Hett med ångat

Att ångkoka maten är sunt, smart och smidigt. Bättre köksknep finns knappast. Dessutom bevaras alla goda smaker!

Soja.

Soja.

Foto: Shutterstock.com

Norrbottens län2013-09-14 05:18

Kockarnas nya älsklingsleksak kallas ångugn. Det finns en anledning till dess plötsliga popularitet. Att tillaga råvaror med ånga är nämligen en sanslöst fiffig teknik.

Så här ligger det till: När vi kokar grönsaker försvinner en stor del av både smak och vitaminer med kokvattnet som hamnar i slasken efteråt. När vi ångar grönsaker stannar färg, smak och vitaminer kvar inne i själva grönsaken. Dessutom går det mycket fortare. En så kallad win win-situation, för att tala modern svenska.

Ja men, jag har ju ingen ångugn, jämrar du dig nu. Nähä. Inte jag heller. Men däremot har jag ett durkslag. Det har nog de flesta. Hitta en tillräckligt stor kastrull, slå på en bottenskyla vatten, ned med durkslaget och på med locket. Voilá! Där har du din ångugn.

Ungefär så svårt är det att ånga mat. Det finns så klart en uppsjö praktiska och kanske mer ändamålsenliga lösningar att köpa i köksbutiker. De kan kosta alltifrån några tior till tusenlappar. Men min poäng är att man verkligen inte behöver några avancerade prylar för att ångkoka.

Min egen favoritpinal är en liten grunka på tre ben i silikon, som man helt enkelt ställer på bottnen av kastrullen med lite vatten under. I den kan du sedan lägga vadhelst du har på menyn – fisk, grönsaker, kyckling, dumplings – och sedan är middagen klar innan du hinner säga ångmaskin.

När det gäller det sistnämnda, dumplings, är det en fantastisk ångrätt. Ingen är gladare än jag för att trenden äntligen nått våra breddgrader på allvar och att det numera går att få tag på vettiga degknyten på svenska restauranger. Men att laga dem själv är ofta både roligare och godare. I asiatiska butiker hittar du frysta plattor som gör det till en barnlek (barn är ofta förnämliga dumplingsbagare) att göra sina egna knyten. Där brukar det även finnas både vackra och fiffiga ånginsatser att tillaga dem i.

Oavsett vilken mat och metod du använder gäller det att komma ihåg att vattnet aldrig får nå upp till själva råvaran. I så fall blir den kokt snarare än ångad och då försvinner själva finessen i processen.

Annars är det bara att köra så det ryker om det!

Ångad torsk med dillkantareller och krispig räksallad Ångkokta grönsaker med tryffelsmör och stekt fläsk Ångkokta kycklingdumplings

4 portioner, 30 min

Lättlagat och fräscht. Med ånga blir fisken perfekt tillagad.

400 g torsk, MSC- och/eller kravmärkt

8 dl vatten

3/4 dl salt + extra till svampen

1 citron

250 g skalade räkor

cirka 2 dl solrosskott

1 knippa rädisor, skurna i kvartar

2 msk kallpressad rapsolja

200 g kantareller

smör

nymalen svartpeppar

1 knippa dill, finskuren

Skölj av fisken.

Blanda vatten, salt och rivet citronskal i en bunke. Vispa tills saltet har löst sig. Lägg i fisken. Låt rimma i 10 minuter och ta sedan upp fisken.

Blanda räkor, solrosskott, rädisor, rapsolja och lite citronsaft i en bunke.

Ångkoka fisken i en ångkoksinsats eller i ett durkslag över sjudande vatten (en pastainsats funkar också) över svag värme tills innertemperaturen blir 47 grader, i 7-10 minuter eller tills fisken precis har vitnat. Du kan också lägga den i en form och ställa ovanpå en långpanna med vatten i ugnen i 150 grader.

Stek under tiden kantarellerna i smör. Salta och peppra och rör ned dillen.

Lägg upp fisken på tallrik med kantareller och räksallad bredvid. Servera med smält smör, gärna med lite citron i.

4 portioner, 20 min

Här finns egentligen inga mängder eller exakta rekommendationer. Grönsaker väljes efter preferens och säsong.

Exempelvis morötter, gulbetor, blomkål, knipplök, rädisor, sockerärtor, vaxbönor och broccoli.

50 g rumsvarmt smör

2 tsk tryffelolja

1 citron, skalet

Worcestershiresås

Till servering:

stekfläsk

Ansa grönsakerna och skär stora exemplar i mindre bitar.

Rör ihop smör, tryffelolja, rivet citronskal och några droppar Worcestershiresås. Smaka av.

Ångkoka grönsakerna ovanpå en bottenskyla vatten i en ångkoksinsats eller ett durkslag. Försök beräkna tiden efter grönsakssort, men tänk på att det går undan.

Knaperstek fläsket under tiden.

Låt grönsakerna rinna av och lägg tillbaka i torr kastrull. Klicka ned smöret och skaka runt – eller servera smöret vid sidan om att dippa i. Servera med stekt fläsk. Rökt fisk är också gott till.

20 stycken, 30 min

Dumplings är en favorit att ångkoka. Man kan även steka dem i panna och sedan slå på en skvätt vatten när de fått lite yta.

20 dimsum-, wonton-, eller gyozaplattor (finns i asiatiska butiker)

400 g kycklingfiléer eller -färs

2 salladslökar, finhackade

1 dl vattenkastanjer, finhackade

1/2-1 röd chili, finhackad

3 cm färsk ingefära, riven

1/2 kruka färsk koriander, grovhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 tsk sesamolja

salt

Dippsås:

1 dl soja

2 msk sesamolja

4 msk risvinäger

1 tsk akaciahonung

1-2 tsk chiliflakes eller 1/2-1 röd chilifrukt

2 tsk sesamfrön

1 lime

Hacka kycklingen fint om du inte använder färs. Blanda med lök, vattenkastanjer, chili, ingefära, koriander, vitlök, sesamolja och lite salt.

Fukta kanterna på en dimsumplatta i taget med vatten, lägg en tesked fyllning i mitten och nyp ihop hörnen till ett knyte. Låt vila i 5 minuter.

Blanda under tiden alla ingredienser till såsen och låt stå en stund och samla smak.

Placera knytena tunt med olja och placera dem i en ångkokningsinsats (kan bland annat köpas billigt i asiatiska butiker) i en kastrull med en bottenskyla kokande vatten. Ångkoka knytena i 5 minuter. Dela en dumpling på mitten för att kontrollera att kycklingen är genomkokt.

Dippa knytena i såsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!