Hietalas handelsträdgård har långa anor

■■■ I byn Korva, strax norr om Övertorneå, finns Hietalas handelsträdgård, Norrlands största odlare av tomater och gurkor. Midnattssolen ger grödorna tillväxt och - fantastisk smak.

PLANTERAR. Yana Korovka planterar gurkor i det nya växthuset hos Hietalas. Det är svettigt i det tropiska klimatet.

PLANTERAR. Yana Korovka planterar gurkor i det nya växthuset hos Hietalas. Det är svettigt i det tropiska klimatet.

Foto: Göran Lahti

Norrbottens län2011-07-19 06:00

Det råder full aktivitet hos Hietalas handelsträdgård när Kuriren tittar förbi. Ett nytt växthus, det femte, har byggts och plantering av gurka pågår längs de 170 meter långa raderna. I ett annat växthus vägs och paketeras tomater, som sedan skickas iväg till livsmedelsbutiker. Hietalas handelsträdgård har långa anor och bröderna Hans och Ulric Hietala är tredje generationen av odlare i den vackra byn Korva, några kilometer söder om polcirkeln.

- Vår farfar Gunnar Hietala utvecklade verksamheten från vanligt småbruk till storskalig grönsaksodling, han var en riktig pionjär, berättar Hans Hietala över en kopp kaffe.

För arvet vidare
Just traditionen och arvet gör att bröderna orkar fortsätta det tuffa arbete som odling innebär. För man blir inte fet av att odla gurkor, enligt Hans Hietala.

- Nej, det är ingen lätt bransch. Vi var mycket nära att lägga ner 2005, men en annan odlare lyckades övertala oss att upprätthålla traditionen och fortsätta. Vi tycker att det är kul att jobba, men det är hårt arbete och tufft för familjerna att man aldrig är ledig under sommaren, säger han.

Konkurrensen från stora odlare söderut är hård och kraven från de stora rikstäckande inköparna som Ica och Coop är att ha säkra och jämna leveranser.

Smakar gott
Medan vi pratar kommer Kalixparet Ingegerd Sandlund och Bruno Lust förbi och vill köpa lite tomater, då Hietalas har en viss gårdsförsäljning.

- Vi var på genomresa och tänkte att vi tittar in och köper lite tomater, säger Ingegerd Sandlund.

Är det speciellt med tomater härifrån?

- Åh, men visst! Det är som natt och dag jämfört med tomater söderifrån som är så vattniga. De här smakar så gott, de är nästan som frukt.

Det finns bevis för det Ingegerd Sandlund säger, ljusförhållandena i norr gör att grödorna får andra egenskaper. Det är ljuset som möjliggör framgångsrik odling så lång norrut som vid polcirkeln.

- Visst är det så. Ljuset styr tillväxten så solen spelar stor roll även inne i växthusen. Det händer faktiskt att kockar ända från Stockholm hör av sig och vill ha just våra tomater och gurkor, berättar Hans Hietala.

Modern teknik
Inne i växthusen justeras klimatet automatiskt var 30:e sekund och temperaturen och fuktigheten ger en tropisk känsla där inne.

- Tekniken är viktig men det skulle inte gå utan den kunskap som vi har fått genom studier, egen erfarenhet och arvet från vår far och farfar, säger Hans Hietala som liksom brodern Ulric studerat till hortonom på universitet.

Hietalas har ett tiotal säsongsarbetare. Yana Korovka från Ukraina är en av dem som håller på att plantera gurka. Hon sitter på en finurlig vagn som har värmerören som räls och arbetar metodiskt, planta för planta. Musiken läcker ut från hennes öronsnäckor.

- Jag läser på lantbruksuniversitet och kom hit för att jobba. Det är mycket jobb men roligt också, säger hon.

När ni läser detta har gurkorna vuxit färdigt och kanske finns de i din sallad eller på mackan. De tar nämligen bara cirka 20 dagar att bli mogna att äta, medan tomaterna tar cirka två månader från blomma till röd tomat.

Hietalas handelsträdgård:

Finns i byn Korva, strax söder om polcirkeln.

Grundades 1927 av Gunnar Hietala. Drivs av bröderna Hans och Ulric Hietala.

Odlar främst tomater och gurka som leveras till butiker i Norrbotten och Västerbotten.

Totalt producerar Hietalas 150 ton tomater och 300 ton gurkor per år och de fem växthusen täcker en yta av 14.000 kvadratmeter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!