett en kraftig ökning av skador på löpare som använder den här typen av skor, säger Ewald Hennig.