Hög tid att göra höst i trädgården

Dags att sätta lökar, plocka fröer och bädda in grönskan.– Det är nu vi bestämmer hur våra trädgårdar ska se ut nästa sommar, säger Laila Carlander som ger tips på hur vi kan förbereda växterna för kyligare tider.

Än är tiden för blomstrande prakt inte förbi. Höga liljor i många olika färger pryder Lailas höstträdgård.

Än är tiden för blomstrande prakt inte förbi. Höga liljor i många olika färger pryder Lailas höstträdgård.

Foto: Josefin Wiklund

Norrbottens län2015-09-05 05:00

Små gröna spröt sticker upp ur jorden. I väntan på växthuset som byggs i oktober har Laila Carlander drivit upp alla möjliga växter i garaget, många av dem sådana som egentligen inte sägs klara av att planteras i vårt nordliga klimat.

– Växterna blir härdigare när de drivs upp i Norrbotten, säger Laila och förklarar hur de blir tåliga av kylan och skyddas av snön, i stället för att bli blöta och frysa om vart annat.

– Perenner har det ju alldeles ypperligt här eftersom de hamnar under ett skyddande snötäcke.

Men det gäller att tänka på hur man placerar växterna.

– Att plantera i upphöjda bäddar så att växterna kommer upp en bit från tjälen kan vara zonförbättrande. Smågrus gör jorden luftigare och det mår rabatterna bra av, säger Laila som tycker det är konstigt att folk slutar köpa plantor i slutet av sommaren.

– Plantera! Hösten är bästa tiden för det! Så länge det inte är tjäle i jorden går det hur bra som helst. Det mesta funkar att sätta på hösten eftersom växtens energi går till rotsystemet i stället för till att bilda nya skott.

I Lailas trädgård finns allt från solhattar och klätterklockor till manchurisk vingnöt, katsura och segelbuske. Efter att ha jobbat på två olika handelsträdgårdar har hon en hel del kunskap om trädgård. Laila ser trädgårdsföreningar som ett bra sätt att få tips och byta erfarenheter med likasinnade. Där kan man också byta fröer och plantor med varandra.

– Man kan få tag på speciella rariteter. Jag startade mitt trädgårdsföretag för att jag tyckte att det saknades någonstans att köpa lite udda växter, sådana som kanske inte räknas till det vanliga här uppe, säger Laila.

Förra sommaren besökte hon femton olika trädgårdar i länet med kameran och pennan i hand. Det har nu blivit ett bokmanus som hon hoppas kunna publicera i vinter.

– Det är fakta med en poetisk romantisering av den norrbottniska trädgården – och det exotiska med den. Min dagboksresa genom växterna, kan man säga.

Förutom växthus kommer Laila att bygga vinterförvaring av lekablock där krukor kan stå skyddat. Hon har planerat trädgården efter olika rum, en rabatt kallas "den blå", ett annat område går i vitt och där glänser bären som pärlor.

Häckar och uppväxta träd skyddar mot blåsten. Laila tycker att man inte ska vara rädd för att få upp höjden med mycket träd och buskar.

– Tidigare var jag rädd att skymma solen från söder, men här har vi ju faktiskt ljust dygnet runt så det behöver man inte tänka på. De höga träden ger ett bättre mikroklimat, ju fler växter man har desto bättre trivs de. Och jag vill ju ha en djungel, säger hon och berättar att hon kan gå vilse i den, när det gäller tid.

– Det är ju det där med midnattsgrävandet. Är det ljust kan jag jobba till tre på natten. Jag glömmer bort tiden, det är så lugnt och tyst och det kommer fram både fjärilar och grodor.

På framsidan av tomten tittar Laila ned i en rabatt och gnuggar händerna.

– Nu är det löktider, jag älskar när liljorna kommer. Jag brukar göra så att jag rensar i trädgården först nu, jag gillar det för då är det färdigt när våren kommer.

Laila Carlander Förbered trädgården inför kylan

Ålder: 43 år.

Bor: I villa i Svartöstaden med mannen Carl och barnen Lava, 13, Iso, 12 och Ossian, 4 år. Sex små igelkottar under bron.

Gör: Driver egna trädgårdsföretaget Lycke liv.

Instagram: @lyckeliv

– Samla granris (luftigt, täcker bra utan att bli för tätt) och löv som skydd till växterna..

– Kupa upp sand eller jord runt rötterna.

– Klä in känsliga träd och buskar med skuggväv. Vissa växer kan behöva ett litet tält av stadiga blompinnar under väven.

– Undvik säckväv som kan bli för tung och tät.

– Gallra ur bärbuskarna och klipp de äldsta grenarna när bären är plockade. Gör detta i juli-september för att slippa att växterna "blöder" allt för mycket.

– Höstgödsel kan hjälpa växterna att avmogna.

– Dela vårblommande perenner som blivit för stora.

– Perenner som blommar på hösten delas hellre på våren.

– Plocka fröer en solig dag med torrt väder, när de blivit bruna. De förvaras bra i kaffefilter.

– Skydda trädens stammar från gnagare med barkskydd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!