Hög tid för trädsmak

Nu är det högsäsong för björksaven. I alla fall om man som Ove Westman producerar litervis av den söta drycken.– Vi dricker det till maten varje dag, säger han.

Foto: Linda Wikström

Norrbottens län2015-05-16 05:00

Hur länge har du tappat björksav?

– Jag tycker om att prova på nya saker och det här testade jag första gången för cirka 15 år sedan. Sedan har det varit något år när jag inte tappat alls.

När är högsäsongen?

– Man gör det under fyra-fem veckor på vårvintern, just före knopparna slår ut och fyra fem veckor framåt.

Hur gör man det rent tekniskt?

– Det finns olika sätt. Man kan kapa en gren men jag brukar borra ett hål med borrmaskinen. Två-tre centimeter snett uppåt i stammen och sedan sätter jag dit en slang som får droppa i en Coca Cola-flaska. När jag är klar pluggar jag igen hålet med en träplugg.

– Det är väldigt enkelt om man äger egna träd.

Finns det några regler som gäller kring det här?

– Ja, savtappning går inte under allemansrätten så du kan inte göra det på grannens björkar utan att fråga först.

Hur mycket sav producerar en björk?

– Det har att göra med storleken på trädet. Men en liter får man väl fram på cirka sex timmar. Jag och sambon dricker det till maten som måltidsdryck, två liter brukar räcka två dagar ungefär.

Savtappning är en gammal företeelse, har du märkt av om det blivit populärare?

– Jag vet att det finns företag som säljer det och eftersom det är inne med sånt här just nu så tar de säkert bra betalt. Jag har några bekanta som brukar göra det och min mor gör det också ibland. Det är mer som en kul grej som man gör den här tiden på året.

Har du själv funderat på att börja sälja?

– Nej så långt har jag inte kommit.

Hur förvarar du saven?

– Hemma i kylskåpet. Jag vet inte hur det smakar om det skulle bli för gammalt men det lär man väl märka (skratt). Hållbarheten ska vara ungefär fyra-fem dagar har jag läst.

Hur skulle du beskriva smaken?

– Det är som vatten fast med en söt smak i bakgrunden. Det är en väldigt mjuk smak, inte alls dålig på något sätt. Det kanske smakar mer ju närmare knoppningen man kommer men jag är osäker på om det är så.

Vad säger folk när de får smaka på dina björkar?

– Än så länge är det då ingen som varit skeptisk till det.

Har du märkt någon skillnad på smaken från år till år?

– Jag tyckte att det smakade svagare i år, men jag vet inte, det kan ju vara mina smaklökar. Jag blir ju inte yngre jag heller (skratt).

Ove Westman Björksav

Ålder: 53

Yrke: Inköpare vid Norrmejerier, Luleå

Familj: Sambo

Bor: Bensbyn

Aktuell: Tappar björksav fram till lövsprickningen

Savtappning är en gammal svensk tradition som kom att bli vanlig under

1700- och 1800-talet. Björksaven var ett viktigt vitamintillskott på vårvintern som även gavs till boskapen. Färsk björksav, även kyld, håller upp till fem dagar. Hållbarheten kan förlängas

genom infrysning eller pastörisering, men pastörisering förstör en del ingredienser och kan förändra smaken av produkten.

Björksaven tappas mellan vinterns uppbrott och knoppsprickningen på

våren när saven stiger som mest intensivt. Efter knoppsprickningen brukar

saven få en bitter smak.

På grund av den korta skördetiden, björksavens ömtålighet och det arbetsintensiva förfarandet, kan priset på björksav vara mycket högt i vissa

länder. Exempelvis i Japan kan man få betala upp till 500 kronor per liter.

Källa: wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!